Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejpřesnější a nejlevnější laboratoř pro výzkum sucha na jihu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Louka v momentě, kdy měsíc pořádně nezapršelo.

Nejsem odborník na ekologii ani hydrologii, ale ke sledování stavu vody v přírodě mi obvykle stačí každodenní procházka polem a lesem hned za domem.

Článek

Letošní jaro a začátek léta vypadaly pro jižní Moravu celkem slibně. I když se přes zimu žádná velká nadílka sněhu nekonala (odmetala jsem terasu a příjezdovou cestu jen párkrát, ale na sněhuláka před domem to stačilo), byla krajina na jaře celkem zásobená vodou a tudíž i zelená.

Perfektním „lakmusovým papírkem“ je louka, kam chodíme venčit psa. Pokud máme po ránu mokré boty nebo musíme sáhnout po gumovkách, vlhkost v přírodě je dostačující. Až do konce května navíc měla sytě zelenou barvu a trávy bylo do půlky stehen dospělého člověka. Nebývá to zvykem, v posledních letech se na první sena muselo čekat dlouho a úroda zimního krmení pro koně a krávy byla chabá.

Na druhou stranu, můžeme být rádi, že už za námi není pole, které bralo mnohem hůř případné přívalové deště. Víme o tom své. Týden jsme bydleli v novostavbě, když se k nám po vydatné přeháňce a při ještě nedořešeném odvodu dešťovky vydala voda z pole řádně dohuštěná bahnem „na návštěvu“, francouzskými dveřmi přímo do obýváku. A to jsme si mohli gratulovat, že nemáme jako sousedi suterén s garáží - je to vyplavilo ještě hůř.

Od první letošní senoseče ne a ne pořádně zapršet. Jediné, co se teď na suché louce drží, je sem tam vojtěška s nepatrným dotekem divizen a tu a tam nějaké čekanky. Ale stačí, aby jen trochu zapršelo a zdálky žlutá louka se během pár dnů zazelená. Sice už to není ten sytý odstín jako na jaře, ale je.

Dokud jsem bydlela ve městě, nikdy jsem tak změny v přírodě nevnímala. Teď je vidím prakticky denně před očima a naučilo mne to chovat se jinak - šetřit vodou, zalévat jen to nejnutnější a pokaždé, když zaprší, si nestěžovat, ale naopak říkat „zaplať panbůh za každou kapku.“

Jestli mne něco mrzí, tak vysychání lesní studánky, ke které si léta chodili lidé z okolí pro výbornou pitnou vodu. Tady se sešel fenomén sucha s kůrovcovou kalamitou, která bohužel postihla i lesy na jižním okraji Moravského krasu a sebrala veškerou ochranu vzrostlých stromů lesní půdě, která teď neudrží tolik vody jako dřív. Tam, kde zurčíval silný pramen, se teď ozývá jen kapání jednotlivých kapek a hrníčky připravené na pařezu pro žíznivé pocestné se plní jen při velké trpělivosti.

Snad se z obnovou lesa (malé borovičky a buky už utěšeně poporůstají) vrátí i schopnost udržení vody v krajině. Protože bez ní by tu žádný život nebyl - pro stromy, pro zvířata a ani pro lidi.

Jak se projevuje sucho jinde si poslechněte:

a

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz