Hlavní obsah
Umění a zábava

„To se vysvětlí, soudruzi!“ nasadilo v prvním UFO dílu laťku hodně nahoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Віщун/wikimedia.commons/CC-BY-SA-04

ilustrační foto

Po úvodním dílu to vypadá, že nový koprodukční seriál České televize „To se vysvětlí, soudruzi!“ je svěžím dechem po letech dobových, detektivních a psychologických seriálů.

Článek

Pokud vám vyhovuje poetika lehce ztřeštěných, ale báječně zábavných filmů a seriálů typu Návštěvníci, Létající Čestmír, Zítra vstanu a opařím se čajem nebo Saxana, pak si rezervujte březnové a dubnové nedělní večery pro případy Ústavu paranormálních jevů, který začátkem 80. let minulého století sídlí kdesi v Praze a zkoumá na první pohled neuvěřitelné události.

Hned první případ viděný očima čerstvě zaměstnaného inženýra Vojty Beka (Jan Cina) se věnoval zkoumání UFO, které si do kruhů v obilí „odložilo“ milovníka mimozemských civilizací - bohužel ale zamrazeného do kostky ledu.

S nováčkem se na „místo činu“ vydává i ostřílený harcovník paranormálním světem David Zajíc. Sice tvrdí, že je expert na satanistické prvky v imperialistické hudbě, ale spíš připomíná flákače za zenitem nejlepších let, který holt někde musí pracovat a pobírat plat, aby se mu všudypřítomná STB nedostala na kobylku.

Jiří Macháček tu připomíná poněkud povadlé a cynické starší já zhuleného Jakuba ze Samotářů, který už všechno viděl a všechno zažil, takže za paranormálnem dokáže spolehlivě rozklíčovat úplně „obyčejný“ zločin.

Těžce se ale při tom baví na úkor horlivé STB vyšetřovatelky, soudružky Štěpánky Snížkové, tvrdé a nekompromisní potvory, kterou Anna Fialová pojala ve stylu KGB důstojnice - odbornice na paranormálno Iriny Spalkové (Cate Blanchett) v Indiana Jonesovi a království křišťálové lebky. Ne náhodou ji nejspíš Snížková připomíná i svým účesem.

Jejím opakem je „hodnej estébák“ Hora, kterého jeho představitel Leoš Noha charakterizuje jako nadpřirozenou postavu. Ostatně, už jste někdy slyšeli o „hodné STB?“ V prvním díle zatím nedostal Hora moc prostoru, tak snad se víc projeví v těch dalších.

U televize se často nechechtám nahlas, ale nový počin v seriálové tvorbě ČT mě mile překvapil a rozesmál. Takže už se těším, kam nás odborníci na nadpřirozeno vezmou příště - za supermanem, vražednou mluvící loutkou, nebo na potlach s trempy, které děsí Kozlopír. Každopádně ještě příštích sedm večerů budu doufat, že laťka se bude zvedat dál nad očekávání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz