Hlavní obsah
Cestování

Fenomén: Trh na Piaristickém náměstí si netroufli zrušit ani komunisté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Trh s ovocem, zeleninou, květinami, ale třeba i medem, vajíčky či pečivem se koná pravidelně od jara až do Dušiček

Každý čtvrtek a sobotu hned za kuropění míří desítky Budějčáků i návštěvníků jihočeské metropole na jedno konkrétní místo - na Piaristické náměstí. Mají k tomu dobrý důvod.

Článek

Na rozdíl od hlavního čtvercového českobudějovického náměstí se Samsonovou kašnou uprostřed, barokní radnicí na jedné a chrámem sv. Mikuláše s Černou věží na druhé straně, má tohle náměstíčko nepravidelně protáhlý tvar.

Foto: knihoMolka

Pohled na dominikánský klášter od Slepého ramene v místech, kde bývalo městské opevnění

Důvod je jednoduchý. Ono to totiž původně ani náměstí nebylo. Když král Přemysl Otakar II. zakládal České Budějovice, věnoval řádu dominikánů pozemek na samém okraji u městských hradeb.

Před jejich klášterem a kostelem Obětování Panny Marie bylo vyhrazeno místo na hřbitov, kam se pochovávalo až do zákazu císaře Josefa II. ukládat zesnulé přímo ve městech.

Když tu před pár lety proběhl archeologický výzkum, našly se nejen kosterní pozůstatky a drobné šperky, ale i úlomky rozmanité keramiky, včetně pokladničky s hlavou beránka místo úchytu.

Foto: knihoMolka

Minulost náměstí coby pohřebiště připomíná nápis „Pokolení odchází, pokolení přichází, ale země stále trvá“

Ačkoliv dominikáni působili v Budějovicích bezmála 300 let, místo získalo své jméno až po jejich následovnících. Piaristé měli za úkol kromě modliteb i vzdělávání mládeže. Ačkoliv v místním svatostánku nepobyli ani sto let, přesto se nesmazatelně zapsali do českobudějovické místopisu.

V budově jejich semináře pod Bílou věží dodnes funguje hudební škola a jen o pár metrů dál působí v současnosti gymnázium.

Ale zpátky k samotnému náměstí - to původně sloužilo jako „záložní“ místo, dorazilo-li na trh víc kupců, než jich probral hlavní rynek. Až ve 20. letech 20. století se sem nejprve z přilehlé ulice přestěhoval houbový trh a později k němu přibyly i ovoce a zelenina, které se dřív prodávaly v centru pod Černou věží.

Foto: knihoMolka

Ovoce od trhovců si můžete hned omýt pitnou vodou a pochutnat si na něm

Během druhé poloviny minulého století se ustálil interval čtvrtečních a sobotních dopolední, kdy sem zelináři a později hlavně majitelé zahrádek či sběrači lesních plodů nosili své zboží.

Na dřevěných kozách rozložit ještě před rozedněním místní správce obyčejné dřevěné desky a kdo dřív přišel, měl právo volby lepšího prodejního místa.

Foto: knihoMolka

Současná podoba Piaristického náměstí, v pozadí bývalá solnice

Mezi sortimentem se objevovalo i zvířectvo - živí králíci, holoubata, kuřata, ale sem tam i koťata, andulky nebo dokonce štěňata, což byla obrovská atrakce pro městské děti, které si je mohly opatrně hladit. Dnes už to vyhláška města nedovoluje.

Trh na Piaristickém náměstí přežil i doby komunistů, byť se na něj soudruzi dívali skrz prsty. Ale díky jejich manželkám, které sem samy rády chodily třeba pro čerstvé borůvky nebo jarní salát, si netroufli trh úplně zakázat.

Alespoň se podnikavým prodejcům snažili různě zkomplikovat život. Během 70.let, když začala oprava kostela, se stánky musely přesunout na nábřeží Slepého ramene, až za baštu zvanou Železná panna sousedící s biskupskou zahradou.

Ale i tam si věrní zákazníci našli cestu a všechno se po pár letech vrátilo zpátky do stínu dominikánského kostela hlídaného „věšteckou“ žábou.

Patrně jde o žertík dávných stavitelů, kteří vysoko nad hlavami návštěvníků umístili kamennou ropuchu. Pověst praví, že až doskočí k okraji střechy, nastane konec světa. Tak snad ještě chvíli zůstane, kde je.

Foto: knihoMolka

Dvě že tří hlav na štítové straně solnice

Legendou o třech zazděných lebkách je pro změnu opředen sousední objekt bývalé solnice a později městské zbrojnice.

Do kostela se měli kdysi vloupal tří pobudové, kteří chtěli ukrást zlaté a stříbrné mešní vybavení. Díky duchapřítomné jeptišce, která je zamkla a přivolala městské biřice, se je podařilo zajmout a následně byli před kostelem popraveni. Jejich useknuté hlavy měly být zazděny pro výstrahu dalším lehkoživkům do právě budovaného městského skladiště soli.

Obličeje lumpů jsou na štítu k vidění dodnes, byť v podobě stylizovaných masek. Až se budete během prázdnin potulovat jihem Čech, určitě se na ně zajděte podívat. A pokud vám to vyjde o trhových dnech, můžete si koupit i něco na zub a hlavně zažít mile sousedskou atmosféru, která na Piarisťáku panuje.

Pro další informace:

www.c-budejovice.cz Trhy na Piaristickém náměstí

Wikipedie/ Piaristické náměstí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz