Hlavní obsah
Umění a zábava

Ideál důchodového systému: Jiří Suchý v 92 letech pracuje s písničkou na rtech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála/wikimedia.commons

Jiří Suchý a mikrofon, to patří neodmyslitelně k sobě.

Jiří Suchý oslavil začátkem měsíce narozeniny. Těsně před nimi získal další z mnoha cen - po loňském uvedení do síně slávy Českého slavíka je to letos Čestná cena Thálie v kategorii muzikál.

Článek

Přitom plzeňský rodák mířil spíš k osamělé múze výtvarníků, začínal totiž jako grafik v Propagační tvorbě. Osud ho ale nasměroval k divadlu. Nejprve k Redutě, kde vystupoval s Miroslavem Horníčkem, pak k novému Divadlu na zábradlí, kde se premiérově představilo Kdyby tisíc klarinetů, později slavně zfilmovaný příběh o zemi, kde se zbraně změnily v hudební nástroje.

Když se v roce 1959 potkal Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem, vypadalo to jako ohňostroj totální inspirace. Duo S+Š mělo ambice navázat na neméně slavné předválečné duo V+W (Voskovec a Werich), přibralo svého Ježka v podobě Ferdinanda Havlíka a pod hlavičkou Semafor nabídli divákům legendární představení plné vtipného humoru (v té době věc pomalu se vracející na prkna), populárních písniček zpívaných pozdějšími hvězdami pop music (česky populární hudby) a zrodila se legenda Semafor. Historicky prvním představením byla hudební komedie Člověk z půdy, kde v hlavní roli alternovali Miloš Kopecký, Miroslav Horníček a František Filipovský, ale v dalších rolích se objevili třeba Waldemar Matuška nebo Pavlína Filipovská.

Později byla uvedena představení Zuzana je sama doma a Zuzana je zase sama doma, kdy se k divadlu připojili mimo jiné Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott a přišly hity jako Pramínek vlasů, Kočka na okně, Malé kotě, Marnivá sestřenice, Blues pro tebe nebo Krajina posedlá tmou. Tohle je jen promile písniček ze Semaforu, které osvěžily 60. léta. Dostat se do malého sálu, kde divadlo účinkovalo, vyžadovalo vystát si dlouhou frontu na vstupenky a pak se tlačit v suterénních prostorách, kde mělo divadlo své první působištěSemafor (divadlo) – Wikipedie (wikipedia.org)

S předčasným odchodem Jiřího Šlitra mohl leckdo myslet, že se sláva Semaforu je minulostí, ale Jiřímu Suchému a Ferdinadu Havlíkovi se podařil zázrak - zrodil se Semafor 2.00 a s ním další legenda - představení Kytice - která měla přes 600 repríz. Objevili se v ní třeba Hana Zagovová Semafor - Kytice - YouTube, Josef Dvořák, Věra Křesadlová a především nová parťačka Jiřího Suchého - Jitka Molavcová, která je mu divadelně „věrná“ dodnes - víc než 50 let!

Foto: Ben Skála/wikimedia.commons

Nerozlučný divadelní pár Jiří Suchý a Jitka Molavcová symbolizují Semafor už přes pět desítek let.

Kromě herce zvládá Jiří Suchý i kreslit, psát, režírovat, moderovat a ještě spoustu dalších profesí Jiří Suchý – Wikipedie (wikipedia.org) Uragán jeho talentů nezpomalilo ani několikeré stěhování scény a dokonce ani povodně v roce 2002, které kompletně vyplavily suterén Hudebního divadla v Karlíně, kde v té době Semafor sídlil.

Divadlo Semafor nakonec našlo stálý domov v pražských Dejvicích, kde kromě vlastní scény sídlí i Jonáš klub a obchod Klokočí. Kromě toho „za rohem“ v Kyjevské ulici funguje výstavní síňka Kufřík, jejíž součástí je minikino pro 16 diváků. Úvodní stránka | Divadlo Semafor Promítají se tu vždy v sobotu a občas uvádí film i sám principál.

Ale Jiří Suchý se jen neohlíží za tím, co dokázal. Naopak ho zajímá všechno, co se kolem nás děje - i proto reagoval na ruskou invazi na Ukrajinu Putin už Suchého nezastaví. Nižní Novgorod si tropí šoufky nejen z VŘSR - iDNES.cz

Devizou Jiřího Suchého je, že rád hraje pro diváky, kteří umí hledat mezi řádky. A své zásady se drží za všech státních zřízení, ve kterých kdy žil.

Možná čerpá energii i ze svého milovaného koníčka - sběratelství. Za léta nashromáždil úctyhodnou kolekci vojenských přileb, secesních pohlednic, knih, gramodesek, svatých obrázků a lžiček. Občas se s nimi pochlubí na výstavě.

Doufejme, že Jiřímu Suchému energie ještě nějakou dobu vydrží, protože jít „na něj“ do Semaforu, to je pokaždé sváteční událost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz