Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kápni božskou, Vráťo!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Kancléř suverén, který měl všechny a všechno pod palcem, by měl konečně začít mluvit.

Tahle zpráva v pěně dní tak trochu zapadla. Prezident Petr Pavel se rozhodl zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře jeho slibu mlčenlivosti.

Článek

Když skládali obdobný slib věřící vstupující do některých církevních řádů, znamenalo to, že měli svá ústa zapečetit napořád a cokoliv uviděli, uslyšeli nebo zažili, si měli ponechat jen ve svém nitru.

V moderní době jde ale spíš o tajemství byznysová nebo politická a ne vždy a každému se podaří takový slib na 100 % dodržet. Přece jen, člověk má dar řeči a touhu po sdílení.

Nevidím mu do hlavy (naštěstí), ale myslím, že bývalý nejvyšší hradní úředník Zemanovy éry by byl teď možná rád, kdyby nikdy do světa politiky nevstoupil. Sčítá-li kolonky „má dáti“ a „dal“, možná mu všechna aktiva (za své působení na Hradě si oficiálně na platu a odměnách přišel na 17,4 miliónu po zdanění) ani nestála za tu spoustu pasiv, která s sebou vláčí a ještě nejspíš vláčet bude.

Obdobně to možná vnímají i obyvatelé jeho rodných Osvětiman, obce, kterou se mu podařilo původně zpropagovat třeba díky své veselce s bývalou televizní hvězdičkou Alex, na níž mu svědčil sám prezident, a kde mu později vznikl dluh za dvojnásobnou nezákonnou dotaci při budování infrastruktury pro místní lyžařský areál. Ostatně právě podle něj získal v Praze svou lehce dehonestující přezdívku „vlekař“.

O tom, že Osvětimany jsou jeho „srdcovkou“, svědčí i pláč nad vyhořelým srubem (když hned vedle něj už stál téměř dokončený nový), snaha o zútulnění místa pro lyžaře (výpůjčkou hradního party stanu "na dobré slovo") nebo osazením areálu novými stromky (které mu přivezl bez úhrady dopravy opět hradní náklaďák).

Kauzy a kauzičky, které postupně jako mastná kola na hladinu vyplouvají na někdejšího arbitra dobrého hradního hospodaření (sám přece upozornil na nesprávné vybírání poplatků za WC v prostorách Pražského hradu i na vypitý sklad domácího šňapsu), se patrně ještě rozšíří.

Ale co je nejvážnější, to byly čachry s úniky ze živých kauz prošetřovaných BIS. Vzpomínáte, jak se Miloš Zeman kdysi domáhal informací o ruských špiónech v Čechách a o tom, co právě BIS vyšetřuje?

A pak toho, kdo na Hrad donášel informace, co se v BIS děje a že je odposloucháváno prezidentovo bezprostřední okolí? Právě toho se týká zproštění mlčenlivosti, které prezident Petr Pavel Vratislavu Mynářovi udělil.

„Pavlův krok znamená, že Mynář může hovořit o záležitostech týkajících se výkonu funkce prezidenta republiky v souvislosti s trestním řízením vedeným inspekcí BIS. Inspekce pro podezření z ohrožení utajované informace prověřuje bývalého důstojníka kontrarozvědky Martina Sedláře,“ uvádí Jan Horák z Aktuálně.cz.

Teď jen zbývá doufat, že zhrzený Vráťa nebude pro změnu dodržovat starý známý zákon „omerta“ a veřejnost se konečně dozví, co se pod rouškou cigaretové mlhy dělo uplynulých 10 let na Hradě.

pozn. OMERTA je část kodexu mafie, podle kterého je člen organizace povinen vůči policii a úřadům zachovávat mlčení o všech aktivitách organizace a jejích členech, i kdyby se mělo jednat o jeho nepřátele. Porušení tohoto „zákonu mlčení“ bývá trestáno smrtí. (wikipedia)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz