Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tekutý karafiát přiletí v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Chlapské hody na jihu Moravy

Nejsem zrovna poctivý čtenář diskuzí pod svými články, ale u MDŽ mi to nedalo. Párkrát se tam objevila myšlenka, proč se vlastně neslaví i jeho mužská obdoba.

Článek

Přiznám se, že jsem si musela datum Mezinárodního dne mužů najít. Ten, kdo ho vymýšlel, měl asi svérázný smysl pro humor, protože ho vložil do „bezkytkové“ zóny (alespoň v Evropě). Slaví se od 90. let 20. století vždy 19. listopadu, ale zatím se nepojímá nijak masově (byť by ho mohli třeba marketingově využít výrobci domácích klobás, destilátů a flanelových košil).

Což mne vede k úvaze PROČ? Když se tak vehementně připomíná Mezinárodní den žen nebo Den matek, jsou snad pánové záměrně odstrkováni?

Kdepak, většina chlapů si totiž dokáže udělat svátek třeba z obyčejné soboty, kdy vyrazí na fotbal nebo hokej. Anebo si uspořádá několikadenní pohyblivý svátek spojený s pánskou jízdou partičky kamarádů na kolech, případně na motorkách. Pokud mají pánové spíš vztah k tradicím, pak volí třeba Chlapské hody. A co teprve taková rozlučka se svobodou? Zažila jsem jich zprostředkovaně několik a získala pocit, že se „kalilo“ tak, jako by měl zítra místo svatby nastat spíš konec světa.

Netvrdím, že to platí 100%, ale vůbec mám pocit, že muži prostě neberou ten svět až tak vážně a umí si ho víc užívat. Ale abych neskončila hejtem.

I ženy si dovedou udělat pořádný „babinec“. Třeba když se v místním občanském centru sejde 20-30 sousedek všech věkových kategorií, vyrábí se věnce na dveře nebo jiné dekorativní „čičmudovinky“, popíjí se (v rozumné míře) víno a probere se spousta věcí. Prostě takový příjemný „ženský slet“.

A jak si z obyčejného dne uděláte svátek vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz