Článek
Ti, kdo se orientují v kuchyni na východ od řeky Moravy, možná znají výraz posúch nebo podpecník. Pokaždé jde o variantu kynutého slaného koláče, který se zdobí ovčí brynzou, smetanou a slaninou a pozor - připravuje i peče se přímo ve stánku, takže jej jedlíci dostávají čerstvý a ještě horký. Kdo není fanda na maso, ten si pro změnu může objednat „vege“ verzi, kde najde jen sýr a smetanu.
Stánky s poplamúchy se už třináct let objevují nejen v Bratislavě, ale také v Nitře a v Banské Bystrici. Jejich zakladatelem a tím, kdo i sám peče, je rodák z Nitry Ján Rajnič. On i jeho žena milují atmosféru jarmarků a sami na ně rádi chodili, ještě než se stali jejich součástí. Jako návštěvníci proto měli přehled, kde je pověstná díra na trhu.

Bryndzový koláč podpecník
Nakonec zvítězil právě tradiční slaný koláč, kterého denně připraví jen v Bratislavě na tisíc porcí. Práci jim občas ztěžuje nestálé počasí, kdy těsto kyne pokaždé jinak dlouhou dobu - jednou hodinu, jindy klidně i dvě.
Jánovou výhodou je, že si pec z hlíny, písku a slámy dovede postavit sám, což mu v mnohém ulehčuje podnikání. Nejdřív to zkoušel jako samouk s pomocí přátel keramiků, ale pak se raději zapsal na kurz kachlářství a komínářství, který úspěšně absolvoval.
Jeho pec jednou dokonce zaujala skupinku britských turistů, kteří si v ní pozdě v noci sami zatopili a užívali si tepla, než na ně přišla policejní hlídka. „Docela nám tehdy pícku zakouřili,“ vzpomíná Ján s tím, že naštěstí dotyční nepodpálili celý stánek. Po téhle zkušenosti Rajničovi raději své pece na noc už zamykají.

Atmosféru dodává Bratislavě i Vánoční les se stromky ozdobenými dětmi ze školek a základních škol
Když je všechno připravené na plechu, jde to ráz na ráz, každých 7 - 8 minut do pece a pak z pece ven rovnou za netrpělivými zákazníky. Ti už se těší, až se zakousnou do ještě horkého a křupavého paplamúchu, kterého dostanou na papírový tácek opravdu pořádnou porci. Někteří se kvůli téhle dobrotě vrací na trhy i několikrát během jejich měsíčního trvání a dokonce na ně vyrážejí i z ciziny. Třeba pro italské turisty je „slovenská pizza“ obrovským, ovšem nikoliv nepříjemným překvapením.
Bratislavské vánoční trhy jsou v plném proudu a budou končit jako jedny z posledních v Evropě - až 6. ledna 2026.
Pro další informace:






