Hlavní obsah
Aktuální dění

Úsměv prosím, je tu revizor s kamerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

ilustrační foto

Od začátku května budou brněnští revizoři v MHD vybaveni kromě čteček elektronických šalinkart i kamerami, které mají ochránit je i samotné cestující.

Článek

Revize jízdenek,“ slyším při cestách brněnskou MHD či jihomoravským integrovaným systémem IDS JMK tak 2× až 3× do měsíce. Občas mi sice zatrne, jestli jsem nenechala peněženku doma, ale zatím to dávám.

Pokutu jsem dodnes platila jen 1×. To, když jsem výjimečně necestovala s dítětem do 3 let, jehož doprovod má MHD na speciální průkazku zdarma, a nějak mi nedocvaklo, že si mám „cvaknout“ jízdenku. Budiž řečeno, že se ke mně tehdejší ženská kontrola chovala slušně a shodly jsme se, že je to sice nedopatření, ale pokutu zaplatit musím.

Dnes díky elektronickým jízdenkám stačí, aby revizor přiblížil svoji čtečku, tam se mu ukáže, že jsem to já a že mám na rok předplaceno - a pokračuje se dál.

Je téměř pravidlem, že při každé kontrole se ve voze najdou 1 či 2 „černoši“ - tedy správně černí pasažéři, kteří to zkusili a nevyšlo to. Podle statistiky Brněnského dopravního podniku jich bylo během uplynulého roku přes 44.000, nejčastěji ve věkové kategorii 18 - 25 let.

Záleží pak na charakteru odhaleného hříšníka. Někdo to vezme se stoickým klidem, vytáhne platební kartu a na místě zaplatí rovnou tisícovku. Pokud by se totiž v platbě zpozdil o pět dnů, už by ho jedna jízda vyšla jako cestování luxusní limuzínou - na 1.500,- Kč. O delším prodlení raději ani neuvažovat, bylo by to ještě dražší.

Výjimku mají zapomnětlivci - pokud do pěti dnů v příslušné kanceláři dopravního podniku doloží, že měli na den kontroly platnou průkazku s měsíční nebo delší platností, jen si ji nechali třeba v druhé bundě nebo kabelce, přijde je to jen na 50,-Kč.

Pak se ale najdou tací, kteří se začnou dohadovat. Škála výmluv je nekonečná, nejčastěji, že si dotyčný nestačil „cvaknout“ papírovou jízdenku nebo mu ještě nepřišla SMS s cestovním dokladem. Případně, že už jízdenku vyhodil, protože netušil, že ji musí mít u sebe po celou dobu jízdy. Posledním způsobem jsou proslulí hlavně turisté, kteří do jihomoravské metropole zavítají.

No a pak jsou tu klasičtí hulváti, kteří prostě řeknou „nemám, neotravuj“ nebo se rovnou začnou hádat, případně i prát. Na takové „ptáčky“ zavedl už před 15 lety brněnský dopravní podnik audiozáznamy, které revizoři pořizují ze své práce.

I díky nim se počet inzultací ze 30 závažných v roce 2008 ustálil na cca 10 případech do roka. Stejně je to ale pro revizory riziko, jen za loňský rok skončili dva v pracovní neschopnosti.

Proto, aby se předešlo možným dohadováním s černými pasažéry, nasazuje od května brněnská MHD novinku - její revizoři budou vybaveni kamerami, díky kterým se přesně ukáže, kolik času měl cestující na případné označení jízdenky a jak celá kontrola proběhla, aby se předešlo dalším sporům.

Ostatně, nejsou zdaleka první, protože kamerami už před Brnem vybavili své revizory v Ústí nad Labem a Hradci Králové.

Slušným cestujícím to snad vadit nebude a ti ostatní se mohou sami vyvarovat momentu, kdy budou do revizorovy kamery vyvalovat oči a rychle přemýšlet, jak zareagovat na obligátní „revize jízdenek“.

Tak šťastnou cestu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz