Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Farářovy čepičky z vřetenového keře patří mezi „zakázané ovoce“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Leonhard Lenz/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Brslen evropský s nepřehlédnutelnými plody

Brslen evropský vypadá zdánlivě křehce, ale má jedno z nejtvrdších dřev, které mělo v minulosti bohaté využití. Navíc dokáže okouzlit svými plody, ale má to jeden háček - jsou prudce jedovaté.

Článek

Brslen evropský patří do rozsáhlé rodiny brslenů, které najdeme od Číny přes Austrálii a Ameriku až po střední Evropu. Nejpůvabnější na pohled je právě teď na podzim, ale jeho krása je nebezpečná.

Z keře dorůstajícího až do 5 metrů, který má mimořádně tvrdé dřevo, se v minulosti vyráběla řada potřeb pro domácnost - kromě párátek k nim patřily i pletací jehlice a hlavně vřetena na spřádaní vlny. Odtud je i jedno z lidových označení brslenu, který byl hlavně v německy mluvících zemích známý jako „vřetenový keř“.

Foto: knihoMolka

Brslenový keř zbarvený dorůžova

Tím ale lidové názvy zdaleka nekončí. K označení „farářovy čepičky“ nebo také „kvadrátky“ inspirovaly naše předky plody brslenu. Tvoří je čtverhrané růžové tobolky, které po puknutí odhalují oranžová semena. Ta ale sama dlouho nevypadávají, zůstávají přichycená na „nitce“. Díky tomu se staly přilepšením k zimní stravě kosů, drozdů a zejména červenek.

Foto: knihoMolka

Výrazné oranžové „plody“ s dužinou možná mohou lákat k ochutnání hlavně děti, což není dobrý nápad. Brslen je prudce jedovatý a otravy se projevují především prudkým a přetrvávajícím zvracením doprovázeným vodnatým průjmem. Rovněž se může objevit horečka, halucinace, křeče a  srdeční arytmie, což by se právě u dětí nebo u citlivých jedinců s nemocným srdcem či jinak oslabeným organismem mohlo stát fatálním.

Stejně tak jsou brsleny nebezpečné i pro domácí mazlíčky, proto si dobře rozmyslete, pokud si budete chtít dekorativními větvičkami vyzdobit interiér.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz