Hlavní obsah
Cestování

Moc mikulovského vína? Tak se jděte zchladit Na Turoldu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Součástí prohlídky jeskyně jsou i prehistorické objevy.

Mikulov je jednou ze tří velkých bašt vyznavačů moravského vína - těmi dalšími samozřejmě myslím Znojmo a Lednicko-valtický areál.

Článek

Celá Pálava nad Mikulovem je bez nadsázky takový „svět ve světě“, který vinařský pánbůh vyloupl z Toskánska nebo Francie a přenesl ho za odměnu k nám.

Když se člověk šplhá na mikulovský Svatý Kopeček a vezme to osluněnou stranou, leckterý kámen na cestě je ošlapaný tak, že by se ani athénská Akropole nemusela stydět - a že mramorová cesta na ní vypadá jako pěkně vycíděné zrcadlo.

Ale zpátky na jih Moravy - propojení vína, kultury a přírody je omamné, až se člověku točí hlava. To pak přijde vhod mírné zchlazení. Nemyslím teď Novomlýnské nádrže, ale celkem nenápadný ukazatel na severním okraji Mikulova, která vede k jeskyni Na Turoldu.

Pokud si přírodní podzemí spojujete hlavně s Moravským krasem, pak vězte, že i tady je se na co dívat. Vedle geoparku s expozicí 17 typů hornin v bývalém lomu se dvakrát do hodiny otevírá nenápadný vstup do jeskynního komplexu, kam spolu s průvodcem sestoupíte po více než 100 schodech.

Část roku je Turold nepřístupný, protože tu hnízdí hned několik druhů netopýrů (ostatně ty má jeskyně i ve znaku a taky jsou k mání na celé řadě více či méně vtipných suvenýrů).

Léto je ale ten správný čas pro návštěvu. Ze 400 metrového komplexu vápencových chodeb, síní a dómů se dostanete po soustavě celkem stabilních schodišť až do nejhlubších míst, kde ještě před 20 lety sahala hladina podzemní vody „až nad hlavu“. Dnes už je vody podstatně méně - zda to souvisí s vysycháním nebo odpařováním ale zatím není jisté.

Cestou projdete zlatou, bílou a nakonec křišťálovou síní, můžete obdivovat do kamene zakletou madonu i celou řadu prehistorických objevů. A navíc vás bude příjemně chladit stabilních 8 stupňů.

A ještě drobnost - návštěvu si plánujte buď před koštem místních skvělých vín nebo až se z něj vyspíte - ono balancovat třeba na šnekovém žebříku s nějakou tou decinkou v sobě by nemuselo dopadnout zrovna zdravě, zvlášť když jsou občas stropy v jeskyni „proklatě nízko“. Navíc si všechno líp užijete a zapamatujete. Tak šťastnou cestu a vzhůru dolů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz