Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Doudlebská zlaťátka a proč mají chlapi škrábat a vrtat kraslice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením K. Cichrové

Modernější verze „doudlebského zlaťátka“

Kolik variant zdobení vajíček znáte a jaké jste si už někdy vyzkoušeli? Technik existuje nepřeberně, některé jsou známější, jiné vysloveně raritní, tak se na ně teď můžeme podívat.

Článek

Asi nejtradičnější verzí je barvení - je jen na vás, zda sáhnete po průmyslově připravených potravinářských barvách nebo dáte přednost čistě přírodním. Pak máte na výběr hnědé slupky z cibule (oranžovo-hnědý odstín), kurkumu (žlutý), červenou řepu (růžový), sušenou papriku (oranžový), ale také špenát či kopřivy (zelený) nebo ibiškový čaj (modrý). Pokaždé ale použijte teplou vodu a 1-2 lžíce octa coby stabilizátor.

Pokud chcete mít svoje vajíčka zdobená trochu náročnější technikou, můžete volit polep slámovými ornamenty či využít drobných čerstvých květů (sasanky, fialky, sedmikrásky, macešky) či travin, které přitisknete k vajíčku a pevně omotáte nepotřebnou silonovou ponožkou. Teprve pak budete barvit jako u předchozího postupu.

Foto: Radka Kapuciánová (RadušKap)/wikimedia.commons/: CC-BY-SA-3.0

Vajíčka zdobená barevným voskem

Ještě náročnější je zdobení rozehřátým voskem - ať už tradičním včelím, nebo nastrouhanými voskovkami pro barevný efekt. Do vosku se namáčí kulatá plastová hlavička špendlíku zapíchnutého pro stabilitu do neořezaného konce tužky a rychle se nanáší na čistou a odmaštěnou skořápku.

Variantou je i ozdobení bílého vajíčka voskem, následné barvení a pak odstranění vosku, takže na vajíčku zůstane bílý vzorek. Je to sice o něco pracnější, ale mimořádně efektní zdobení. Vzory můžete najít třeba tady: Předlohy pro zdobení vajec voskem | i-creative.cz - Inspirace, návody a nápady pro rodiče, učitele a pro všechny, kteří rádi tvoří.

Foto: Kroton/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Vajíčko zdobené škrabáním

Zajímavou variantou jsou škrábané kraslice. Tady je ideální si vyfouklé vajíčko předem nabarvit několika vrstvami tuše, a pak ostrým nožíkem (dobře se drží tenký kobercový) seškrabávat barvu až k samotné skořápce. Chce to docela sílu, takže dřív se touto technikou - na rozdíl od barvení - zabývali hlavně muži. Škrábaná kraslice - návod / Scratch Easter Eggs (youtube.com)

Podobně silovým postupem je modernější vrtání pomocí elektrické vrtačky. Že to nejde s křehkým vajíčkem dohromady? Možná byste se divili, jak dokáže být skořápka tvrdá, třeba takové pštrosí vejce je pevné jako porcelán. Samozřejmě, že tahle technika se dá dělat jen u vyfoukaných vajíček, která si připravíte den nebo dva předem, aby jejich vnitřek dobře vyschl. U vrtaných vajíček je dobré, když si vzor předem nakreslíte, aby byl pěkně pravidelný.

Co kraj či oblast, to jiný typ zdobení. Zvláštní specialitou jsou tzv. „Doudlebská zlaťátka“, která si dívky chystaly pro své mládence na jihu Čech. Na co nejmenší vajíčka se namotávaly stuhy se zlatou nitkou či se ověšovala drobnými „cingrlátky“. Hotová se pak zavěsila na stromy kolem vsi, aby si je dotyčný mohl najít - právě zlatavé odlesky, neboli „prasátka“, kterými se vajíčka na jarním slunci blýskala, jim dala i jejich místní název.

Tak kterou variantu si vyzkoušíte letos vy?

Pro další info:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz