Hlavní obsah
Aktuální dění

Odstartoval boj o křeslo Zuzany Čaputové - kdo vstupuje do ringu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: U.S. Embassy in Slovakia/wikimedia.commons/PD US DOS

Zuzana Čaputová se rozhodla, že už znovu své místo obhajovat nebude.

Po loňském rozhodnutí Zuzany Čaputové, že nebude obhajovat svou pozici prezidentky Slovenské republiky, čeká naše východní sousedy nelehké rozhodování, koho v březnu na její místo zvolit.

Článek

Termín prvního kola letošních slovenských voleb vyhlásil předseda slovenské Národní rady Peter Pellegrini na 23. 3. 2024. Sám se tak dostal do zajímavé situace, kdy měl volit datum a zároveň si propočítat, jak mu bude vycházet jeho vlastní kandidatura.

Pellegrini je nejen jedním z nejvyšších slovenských představitelů, což mu v mnohém usnadní oproti soupeřům jeho zviditelňování před volbami, ale také ho staví pro část národa do role „zrádce“.

Foto: European Parliament from EU/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Peter Pellegrini - kandidát na prezidenta SR

Jde o to, že coby předseda strany HLAS, která je v koalici se stranou SMER premiéra Roberta Fica a se Slovenskou národnou stranou Andreja Danka, měl na výběr, zda podpoří korupčními skandály pronásledovaného Fica a jeho straníky, či se přidá k demokraticky orientovaným stranám.

Jeho rozhodnutí jít do koalice bylo o to víc překvapivé, že před několika lety to byl právě Pellegrini, který ze SMERu odešel s tím, že už nechce mít s Ficem nikdy nic společného. Nakonec patrně převážil příslib podpory při Pellegriniho prezidentské kandidatuře, aby opět spojil síly s oběma kontroverzními stranami. Kdo překáží, poletí, ať je sysel nebo Huliak. Čas nové vlády na Slovensku - Seznam Médium

Ficova vláda - vědoma si momentu překvapení - se ještě před Vánocemi pokusila zastavit nebo omezit stíhání svých členů a příznivců vyšetřovaných speciální prokuraturou tím, že ji zcela zruší. Jenže se přepočítala a narazila na překvapivě tuhý odpor nejen opozice, ale i nespokojených občanů. Andreji, jeď se učit na Slovensko, jak se dělá opozice! - Seznam Médium

Pellegrinimu navíc vyhrožuje jeho koaliční partner Andrej Danko, který si sám brousí zuby na prezidentské křeslo. Proto začíná vytahovat i vyložené podpásovky, které by mezi konzervativními voliči mohly Pellegriniho značně poškodit. Prezident Danko? Přiznej orientaci, vyzývá Pellegriniho a nabourává koalici - iDNES.cz

Právě v takovém ovzduší se teď rozbíhá boj o post slovenského prezidenta, kde se Pellegrini spojený s neoblíbenou vládou má utkat s dalšími vyzyvateli. Kupodivu, zatím jich moc není, což možná souvisí i s omezením financí povolených utratit za kampaň. Každý účastník by měl mít k dispozici jen půl miliónu eur, ale počítá se to poměrně dlouho před vlastními volbami.Prezidentské voľby 2024: Kedy sa budú konať, kto môže kandidovať, ako v nich hlasovať (aktuality.sk)

Foto: Υπουργείο Εξωτερικών/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Ivan Korčok - kandidát na prezidenta Slovenské republiky

Zatím nejvážnějším vyzyvatelem Petera Pellegriniho je bývalý diplomat Ivan Korčok (ivankorcok.sk), který byl nejen velvyslancem v Německu a USA, ale také státním tajemníkem pro diplomacii a v letech 2020 - 2022 ministrem zahraničních věcí SR.

Korčok oznámil svou kandidaturu poté, co Čaputová prohlásila, že už se znovu o křeslo prezidenta ucházet nebude. Jde o občanského kandidáta, který má za sebou povinnou „nominaci“ ve formě 15.000 podpisů od slovenských občanů. Slovenský exministr Korčok řekl, že má podpisy na prezidentskou kandidaturu - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Pro další informace se podívejte na:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz