Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zemanovo Spiknutí je prodejné leda v akci s lahví becherovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Neyman/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

Exprezident Miloš Zeman s manželkou a bývalým prezidentem Izraele Reuvenem Rivlinem při oficiální večeři.

O bývalém premiérovi a prezidentovi Miloši Zemanovi vyšla kniha. Už zase.

Článek

Jako pubertální jinoch vyrůstající po rozvodu rodičů v kolínské domácnosti s babičkou a maminkou učitelkou, miloval Miloš knihy. O to víc, že neměl prakticky žádné kamarády - vrstevníky a v době dospívání se pohyboval téměř výhradně mezi samými dívkami - spolužačkami z kolínské ekonomky, kde učila i jeho matka.

Se svými knižními úlovky mizel nejraději na nedaleký hřbitov. Ne že by byl tak morbidní, ale jednalo se prý o hezký lesopark, a hlavně - konečně byl na místě, které mu zaručovalo téměř nerušený klid. Alespoň tak na to vzpomíná ve své knize „Jak jsem se mýlil v politice“ (2005).

Sám poprvé okusil moc vlastního slova ve chvíli, kdy se z jeho „revolučního“ článku Prognostika a přestavba otištěném v srpnovém čísle Technického magazínu v roce 1989 stal masově šířený text s velkým zásahem na většinu československé společnosti - a on jako jeho autor byl vyhozený z práce, ale získal na popularitě.

Za svůj život vydal někdejší předseda ČSSD podle Knihy | Databáze knih (databazeknih.cz) celkem 10 titulů. Jen jedenkrát se ale z jeho výše zmíněného titulu o omylech v politice stal český bestseller roku. Bylo to v době, kdy stejný titul v kategorii dětských knih dostala J.K. Rowlingová za první české vydání Harryho Pottera a prince dvojí krve a vítězem v dospělé kategorii byl Dan Brown se svou Šifrou mistra Leonarda.

Od té doby je Zemanova publikační činnost sice bohatá, ale na sestupné trajektorii co do počtu čtenářů. Všeříkající tituly jako Tato země je naše nebo Dokážeme si vládnout sami či Miloš Zeman - cesta k vítězství, které sice bývalý prezident už nepsal osobně, ale přispěl k jejich vzniku třeba formou rozhovorů, se shodně vyprodávají pod 50 Kč.

Až si člověk říká, jestli se tak ztrátové publikace vůbec nakladatelství Olympia, které se mimochodem jinak zaměřuje spíš na knihy o sportu, k němuž nemá Zeman nijak kladný vztah, vůbec vyplatí vydávat.

Teď k nim přibyl od stejného vydavatele další přírůstek - Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, pod kterým jsou podepsáni pánové Luboš Procházka a Zemanův dvorní pisatel Radim Panenka, zato v tiráži chybí další věrný spolupracovník Jiří Ovčáček.

Už na první pohled má být jasné, kdo je hrdina a kdo jsou padouchové - na titulní straně se bezelstně usmívá Miloš Zeman a pod ním se „krčí“ ředitel BIS Michal Koudelka, předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil, senátor Pavel Fišer a premiér Petr Fiala.

V knize samotné je pak z pohledu osazenstva Hradu v letech 2013 - 2023 vylíčeno, jak v říjnu 2021 proběhl v době Zemanovy hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici bezmála puč. Tehdy se totiž čeští senátoři hodlali přes mlčenlivou hradbu Kanceláře prezidenta ČR (meruňkovou buchtu a vinnou klobásu nepočítaje) dopídit, jak na tom Miloš Zeman zdravotně je a zda vůbec dokáže zvládnout minimum povinností, které v té době coby hlava státu měl (a to jsme naštěstí v tom čase ještě nebyli svědky ruské války proti Ukrajině).

Pomineme-li literární kvality díla, „pravda“ je tu podána autory vysloveně subjektivním dojmem dýchajícím vzpomínkami na neuvěřitelné kreace, které právě v té době pouštěl na oficiální sociální účty tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, včetně žalmu za umírajícího. Celkový dojem ze spisku je, že má jednou provždy očistit konání hradní kanceláře předvádějící v týdnech mezi říjnem a listopadem 2021 celkem výrazné veletoče.

Dodnes nemohu zapomenout na tiskovou konferenci paní Ivany Zemanové, kde celkem nepřesvědčivě prosila o klid pro svého nemocného muže a doslova o pár hodin poté kancléřem Vratislavem Mynářem vypuštěné video, kde Zeman na nemocničním lůžku přijímá předsedu Poslanecké sněmovny ČR Radka Vondráčka bez tehdy v nemocnici naprosto nezbytného respirátoru.

Knihu Spiknutí nabízí někteří obchodníci za zaváděcí cenu kolem 250 Kč a dokonce ji označují jako budoucí bestseller. Je zajímavé, že sama Olympia ji na svých www stránkách vůbec nemá (stav k 18.4., kdy titul oficiálně vychází). A to jí tentokrát ani nehrozí pokuta, jako v roce 2018, kdy za propagaci předchozího titulu s Milošem Zemanem na billboardech doplatila na narušování prezidentské kampaně.

Na to, zda se ze Spiknutí stane nejprodávanější česká kniha roku 2024, bych si nevsadila ani pětník. Možná tak ještě, kdyby ji prodejci nabízeli za superakční cenu v aktuální hodnotě jejích předchůdkyň a přidávali k ní jako dárek alespoň 1/2 litrovku becherovky.

Anebo by ji ve velkém zakoupilo vedení ANO a SPD a rozdávalo ji na svých předvolebních setkáních.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz