Hlavní obsah
Knihy a literatura

„Ta třetí“ od Svěráků čaruje se slovy a učí předškoláky milovat knížky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Knížky z naší knihovny už jsou pořádně „očtené“, trávily s námi spoustu večerů před usnutím, kdy jsme jimi společně listovali a vybírali nejoblíbenější „kousky“.

Když máte otce legendu z Divadla Járy Cimrmana a mladšího bratra oscarového režiséra, bývá těžší se prosadit. Což rozhodně neplatí v případě Hanky Jelínkové, za svobodna Svěrákové.

Článek

Zapálená učitelka angličtiny, překladatelka a hlavně autorka fantastických knížek pro děti je mimochodem dcerou Zdeňka Svěráka a starší sestrou Jana Svěráka. Ani ji neminul talent jako hrom, jak dokáže kouzlit se slovy a dělat tím radost dětem i dospělým.

Nejprve se sice vydala profesně mimo umělecký svět a vystudovala ČVUT, ale záhy po nástupu do zaměstnání ve výzkumném ústavu zjistila, že to není „její šálek čaje“.

Naopak ji vždy přitahovala angličtina, a tak ji brzy po roce 1990 začala vyučovat. Později si založila dokonce vlastní jazykovou školu nazvanou „The Red Brick House“, kvůli které si doplnila pedagogické vzdělání na Univerzitě Karlově.

Výjimečné spojení učitelských genů - oba rodiče jsou původní profesí učitelé, a to dokonce českého jazyka - vedlo u Hanky k touze po předávání krás češtiny dál. Proto se v roce 2001 „narodila“ její první knížka pro děti. Dodnes jich vydala 12 svých a nádavkem i tři leporela a další tři ve slovenštině.

Spolu se svou oblíbenou ilustrátorkou Vendulou Hegerovou a také s Věrou Faltovou jsou autorkami dvou dílů Obrázkových říkanekObrázkových básniček. Mají tu výhodu, že malé obrázky nahrazují slova, která se rýmují. Díky nim se děti stávají „spolučtenáři“, i když jim písmenka zatím nic neříkají.

Obrázková abeceda s kočkou Tečkou je zase hravě provede mezi písmenky. Každému z nich - od A do Ž - je věnována jedna z vtipných říkanek doprovázená obrázky začínajícími na příslušnou literu.

Foto: knihoMolka

Ukázky „obrázkových“ rýmů z knížek Hanky Jelínkové

Poté přijdou na řadu Obrázkové pohádky. V nich nechybí ani malá divadelní hra, jakou děti mohou nacvičit třeba ve školce, nebo v první třídě, a pak s ní překvapit na besídce.

Miniknížky o psu Žerykovi jsou tak akorát na společné čtení před spaním a pro samostatnější čtenáře je určeno dobrodružství kluka Šimona a jeho štěňátka Báry, ještě nedávno nejoblíbenější „uspávací“ knížka mojí mladší ratolesti.

Srdeční záležitostí autorky je Kaštánkův domeček s ilustracemi Gabriela Filcíka. Půvabný veršovaný příběh vypráví o zvířátku z kaštanů, které hledá svůj domov u lesních zvířátek. Nakonec objeví, že patří do domečku, který mu malí čtenáři postaví přímo z knížky.

Nejnovějším počinem Hančina nakladatelství Naše kniha jsou pak logopedické básničky Pilníček pro tvůj jazýček, které krásně zjednoduší a zpříjemní „povinná“ logopedická cvičení budoucích školáků při domácí přípravě k zápisu.

Obě moje děti na knížkách Hanky Jelínkové vyrostly. S nostalgií třeba vzpomínám, jak se pro Mikuláše učily místo obvyklých básniček tuhle:

MIKULÁŠ

Těšila se Terka naše,

že uvidí Mikuláše.

Dříve, než se naděla,

spatřila i anděla.

Zato sousedovic Berta

nemohla se dočkat čerta,

zmizela však pod dřezem,

když zachřestil řetězem.

Až budete přemýšlet, jaký dárek letos vybrat od Ježíška pro nejmenší, s klidným srdcem vám můžu doporučit cokoliv od „té třetí Svěrákové“. Ostatně, je to pečlivě testováno přímo na mých vlastních dětech.

Více se dozvíte:

Básnička MIKULÁŠ publikována se souhlasem autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz