Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Prezidentské včely jsou pryč, už žádný med pro zahraniční návštěvy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thomas Bresson/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

ilustrační foto

K sídlu slovenského prezidenta v Bratislavě přiléhá šest hektarů velká zahrada volně přístupná jako městský park. Ještě do minulého týdne v ní bzučely včely, ale po nástupu nové hlavy státu zmizely.

Článek

Jedním z hlavních témat minulé slovenské prezidentky Zuzany Čaputové bylo životní prostředí. Ostatně, do politiky vstoupila díky občanské iniciativně proti obří skládce, která měla vyrůst necelých 300 m od obytných domů v Pezinku.

Logicky chtěla na enviromentální problémy upozorňovat i coby hlava slovenského státu. Proto krátce po své inauguraci v roce 2020 iniciovala umístění dvou úlů do rozlehlé Prezidentské zahrady přiléhající ke Grasalkovičově paláci, oficiálnímu sídlu slovenských prezidentů.

Oba úly patří do projektu Městské včely, o které se stará občanské sdružení Živica. Ta se roky věnuje osvětě o nenahraditelnosti přirozených opylovačů v přírodě a během uplynulých čtyř let se starala i o provoz obou „prezidentských“ úlů.

Foto: Vlach Pavel/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Zahrada-park u Grasalkovičova paláce

Zuzana Čaputová díky tomu mohla svým návštěvám nabízet originální „prezidentský med“ k oslazení náročného politického života. Dokonce se skleničky s medem z Prezidentské zahrady staly vítaným dárkem pro zahraniční delegace.

A dařilo se tu i včelám, které - na rozdíl od venkova - nepřicházely do styku s pesticidy používanými hojně v moderním zemědělství. Podle včelaře Tomáše Blaškovice, který se o ně staral, byl dokonce med z Prezidentské zahrady kvalitnější než ten, který stáčí od svých včelstev ze Záhoří.

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini dává přednost jiným tématům, než je ochrana přírody. Proto se Živica rozhodla ukončit spolupráci s prezidentským palácem a přestěhovat úly jinam.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz