Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečně premiér přiznal, čí je tady drahota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů/wikimedia.commons/volná licence

Jedno se Andreji Babišovi nedá upřít, dokáže „cvičit“ s každým, kdo se jen trochu dá - včetně londýnského double deckeru, který v roce 2012 zaplatil a pak půjčil Českému olympijskému výboru na OH do Londýna.

Konečně se premiér Petr Fiala odhodlal říct nahlas to, co si už dávno cvrlikají vrabci na střeše. Totiž, že jediným vítězem obrovského zdražování jsou velkoproducenti potravin v čele s bývalým premiérem.

Článek

A jsou to zase a jen oni, kteří by - místo strašení, za kolik bude chleba, cukr nebo máslo - mohli ulevit z původně Babišovy drahoty, ze které se po prohraných volbách stala jako mávnutím kouzelného proutku „Fialova drahota“.

Inflace je u nás jedna z nejvyšších, v obchodě 3× déle přemýšlíme, co si odepřeme a co ještě koupíme, poloprázdný vozík stojí tolik, kolik jsme ještě před časem platili za ten s týdenním nákupem pro celou rodinu, ale firmy největších výrobců potravin hrdě oznamují čisté zisky v desítkách procent (Penam 57%, Olma o 1/5 víc a Vodňanská drůbež dokonce o 165%). Ať jsme spravedliví, na své si přišli třeba také Madeta nebo Lactalis (mlékárny Kunín a Klatovy).

Naprosto k nebi vystřelily zisky za hnojiva používaná v zemědělství, které narostly o stovky procent. To jsou ověřená fakta, nikoliv fake news!

Navíc jde přesně o ta odvětví, která získala mimořádné dotace v rámci energetické krize a která zaměstnávají i řadu uprchlíků z Ukrajiny.

Jak uvedl při zahájení výstavy Země živitelka premiér Petr Fiala k chování výrobců potravin a vysokým cenám: „To se netýká všech v potravinářském sektoru, ale řady významných producentů, kteří mají vliv na to, jak vypadá situace v České republice. Jestliže vidíme rekordní zisky, tak se to musí nějak projevit a musí to pocítit občané na tom, že ceny potravin budou nižší.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz