Hlavní obsah
Aktuální dění

Poslední mohykán v brněnském podchodu pod nádražím balí kufry. Co bude dál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Jediný, zatím nevyklizený dočasný stánek v podchodu ještě prodává kabelky, batohy a kufry, ale už i ten musí končit.

Kdo někdy přijel do Brna a potřeboval se dostat do prostoru za Hlavním nádražím či naopak z autobusového nádraží Zvonařka do centra, patrně zvolil k cestě buď tramvaj (aktuálně č. 12) nebo podchod.

Článek

Ještě donedávna to byla pěší cesta napříč časem zpátky do devadesátek, kdy se všude kolem nosných sloupů tlačily improvizované stánky jeden na druhý. Kolemjdoucí si v nich mohl pořídit tričko, plyšáka či boty „za lidovku“, jen musel hodně přivřít obě oči nad jejich kvalitou. Také se tu kšeftovalo s lecčím, co za výlohami ani vystaveno nebylo, ale znalci šli najisto.

Připomínalo mi to vždycky tržnice, které jako houby po dešti vyrostly na hraničních přechodech po pádu železné opony - stejný sortiment, stejní prodejci, stejný dojem „bazaru bez pravidel“. Sama jsem tady nakupovala jednou v životě - to když se malé dceři 30.4. navečer protrhl čarodějnický klobouk, který „nutně“ potřebovala k ohni, a všude jinde už bylo zavřeno.

Čestnou výjimkou byly jen stánky s výrobou klíčků, módní doplňky české značky, „tabák“ s tiskem, „cukrová mandlička“ s na místě praženými oříšky, a pak oblíbená minipekařství, kde se kolem sladkého i slaného sortimentu prodávající stěží protáhly, jak to byl úzký prostor.

Foto: knihoMolka

Podoba podchodu se stánky v květnu 2023

Vždycky jsem si říkala, že se těším, až většina z toho zmizí a celý prostor se otevře, zpřehlední a „nadechne“. Dlouho tomu bránil spor města s pronajímatelem stánků, později s jeho dcerou, kteří nechtěli uznat, že se jednalo o přístavby bez kolaudace či jen s dočasným povolením. ▶ Brno může zrušit další stánky v podchodu, jsou totiž jeho, rozhodl soud - iDNES.cz

Naštěstí teď pomalu, ale už jistě celá stánková ostuda mizí. Je to znát i na jednodušším úklidu plochy - nikdy ji nepamatuji tak vypulírovanou, jako teď. Pravda, obvykle se podchodem pohybuji v denních hodinách, potřebuji-li se dostat do cíle po setmění, v rámci bezpečnosti jedu raději „dvanáctkou“. Přeci jen si i po všech stavebních úpravách lidé bez domova nějak ne a ne zvyknout, že už je tu na ně víc vidět a stahují se sem k večeru i se svou početnou psí smečkou.

Foto: knihoMolka

Klecové přístavby někdejších stánků jsou vyklizené a některé i odstraněné

Nabízí se otázka, jak to bude s podchodem dál? Zatím jeho stěny zdobí návrhy moderních prostor, kde by mohly být kavárničky a rychlá občerstvení, jenže - jak se ukazuje - jde spíš o zbožné přání, než realitu.

Podle tiskového mluvčího Magistrátu města Brna Filipa Poňuchálka je projekt na rekonstrukci podchodu rozdělený na dvě etapy. Začátek první části je naplánovaný nejdřív na rok 2025, ale letos by měla být hotová alespoň projektová dokumentace.

Druhá etapa je pak vázaná na připravovanou rekonstrukci přednádražního prostoru a navazující Benešovy ulice, ale to je spíš „hudba“ až dalších let.

Mezitím už totiž došlo ke změnám projektu podchodu. Ukázal se jako moc drahý (více než 50 milionů Kč), a tak je cílem zlevnit ho. Sbohem kavárničky - ty by se měly nově přesunout do plánované výstavby v místě dnešního OD Tesco (dříve Prior na Dornychu) na konci podchodu.

Aby toho nebylo málo, i jeho brutalistní stavba totiž půjde k zemi - patrně ještě v letošním roce. Jak se při tom změní průchodnost kolem demolice a kam se přesunou zastávky městských a příměstských autobusů z ulice Úzká?

Na to je prý podle tiskové mluvčí Hany Tomaštíkové z Dopravního podniku Brno ještě brzy a nikdo je zatím oficiálně o termínu stavby neinformoval. Nyní předpokládají, že to bude aktuální patrně na podzim.

Foto: knihoMolka

Středem části podchodu vede umělá vodící linie pro nevidomé. Tvoří ji 5 vyfrézovaných souběžných žlábků, dohromady tvoří 30 cm široký hmatný pás, který je dobře čitelný koncovkou bílé hole.

Tak jen doufám, že se při tom všem plánování a překládání bude počítat i s maminkami s kočárky, seniory s chodítky, invalidy na vozících nebo s nevidomými, aby se i oni dostali včas a bezpečně do cíle své cesty.

Za vyjádření děkuji tiskovému mluvčímu Magistrátu města Brna a tiskové mluvčí DPMB.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz