Hlavní obsah
Názory a úvahy

Začala normalizace České televize - místo kritické publicistiky radši seriál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VitVit/wikimedia.commons/CC-BY-SA- 4.0

V září už nebudou odvysílány žádné nové díly pořádu 168 hodin a jeho autorka Nora Fridricha odchází po bezmála čtvrt století z České televize. Je to dobře nebo špatně?

Článek

Česká televize má pořád status veřejnoprávního média a platí ji všichni, kdo vlastní TV přijímač. Nově by jí měli přispívat i ti, kdo „jen“ odebírají elektrickou energii.

Má to svoji logiku, protože řada z nás už se neunavuje pořizováním skutečné televize a spíš si pustí vysílání na počítači nebo v chytrém telefonu. Televizní „oltáře“ v obýváku, u kterých se navečer scházela celá rodina při sledování seriálů ála J. Dietel, se pomalu stávají historickým reliéfem. Preferujeme sledování v místě a čase, kde to vyhovuje nám a ne předem nalinkovanému programu.

Jedná věc je jak a ta druhá co je v televizi k vidění. Po „refreshi“ Reportérů a odchodu jejich hlavní tváře Marka Wollnera rozčeřil české mediální vody i konec Nory Fridrichové, která byla 18 let podepsaná pod publicistickými 168 hodinami. Pořad, který šlapal na kuří oka politiků, ale měl mnohem větší zásah. Nebál se otevírat i sociální témata, u kterých se ostatní tvářili, že je nevidí.

Nora Fridrichová nemusela být každému sympatická, ale ruku na srdce, kdyby nebyla „ranařka“, prosazovalo by se jí ve vysoce konkurenčním televizním prostředí mnohem hůř. Dostat se do nedělního primetime, mít stabilně vysokou sledovanost a občas říct, co se divákům nemusí líbit, možná skouslo bývalé vedení ČT, ale na to, které nastoupilo před rokem, už to bylo evidentně moc.

Je zajímavé, že kvalitní pořady končí, nebo se - jako v případě Otázek Václava Moravce - mají transformovat, ať už to znamená cokoliv, ale v programu pořád zůstává pavlačové Máte slovo, kde jsou obvykle fakta umlácena počtem decibelů.

Jako vyslovený výsměch pak působí nahrazení kritických 168 hodin přitroublým seriálem o místním policajtovi Topinkovi, jaký obsahuje všechna klišé o uniformách, které nám mají pomáhat a chránit nás. Takhle se jejich autorita a důvěryhodnost neposílí, ani kdyby se v reálu rozkrájely.

Na Slovensku probíhá už otevřená normalizace v zestátněném rozhlasu i televizi, kde jsou rušeny nepohodlné příspěvky, třeba o kšeftících ministra životního prostředí Tomáše Taraby, a odchází kvalitní redaktoři.

V posledních měsících mám čím dál tím víc pocit, že i Česká televize má nakročeno k podobné propasti. Dost ráda bych se v jejím případě mýlila.

Pro kontext:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-novinarka-zruseneho-poradu-168-hodin-nora-fridrichova-konci-v-ct-258728

https://echo24.cz/a/HyDQp/zpravy-domaci-otazky-vaclav-moravec-zmena-moderator-zena-soucek

Podcast Mediální cirkus, 13.8.2024

https://www.aktuality.sk/clanok/qa9EMky/v-stvr-konci-dalsi-kriticky-hlas-zahranicna-redakcia-rozhlasu-ostala-bez-vedenia/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz