Hlavní obsah
Aktuální dění

Nejmodernější stíhačky přistály na Slovensku do provizorních hangárů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: US Air Force / Ministery of Defens/wikimedia.commons

Česko zatím čeká na svoje F-35 (na snímku), Slovensko už přivítalo první dvě F-16 v nejmodernější výbavě

Byla to velká sláva, když v pondělí večer přistály na letišti Kuchyňa u Malacek dvě zbrusu nové stíhačky F-16 Block 70. Kromě prezidenta Petera Pellegriniho je vítal i ministr obrany Robert Kaliňák.

Článek

Naši východní sousedé udělali v roce 2018 strategické rozhodnutí, které se jim teď vrací obrovským bonusem - ještě do konce roku přibydou k prvním dvěma další dva kusy, během příštího roku 7 a dohromady bude mít kompletní letka 14 kusů nejmodernějších stíhaček na východním křídle NATO. Tedy do té doby, než do Polska a České republiky dorazí objednané F-35.

Dotud je všechno v pořádku a Slováci si mohou gratulovat, že měli před osmi lety tak prozíravou vládu. Jenže všechno je trochu jinak. Ve slovenské vládě tehdy seděly téměř totožné strany, jako jsou tam dnes - kromě SMERu Roberta Fica, ze kterého se časem „odloupl“ HLAS ještě donedávna předsedy Petera Pellegriniho, tenkrát nechyběla ani národovecká SNS vedená „pro změnu“ Andrejem Dankem, který stojí v jejím čele i dnes.

A právě zástupci obou tehdejších i dnešních koaličních stran se často nechávají slyšet, jak je jejich země nešťastná nejen v EU, ale i v NATO. Dokonce strašili své voliče, jak to bude hrozné, až na jejich území vznikne základna NATO a volali k zodpovědnosti vládu Eduarda Hegera, když po napadení Ukrajiny poslal na pomoc sousedům zbývající slovenské stíhačky MIG 29 a protivzdušnou obranu S300.

To, co svým provýchodním voličům v té době Fico i Danko zatajili, byla prostá fakta. Na MIG 29 nemělo Slovensko kvůli protiruským sankcím po napadení Krymu odkud brát náhradní díly, takže už byly několik let „uzemněny“, a S300 si šikovní Ukrajinci museli nejdřív uvést vlastními silami do provozu, ze kterého už byl systém vyřazené z téhož sankčního důvodu.

Poslední piloti pro MIG 29 se navíc na Slovensku přestali školit v roce 2007, kdy vládu vedl - ano správně, i dnešní premiér Robert Fico. V současnosti by se aktivní slovenští piloti schopní ještě létat s MIG 29 spočítali na prstech jedné ruky, která se potkala s cirkulárkou.

Po oznámení, že slovenská vláda uzavřela kontrakt právě na F-16 tvrdily zlé jazyky, že se jedná o bezmála padesát let starý model, jaký byl do výzbroje USA zařazen po válce s Vietnamem. Ano, sice se F-16 začaly vyrábět už v roce 1974, ale od té doby prošly řadou modernizací, takže Slovensko má teď tu nejlepší verzi, která je momentálně k mání, včetně kompatibilních raket. Na to si Slováci museli obzvlášť dávat pozor po blamáži s vrtulníky Black Hawk, kde si sice objednali moderní stroje, ale bez výzbroje.

Prezident i ministr obrany po příletu prvních F-16 na dočasné letiště Kuchyňa zdůrazňovali význam zakázky za 1,8 miliardy eur pro suverenitu Slovenska, ale trochu pozapomněli uvést, jak teď bude jejich přítomnost důležitá s ohledem na konflikt u sousedů. To připomněl až americký velvyslanec Gautam A. Rana, který jasně uvedl, že půjde o spolehlivou obranu v časech ruské agrese.

Pro F-16 Block 70 mělo už být připraveno letiště v Sliači, ale jeho modernizace se zdržela a pravděpodobně bude hotové až během 3 let, kdy by na Slovensko měly doputovat všechny objednané stíhačky. Z původních 55 milionů eur se cena modernizace vyšplhá až na 200 milionů. V Kuchyni u Malacek budou zatím stávající F-16 v provizorních hangárech.

Tím ale modernizace slovenské armády nekončí. Čeká ji teď ještě vybudování těžké brigády v hodnotě 2 miliard eur.

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz