Hlavní obsah
Názory a úvahy

Po Prostřeno se bude stýskat málokomu, je už dávno „odvařené“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petar Milošević/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

ilustrační foto

„Ruličky do ručky“ poprvé zaznělo na soukromé televizní stanici v březnu 2010. Ze zvědavosti jsem se na pár epizod podívala, zakroutila hlavou a šla dál. Překvapilo mne, že Prostřeno stále existuje.

Článek

Když se v souvislosti se zdravotní indispozicí herečky a moderátorky Jany Bouškové začalo řešit, že když ne s ní, tak možná nebude existovat pořad Prostřeno vůbec, byla jsem opravdu zaskočená, že právě tenhle program existuje i po 14 letech.

Původně jsem si totiž myslela, že se bude jednat o záležitost na 2-3 sezóny, kde se každý soutěžící bude chtít předvést v tom nejlepším světle, co všechno dovede v přísném časovém limitu a za určenou peněžní sumu vykouzlit ve své kuchyni.

Po čase jsem ale byla známými ujištěna, že vůbec nejoblíbenější součástí Prostřena je tzv. „šmejdění“. Tedy ta doba, kdy jeden soutěžící vaří a ostatní čtyři mu lezou po bytě, nahlížejí do skříní, hledají rodinné fotky či jiné intimnosti, a ještě ho přitom ideálně znectí.

Postupně se z Prostřena stal skutečný bizár, třeba v době, kdy v něm vařily „VIPky“ jako Iveta Bartošová, Vlastimil Harapes nebo Halina Pawlowská. Další metu překonal pořad v momentě, kdy si z něj udělal „dobrý den“ youtuber Kazma a nanominoval do něj herce, který měl předstírat, že trpí Tourettovým syndromem. Dokonale se přitom odkryly karty, jak štáb manipuluje soutěžícími, aby mezi nimi vzplanuly vášně všeho druhu a pro diváka nebylo 185 vaření brambor nebo knedlíků čirá nuda.

Celá ta léta provázeli Prostřeno svými hlasy herečtí partneři Václav Vydra a Jana Boušková, kteří tu vtipně, občas i trapně glosovali dění natáčené po několik hodin a sestříhané na milosrdnou 30minutovou délku. Teď se jedná o skutečnost, zda by mělo vysílání ještě pokračovat, byť s novými průvodci, nebo ho zcela nahradit něčím jiným.

Na rovinu, sice neznám údaje o sledovanosti a spokojenosti reklamních partnerů, ale myslím si následující. Program, který kdysi měl diváky přesvědčit, že vařit mohou nejen Pohlreichové, Oliverové nebo Ramsayové, ale i obyčejní chlapi a ženské, se už dost přežil, a v konkurenci Hell´s Kitchen, Peče celá země nebo MasterChefa je dávno za svým zenitem. Nebo se vám snad po něm bude stýskat?

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz