Článek
Co je hlavním kritériem pro výběr do prestižního seznamu přezdívaného „bible gurmánů“? Pokud máte pocit, že jsou to přinejmenším „perlorodky nadívané pošírovanými chobotnicemi“, tak jste celkem vedle.
Moderní Michelin se neomezuje jen na udílení svých proslulých hvězd, ale má celou řadu kritérií. Tolik diskutované hvězdy v podstatě znamenají:
1 - velice dobrá restaurace ve své kategorii, která stojí za návštěvu
2 - výtečná restaurace, která stojí za zajížďku
3 - výjimečná kuchyně, kam si naplánujte cestu
Mimoto existuje i hodnocení BIB podle legendárního maskota pneumatik Michelin - panáčka Bibendum. Ten vás zavede do bistra, kantýny nebo hospůdky, kde se výborně najíte, aniž byste utratili horentní sumu.
Další možností jsou 1-5 příborů. Jimi jsou označovány restaurace, které to „nedotáhly“ na hvězdu, ale rozhodně stojí za úvahu, protože se v nich dobře najíte v příjemném prostředí, byť bez gurmánského „ólalá“.
Symbol hroznu prozrazuje, že se v dotyčném místě vyznají ve snoubení jídla s vínem a dokonce existuje i hodnocení krásného výhledu z restaurace na okolní krajinu.
Nedávno přibylo i ekologické ocenění v podobě zelené hvězdy. Tu mohou od roku 2020 získat podniky, kde se vaří s ohledem na udržitelnost a soustředí se na lokální zdroje. Ideálem „green star“ je restaurace, kde znají, na jaké pastvině se pásly jejich žebírka, kdo a kde nadojil mléko na jejich máslo a na kterém záhonu vyrostly bylinky, jaké při vaření používají.
Když už teď víte, co všechno se hodnotí, zkuste si sami zahrát na michelinského inspektora a do diskuze můžete napsat, kdo a proč by se u nás hodil na stránky příštího průvodce. Kdo ví, třeba se tam i s vaší pomocí může napřesrok objevit…
Pohled z druhé strany výdejního pultu si můžete poslechnout tady: Sami se střílíme do nohy, říká známý šéfkuchař k rušení plateb kartou - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)