Hlavní obsah
Aktuální dění

Kde se vzal apríl a jak spolehlivě vyvést známé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: dave_7 from Lethbridge, Canada/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Pobavilo by vás, kdybyste po odchodu z práce našli své auto pečlivě obalené fólií, jako jistý Kanaďan? Na apríla možná ano.

Letos se „svátek bláznů“ sejde s Velikonočním pondělím, takže případní žertéři by - posilněni „tekutou pomlázkou“ - mohli dostávat všelijaké nápady, aby si mohli z plných plic zakřičet „apríl!“

Článek

Asi už se vám to také stalo, že jste měli v hlavně spoustu starostí a úplně vám vypadlo, že je v kalendáři první duben. Právě v takové situaci se povede „vyvést aprílem“ snad každého, a ani ho nemusí posílat do lékárny pro „semtele“ nebo do železářství pro bublinku do vodováhy či rovnátka na zatáčky.

Tušíte ale, kde se ta potřeba dělat si z lidí šprýmy zrovna na začátku čtvrtého měsíce v roce vzala? Podle historiků prý pochází z Anglie, kde se ve 14. století spisovatel Geoffrey Chaucer zmiňuje ve svých Canterburských povídkách o lišce, která napálila pyšného kohouta. Podle autora se to mělo stát 32. den od začátku března - tedy 1. 4.

Ještě dál ale sahá tradice perské oslavy jara Dorugh-e Sizdah, kde lidé vycházeli hodovat ven ze svých domů a při tom si vyváděli i drobné žerty.

Speciální podobu má apríl ve Francii, kde se mu přezdívá poisson d’avril (dubnová ryba). Lidé si vystřihávají z papíru rybky, které se nepozorovaně snaží připíchnout či přilepit ostatním na záda. Nepřipomíná vám to podobnou kratochvíli, kterou se občas u nás baví děti školou povinné?

V Čechách se poprvé o žertování na apríla zmiňuje v roce 1690 Bartoloměj Chrystellia z Prahy, ale největší obliby se mu dostalo během 19. století s rozvojem novin. Právě novináři jsou totiž doslova nažhavení na vymýšlení všech nejroztodivnějších „kachen“, které pak s vážnou tváří servírují svým čtenářům - od koupání lvů v londýnském Toweru, přes pěstování špagetového stromu, který údajně roste ve Švýcarsku, očekávané vylíhnutí dinosaura v budapešťské ZOO, až po zprávu, že londýnský Big Ben bude po rekonstrukci nahrazen obřími digitálkami.

Bohužel to poslední dobou u alternativních médií vypadá, jak kdyby se jim zasekl kalendář a apríla slavila každý den. Jen už to obvykle není k smíchu, když pomocí hoaxů hlásají nejrozmanitější „skryté pravdy“ o chemtrails, léčbě Covidu mastí na koňská kopyta či savem, nebo jak se pomocí očkování lidem vpravují do těla mikročipy. Z takových „žertů“ jednoho až mrazí…

Ale ať nekončíme veselé téma moc ponuře. Když už jsem slibovala tip, jak vyvést přátele či kolegy, zkuste využít chvilku, kdy si odskočí třeba pro kávu, a na klávesnici jejich počítače stiskněte najednou Ctrl, Alt a šipku dolů. Pokud si nebudou po návratu s obrazovkou „vzhůru nohama“ vědět rady, můžete je po úlevném „apríl“ vysvobodit stisknutím Ctrl, Alt a šipkou nahoru. Tedy pokud vás nepředběhli a nemají už tenhle článek přečtený.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz