Hlavní obsah
Cestování

Utajené brněnské „lehárko“ s překvapením navíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Znáte zbrusu nové místo, kde vám Brno leží doslova u nohou?

Ještě nedávno tu bylo rumiště mezi garážemi, kam se slušný člověk bál i ve dne. Teď vznikla jen pár kroků od Mendelova náměstí půvabná vyhlídka, která přímo zve k objevování skrytých zákoutí města.

Článek

Nebýt brněnských jarních prázdnin, ze kterých se díky skutečně „jarnímu“ počasí totálně vytratila jakákoliv chuť na zimní sporty, možná by mne ani nenapadlo přemluvit juniora, aby začal trénovat na příští zimní sezónu, kdy ho čekají základy snowboardu. A pro ten je nejlepší - dle rad odborníků - začít „na suchu“ se skateboardem, aby si člověk zvyklý na lyže osvojil i „boční“ držení těla a úplně jinou dynamiku pohybu.

Vůbec nej je odstartovat tam, kde se pohybují i jiní - už zkušenější - „prkýnkáři“. Proto jsme vyrazili na před nedávnem zprovozněný skatepark nad Mendelovým náměstím a nestačili jsme se divit.

Z kdysi zarostlého a nevábného plácku se stalo moderní místo na prohánění a výuku triků na kolečkových bruslích, minikoloběžkách či právě na prknech. Kombinace jarního sluníčka, 13 stupňů Celsia a prázdnin způsobila, že se místo jen hemžilo kluky a sem tam nějakou slečnou, kteří více či méně úspěšně překonávali gravitaci. Skatepark Mendlák | skatespoty.cz

Když už nás ježdění přestalo bavit, hledali jsme nejkratší cestu pěšmo na brněnskou hvězdárnu, kam jsme mířili za další částí našeho programu. Mimochodem víte, že za jedničku z matematiky či fyziky na aktuálním vysvědčení ze základní nebo střední školy tu můžete získat 2× do roka volnou vstupenku? Hvězdárna a planetárium Brno (hvezdarna.cz)

Mapa nás navigovala přes vyhlídku, a tak jsme ji poslechli a zamířili vzhůru do Žlutého kopce, směr Masarykova čtvrť.

Foto: knihoMolka

Pohled na hrad Špilberk z „neznámého“ úhlu od jihozápadu z nově zrekonstruované vyhlídky nad Mendelovým náměstím

Při pohledu do mapy člověk nečekal nic světoborného - jen přístupovou cestu k zahrádkářské kolonii na Žlutém kopci a průchozí zkratku mezi pivovarem u Mendelova náměstí a Masarykovým onkologickým ústavem.

Neprávem opomíjená vyhlídka nad Mendelovým náměstím ale nedávno dostala nový kabát - kromě úpravy a prosvětlení vegetace, stylových dřevěných laviček a lehátek je tu nově k dispozici i místo pro grilování a stůl pro piknik.

Zbrusu nové chodníky a schodiště vás vyvedou do míst, kde získáte dokonalý nadhled nad jižní částí města a při dobrém počasí možná zahlédnete i vrchy Pálavy.

Foto: knihoMolka

Pohled na Mendelovo náměstí a jihozápadní část Brna

Zvlášť zajímavý je pohled zpátky na Mendelovo náměstí, kdy zjistíte, že jste se ocitli přímo nad střechou zdejší Baziliky Nanebevzetí Panny Marie, která sehrála v historii jihomoravské metropole zásadní roli, stejně jako její zakladatelka. Nechtěná dcera, prokletá nevěsta i emancipovaná milenka Eliška Richenza - Seznam Médium

Foto: knihoMolka

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie z netradičního úhlu

A to nejlepší překvapení nakonec - pokud vás výhled začne nudit, můžete popojít jen o pár metrů dál, kde se od března mají otevřít pro veřejnost tajuplné prostory vodojemů na Žlutém kopci, na jejichž zpřístupnění se v těchto dnech pořádně finišuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz