Hlavní obsah
Aktuální dění

Čeká Slovensko maďarský model a odklon od EU?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením Divadla Pavla Országha Hviezdoslava

Jedním z hlavních témat slovenských voleb byl i vztah většinové společnosti k LGBT+ komunitě, k uprchlíkům a otázka pomoci Ukrajině.

Fico vítězem a Progresívne Slovensko poraženým - jasněji se už Slováci vyjádřit nedokázali. Ta část společnosti, která s nostalgií hledí na „zlaté dobré časy“, kdy vládl SMER, přetlačila budoucnost.

Článek

Sborovým zpěvem „Na Královej holi“ a výkřiky „My sme vyhrali, tak sa to robi, do psej matere!“ oslavovali po 4. ranní hodině na balkóně své bratislavské centrály předpokládané vítězství zástupci strany SMER v čele s jejím lídrem Robertem Ficem.

Výmluvněji už to snad ani nešlo. Místo tradiční tiskovky, kde by svým voličům poděkovali za důvěru, se budoucí vůdcové Slovenska zpupně postavili nad noční Bratislavu a chovali se jako banda nájezdníků na porobeném území.

A přitom večer začal úplně jinou náladou. Podle exit pollu vydaného agenturou Focus před 23. hodinou to vypadalo, že se Slovensko vrací do Evropy a vítězem by měla být strana Progresívne Slovensko.

Jenže stačilo pár hodin a všechno bylo jinak. Progresívne Slovensko (získalo 18 %) předběhl SMER(23 %), třetí na pásce skončil podle očekávání Peter Pellegrini a jeho HLAS (necelých 15 %). Bývalý souputník Fica je teď na vážkách - před volbami jasně deklaroval, že se SMEREM vládnout nechce, ale voliči namíchali výsledky tak, že by teď jejich spojení bylo víc než logické.

Čtvrtý skončil „zmatovič“ Igor Matovič, jehož koalice nakonec zdolala 7 % potřebných pro vstup do parlamentu a dokonce získala ještě o 2 % navíc (9 %). Je ale otázkou, jak moc konstruktivní bude opozice, kterou by jeho OLaNO v Národní radě mělo teď představovat, když před volbami prohlašoval, že Fico a spol. jsou mafie a on s nimi zatočí. Stejná rétorika totiž vynesla minule Matovičovi vítězství a premiérský post. Jenže se ukázalo, že na něj absolutně nestačil, a jeho vláda skončila fiaskem, které po dalších peripetiích vedlo až ke včerejším předčasným volbám.

Velkým překvapením slovenských voleb je fakt, že do parlamentu nakonec neprošla fašistická strana Republika, místo které se etablovala krajně pravicová SNS Andreje Danka.

Kromě SAS Roberta Sulíka se do poslaneckých lavic ještě s téměř 7 % vrátilo KDH (Křesťanskodemokratické hnutí), které chybělo po obě předešlá volební období.

Hluboko za potřebnými 5 % skončila kontroverzní strana Sme rodina Borise Kollára, který místo politických rozhodnutí proslul spíš počtem partnerek a dětí narozených během jeho kariéry coby předsedy Národní rady.

Nekoná se ani návrat někdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy do aktivní politiky - jehož Modrí, Most-Híd získali jen desetiny procent.

Na Slovensku se teď rozběhnou povolební jednání a uvidíme, co se podaří v příštích dnech sestavit za novou vládu…

P. S. Pokud vás zaujal ilustrační obrázek, pak vězte, že jde o upravenou vitráž z bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava. Jeho budovu zdobí barevná okna z 50. let minulého století pojatá jako oslava budování socialismu.

Divadlo si ale pro letošní sezónu „nadělilo“ nové pojetí s atributy moderní doby - včetně ukrajinské a duhové vlajky. Jenže v rozjitřené předvolební době byla kampaň vyloženě vodou na mlýn zastánců tradičních hodnot, což vedlo k protestu svolanému před divadlo Maticou slovenskou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz