Hlavní obsah
Názory a úvahy

Milý vnoučku, tumáš hypotéku a užívej ji v dobrém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANO bere svůj obrat ke konzervativismu opravdu důkladně a chce nás vrátit až do středověku.

Článek

Alespoň to mne napadlo ve chvíli, kdy Alena Schillerová prezentovala na Novinkách.cz návrh své kolegyně ze stínové vlády Kláry Dostálové na vícegenerační hypotéky, které by se splácely až 50 let.

Přesně tak totiž kdysi postupovali hradní páni, když se zadlužovali při budování svých nedobytných orlích hnízd nebo později úžasných zámků, kam se tak rádi chodíme v létě kochat jejich krásou, ale bydlet by v nich chtěl málokdo.

I za někdejších hrabat, knížat a vévodů totiž platilo, že bydlet mohou brzy, ale platit později, takže nejedna urozená rodina hradila ještě po desítkách let dluhy svého předka.

Obávám se, že za padesátiletou hypotéku by už se dneska už žádný Krumlov ani Karlova koruna nevybudovaly a při kvalitě dnešních staveb si říkám, kolik z nich se ve zdraví „dožije“ pátého křížku.

Navíc s postupujícími změnami klimatu nikdo nezaručí, že to, co vyhovuje k bydlení dneska nám, bude stejně dobře sloužit i našim vnoučatům. Spíš si dovedu představit, že za půl století budou standardy života jiné - žádné bazény za každým domem, žádné velkoryse prosklené stěny s vyhlídkou, ale spíš místnosti, kde se dá přežít i v horku a v zimě naopak neprotopíte majlant.

Když si vzpomenu na své známé, vím jen o dvou případech, kde mí vrstevníci žijí v domech vybudovaných jejich rodiči nebo prarodiči. Pokaždé je modernizace stála tolik, kolik slušně velký nový byt.

Většina se naopak odstěhovala z rodného hnízda do modernějších prostor a dům či byt ve vlastnictví předků v případě dědictví prodala.

Je hezké stavět vícegenerační dům a říkat si, jak kolem jednou budou cupitat vnoučata a syn nebo dcera budou zvelebovat vámi vybudovaný majetek. Někdy to vyjde, ale spíš bych se vsadila, že potomci budou mít svoje plány a rodný dům v nich ne vždycky musí figurovat na prvním místě.

A co v případě, kdy si vezmete na desítky let hypotéku na byt? Bude se ho chtít někomu splácet ve druhé či třetí generaci, kdy netušíte, kdo budou vaši sousedé, jak se změní čtvrť, kde bydlíte a co čas provede s celým městem? Vzpomeňte si jen na všechny betonová sídliště nebo zděné bytovky, u kterých se udávala životnost cca 40 let a i po 60 rocích se v nich vesele bydlí dál…

Uzákonit možnost uvázat pomyslnou hypotéční kouli na nohu příštím generacím mi od ANO přijde stejně smysluplné a koncepční jako všechno, co nám kdy přineslo. Nějak si neuvědomuji, že by se kdy páni a dámy z ANO zasazovali ve velkém o budování nájemních bytů s rozumným a uplatitelným nájmem nebo o podporu komunitního bydlení moderního střihu.

Ono to holt vyžaduje víc práce a angažovanosti, když se myslí dál, než jen příštích 5 let do nových voleb. A v případě urbanismu to platí nejméně desetinásobně. Tak, aby se tu nám a hlavně našim dětem chtělo bydlet i za padesát let…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz