Hlavní obsah
Cestování

Poplamúch - bryndzová „pizza“ přímo z pece je pro mlsné turisty překvapením

Foto: Jozef Kotulič/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Bratislavské vánoční trhy skýtají nejeden kulinární skvost

Zatímco u nás vedou na vánočních trzích čerstvé bramboráky, trdelníky či kapří hranolky, u našich východních sousedů dostávají přednost lokše, cigánská pečeně a ochutnat můžete i poplamúch.

Článek

Ti, kdo se orientují v kuchyni na východ od řeky Moravy, možná znají výraz posúch nebo podpecník. Pokaždé jde o variantu kynutého slaného koláče, který se zdobí ovčí brynzou, smetanou a slaninou a pozor - připravuje i peče se přímo ve stánku, takže jej jedlíci dostávají čerstvý a ještě horký. Kdo není fanda na maso, ten si pro změnu může objednat „vege“ verzi, kde najde jen sýr a smetanu.

Stánky s poplamúchy se už třináct let objevují nejen v Bratislavě, ale také v Nitře a v Banské Bystrici. Jejich zakladatelem a tím, kdo i sám peče, je rodák z Nitry Ján Rajnič. On i jeho žena milují atmosféru jarmarků a sami na ně rádi chodili, ještě než se stali jejich součástí. Jako návštěvníci proto měli přehled, kde je pověstná díra na trhu.

Foto: 10xxx01/wikimedia.commons/CC-Zero

Bryndzový koláč podpecník

Nakonec zvítězil právě tradiční slaný koláč, kterého denně připraví jen v Bratislavě na tisíc porcí. Práci jim občas ztěžuje nestálé počasí, kdy těsto kyne pokaždé jinak dlouhou dobu - jednou hodinu, jindy klidně i dvě.

Jánovou výhodou je, že si pec z hlíny, písku a slámy dovede postavit sám, což mu v mnohém ulehčuje podnikání. Nejdřív to zkoušel jako samouk s pomocí přátel keramiků, ale pak se raději zapsal na kurz kachlářství a komínářství, který úspěšně absolvoval.

Jeho pec jednou dokonce zaujala skupinku britských turistů, kteří si v ní pozdě v noci sami zatopili a užívali si tepla, než na ně přišla policejní hlídka. „Docela nám tehdy pícku zakouřili,“ vzpomíná Ján s tím, že naštěstí dotyční nepodpálili celý stánek. Po téhle zkušenosti Rajničovi raději své pece na noc už zamykají.

Foto: Doko/wikimedia.commons/CC-BY-3.0

Atmosféru dodává Bratislavě i Vánoční les se stromky ozdobenými dětmi ze školek a základních škol

Když je všechno připravené na plechu, jde to ráz na ráz, každých 7 - 8 minut do pece a pak z pece ven rovnou za netrpělivými zákazníky. Ti už se těší, až se zakousnou do ještě horkého a křupavého paplamúchu, kterého dostanou na papírový tácek opravdu pořádnou porci. Někteří se kvůli téhle dobrotě vrací na trhy i několikrát během jejich měsíčního trvání a dokonce na ně vyrážejí i z ciziny. Třeba pro italské turisty je „slovenská pizza“ obrovským, ovšem nikoliv nepříjemným překvapením.

Bratislavské vánoční trhy jsou v plném proudu a budou končit jako jedny z posledních v Evropě - až 6. ledna 2026.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz