Hlavní obsah
Aktuální dění

Slováci udělali na vlastní vládu dlouhý nos a sbírají na pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Katler / Unsplash

ilustrační foto

Na Slovensku se míchají ďábelské karty s mírem, válkou a couváním před zodpovědností za vlastní budoucnost. Část občanů ale řekla rázně dost a vzala iniciativu do vlastních rukou.

Článek

Období, kdy premiér Robert Fico (SMER) vyhlašoval, že v Kyjevě není žádná válka a že na Ukrajinu už nepošle ani jedno euro a ani jeden náboj, ale farizejsky přihlížel, jak slovenské zbrojařské firmy tamtéž vesele vyvážejí své výrobky, vyvrcholilo potřásáním rukou slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára (SMER) s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Ovšem to, co předvedl prezidentský kandidát Peter Pellegrini (HLAS) svým strašením, že jeho protikandidát - diplomat Ivan Korčok - dožene slovenské chlapce na ruskou frontu a ještě přitom použil srdceryvný obrázek vojáka loučícího se se stařenkou, kterému pomocí photoshopu odmazal jeho tým z rukávu uniformy ukrajinskou vlajku, už byla poslední kapka, po které se občanská společnost na Slovensku rozhodla vzít věci do vlastních rukou.

Proto iniciativa Mier pre Ukrajinu vyhlásila sbírku pod heslem „Když ne vláda, posíláme my“. Jejím cílem je vybrat alespoň milión eur na munici a připojit se tak k iniciativě České republiky, která vykupuje náboje a zbraně po celém světě a chce je dopravit na Ukrajinu jako pomoc pro tamní vojáky.

Zvlášť silně zní apel téměř 100 letého Otty Šimka, který přežil holokaust a zúčastnil se spolu s dalšími partyzány Slovenského národního povstání proti německé okupaci v roce 1944. „Nebylo možné s nimi vyjednávat, bylo třeba je porazit,“ vzkazuje současným Slovákům z vlastní zkušenosti. Sám se hlásí i k podpoře Ukrajiny, kterou vnímá jako vlastenecký cíl i pro záchranu Slovenska.

Jen za první tři dny se podařilo vybrat bezmála 1.400.000 eur, kterými přispělo téměř 20.000 dárců. I když to tak po volbách nevypadalo, přece jen je na Slovensku pořád dost těch, kterým není lhostejné, co se u jejich východních sousedů děje.

Podrobnější informace najdete:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz