Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Sluníčkáři už žádné filmy nenatočí!“ vzkazuje Andrej Danko bratislavské kavárně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dennis Jarvis from Halifax, Canada/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

V Národní radě (na obrázku) má Slovenská národní strana momentálně pouhých 10 poslanců, přesto je nejhlasitější

Když si bral loni v říjnu budoucí slovenský premiér Robert Fico (SMER) do vlády kromě strany HLAS i jemně řečeno kontroverzní SNS, rozhodně to nebylo jen kvůli jejím 10 poslaneckým mandátům.

Článek

Slovenská národní strana (SNS) je nejmenším, zato nejhlasitějším členem současné vlády u našich východních sousedů. V loňských parlamentních volbách se jí podařilo získat sice jen lehce přes pět procent (podle posledního průzkumu z června 2024 už je její podpora ani ne 4 %), přesto ovládá slovenskou Národní radu (parlament) tvrdou rukou.

Jednou z podmínek účasti SNS ve vládě bylo zřízení zbrusu nového ministerstva sportu, což si Andrej Danko - milovník sporu, tvrdě vynutil i přes napjatý státní rozpočet. Ministerstvo tedy už od letošního ledna funguje.

Pikantní na celém dění kolem SNS ovšem je, že se v případě poslanců zpravidla ani nejedná o řádné členy strany, která na Slovensku působí od roku 1990 a hrdě se hlásí k tomu, že navazuje na fašistický Slovenský štát (1939-1945).

Současný předseda SNS totiž zalovil před parlamentními volbami v kalných vodách místní dezinfoscény a vytáhl do vysoké politiky mj. zapřísáhlého myslivce a odpůrce medvědů Rudolfa Huliaka, který se měl stát dokonce ministrem životního prostředí. K tomu nakonec po zásahu bývalé prezidentky Zuzany Čaputové nedošlo, ale pod jeho dohledem už bylo od jara zastřeleno bezmála 20 medvědů, včetně medvědice se třemi medvíďaty.

Sám Huliak, jinak starosta obce Očová, se „proslavil“ vážně míněným tvrzením, že pokud by se ze vzduchu odstranilo CO2, zbylo by tu výbušné prostředí, kde bychom nemohli žít.

Místo Huliaka se stal ministrem nakonec Tomáš Taraba, který upřednostňuje zájmy těžařů před ochranou přírody, a to i ve slovenských národních parcích. Ostatně těžbě a zpracování dřeva se shodou okolností věnuje ve velkém jeho vlastní bratr.

Zplnomocněncem pro vyšetřování přehmatů během pandemie Covidu-19 je další z nominantů SNS, ortoped a antivaxer Peter Kotlár, který už pár týdnů po svém uvedení do funkce prohlásil, že na Slovensku žádná pandemie nebyla, a odmítl jako jediný zástupce podepsat smlouvu všech zemí světa o výměně informací během jakékoliv příští případné pandemie.

Nejtěžší kalibr ale spustila po svém jmenování ministryně kultury, někdejší hlasatelka TV Markíza a hvězda dezinfo TV Slovan Martina Šimkovičová.

S razancí odbržděného buldozeru bez řidiče se jí už podařilo mj. zrušit slovenskou televizi a rozhlas (RTVS), aniž by včas jmenovala náhradní vedení za to odvolané. Proto také musel v pondělí původní ředitel celý den čekat, komu vlastně má svou agendu předat, než byl konečně jmenován jeho nástupce.

Po fondu podporujícím vydávání slovenské literatury, kam byla bez nadsázky dosazená cenzurní komise, se teď chystá k překopání podmínek i fond kinematografie, což předseda SNS Danko komentoval tak, že už žádní „sluníčkáři nebudou na Slovensku točit další závadné filmy“. Myslel tím mj. snímky jako Sviňa inspirovaný poměry za minulé Ficovy vlády, kdy docházelo k prorůstání korupce do policie i politiky, nebo dokument Kuciak: vražda novináře.

Na hlavu postavené přitom je, že ministerstvo sice vyhlásilo, jak se bude soustředit hlavně na opravu památek, ale zároveň přestalo zcela financovat v minulých letech jím podporované a už i částečně realizované projekty typu záchrany hradů, kostelů, vodních mlýnů či dalších stavebních památek. Na dotazy novinářů, proč tak postupuje, ministerstvo pouze konstatovalo bez dalšího vysvětlení, že dotace nejsou nárokovatelné.

O tom, jak se ministryně o svou agendu stará, svědčí i řada odvolání kompetentních ředitelů a vedoucích z různých, často mezinárodně uznávaných, institucí, včetně Mezinárodního domu umění pro děti Bibiana. Tam se objevila, coby nová ředitelka, kamarádka ministryně Šimkovičové, jejíž jedinou kompetencí bylo mateřství a to, že nějaký čas pracovala v družině.

Nejkřiklavějším případem nekompetence je Šimkovičové vlastní státní tajemník Machala zpochybňující fakt, že je Země kulatá. Výmluvnou byla i situace, kdy měla ministryně v parlamentu obhajovat svůj nový zákon, a přitom si místo toho bez omluvy užívala na jachtě v Chorvatsku.

Andrej Danko se zatím těší přízni premiéra Fica, kterému slouží on i jeho lidé coby fíkové listy zakrývající přípravu mnohem hlubších zásahů do slovenské demokracie.

Danko si dokonce poslední dobou stále hlasitěji říká o křeslo předsedy Národní rady uvolněné po odchodu Pellegriniho do prezidentského paláce. Koaliční dohoda ale praví, že předsedou má být opět nominant strany HLAS.

Ještě víc to zahušťuje vzájemnou averzi mezi novým prezidentem Peterem Pellegrinim, který donedávna vedl právě třetího koaličních partnera, stranu HLAS, a Dankem. Ten už dokonce proti Pellegrinimu několikrát veřejně vystoupil a poukazoval i na jeho nejasné rodinné zázemí, když se ptal, kdo bude nová „první dáma“. Nejen tehdy měla koaliční smlouva namále.

I samotným voličům se už neustále se stupňující řádění SNS přestává líbit, což jasně vyjádřili v Evropských volbách. Slovenská národní strana v nich získala jen 1,9 % platných hlasů. Danko, který kandidoval coby lídr, si to vyložil tak, že voliči nechtějí, aby se svými lidmi odešel do Europarlamentu, ale raději dál „spravoval“ Slovensko.

Je otázkou, jak dlouho bude ještě slovenská vláda v současném režimu, a při absenci premiéra Roberta Fica zotavujícího se z následků po atentátu, společně fungovat.

Pro kontext:

Wikipedie: Slovenská národní strana

Aktuality.sk podcast: Lucia Szabova: „Politici popírají učivo ze základní školy. Sledujeme destrukci životního prostředí v přímém přenosu“, 3.7.2024

Kultura.sme.sk: Nemôžu zachraňovať hrady ani kaplnky. Šimkovoličovej ministerstvo měšká pol roka s dotaciami, 1.7.2024

Novinky.cz: Podle zmocněnce slovenské vlády žádná pandemie nebyla. 19.6.2024

Echo 24: „My vládneme, sluníčkáři si nebudou točit filmy,“ rozčílil se Danko v přímém přenosu, 2.7.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz