Hlavní obsah
Umění a zábava

Legendární Olmerku křísí Petr Jarchovský na Vltavě pomocí dvou hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Herečka Lucie Polišenská propůjčila svůj hlas zralejší verzi Evy Olmerové

Přesně po devadesáti letech od svého narození se slavná jazzová zpěvačka Eva Olmerová vrací v plné síle ve třídílném nedělním rozhlasovém seriálu.

Článek

Spisovatel Petr Jarchovský se ve svém rozhlasovém debutu pokusil zmapovat, jak se z dívky z noblesní rodiny stala jedna z nejuznávanějších a také nejkontroverznějších zpěvaček druhé poloviny 20. století u nás.

O tématu uvažoval už 10 let. Jeho prvním podnětem bylo překvapení nad zjištěním, že starší Eva Olmerová měla nejen pracovní vztah s mladičkým Michalem Tučným, pozdějším proslulým country zpěvákem. Tehdy ale Jarchovský uvažoval spíš o divadelním představení.

Osudy Evy Olmerové by klidně vydaly na román. Dívce na prahu puberty se rozpadla rodina a ona zůstala v domácnosti s otcem a jeho novou partnerkou.

Stále častěji se snažila vymanit z úzkých kolejí středostavovského života a za útočiště si zvolila chatu ve Štěchovicích. Právě tady se naučila mezi trampy vnímat hudbu i jinak než od svých šesti let při hodinách klavíru.

Ve svých 17 letech se kvůli dědečkovi - spolupracovníkovi Edvarda Beneše, a strýci, který létal za války jako pilot RAF, poprvé setkala s tajnou policií. Pokoušeli se jí nevybíravě a krutě přesvědčit, aby STB informovala „zblízka“ o tom, co se v jejich „britské a buržoazní“ rodině děje.

Pro svou nezkrotnou a výbušnou povahu absolvovala v příštích letech takových setkání ještě celou řadu, některá bohužel skončila i Olmerčiným odsouzením a uvězněním.

Foto: Gampe/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

Pamětní deska Evy Olmerové na domě v ulici Eliášova, Praha 6-Bubeneč, odhalená 21. března 2016. Autor: Dušan Váňa.

Přesto se z Evy s úžasným hlasem a citem pro swing stala originální zpěvačka, která v pravý moment nastoupila do legendárního divadla Semafor. Její „Čekej tiše“ - Eva Olmerová - Čekej tiše (oficiální video) (youtube.com) - je tak unikátní skladba, že by si jí patrně nikdo nespletl s jinou interpretkou.

Seriál Olmerka, který bude od neděle 21. 1. vysílat v týdenním intervalu rozhlasová stanice Vltava, zachycuje méně známé momenty z barvitého života Evy Olmerové. Jejímu mladšímu já propůjčila hlas herečka a zpěvačka Kateřina Marie Fialová, pro starší verzi zvolil režisér Aleš Vrzák Lucii Polišenskou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz