Hlavní obsah
Lidé a společnost

Estée Lauder: Žena, která pragmaticky využila šuškandu a touhu po dárečcích zdarma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Sauro, Bill, photographer./wikimedia.commons/Public domain

Estée Lauder často hodiny stála u kosmetického křesílka a osobně radila ženám, jak se starat o svou krásu

Estée Lauder je pozoruhodným důkazem cílevědomosti, pracovitosti i tvrdohlavosti dítěte přistěhovalců, které si splnilo svůj „americký sen“. A navíc má svůj díl na změně vnímání mužských a ženských rolí.

Článek

Nedávno vydaná kniha Laury Baldinové Estée Lauder - Sen o kráse se dá číst hned dvojím způsobem, záleží na vás, který si vyberete.

Výsek ze života zakladatelky kosmetického impéria Estée Lauder můžete vzít jako ženský román, jak se z chudé dcery přistěhovalců ze Střední Evropy stala jedna ze zakladatelek amerického kosmetického impéria. Spolu s Helen Rubinstain a Elisabeth Arden konkurují jejich výrobky dodnes evropským značkám typu Dior či Chanel.

Nebo ji můžete číst jako historii ženské emancipace v byznysu, kde se obchoduje s touhou po ideální kráse. A také jako příběh zachycující proměnu americké společnosti ve 30. a 40. letech minulého století při vnímání ženské a mužské role v rodině i v podnikání.

Dívka z rodiny, jejíž kořeny sahají do Rakouska-Uherska (matka byla z dnešního Maďarska, otec z Československa), měla to štěstí na šikovného strýce - lékárníka. Právě on ji zasvětil do základů míchání krémů a čistících olejů, které v začátcích „vařila“ přímo ve své miniaturní kuchyni v New Yorku.

Neúnavně se svými prvními krémy za 1,5 dolaru obcházela kadeřnictví a domácí party, aby přímo na tvářích potenciálních klientek dokazovala, jak jsou její přípravy nejen příjemné, ale hlavně funkční. Půvabná je historka o záměně krému za majonézu a hrůze hostitelky, že otrávila „vylepšenými“ sendviči celou vybranou společnost.

Estée měla otevřenou mysl, a tak ji napadla drobná lest - svým zákaznicím ke každému koupenému produktu dávala malý vzorek jiného přípravku. Dárečkem zdarma si je získala a „přinutila“ vrátit se příště zase k ní.

Dobrým trikem se také ukázalo i budování databáze klientek a občasné připomínání se pozvánkou na bezplatné ukázky nových kosmetických přípravků - třeba pudru nebo rtěnky.

Tím vůbec nejlepším tahem se ukázalo osobní doporučování stávajících zákaznic svým kamarádkám či spolupracovnicím, lidově řečeno - šuškanda.

Foto: Bert Morgan/wikimedia.commons/Public domain

Estée Lauder se svým dvojnásobným mužem Joem

Nikde jsem nenašla doklad, zda historka o tom, že Estée toužila být herečkou, ale nakonec se ukázala v divadelním zákulisí jako schopnější kosmetička a maskérka, je pravdivá. Rozhodně hodně prozrazuje o charakteru mladé podnikatelky, která se raději vzdala nesmyslné touhy a prakticky se zaměřila na to, co jí šlo a přinášelo úspěch.

Na rozdíl od Estée nebyl manžel Joe tak podnikavý a úspěšný při svém obchodování s drahými látkami. Po narození prvního syna došlo k nepsané dohodě, že domácnost a výchova se stane spíš jeho doménou, což mu přátelé a jejich manželky dávali pěkně „sežrat“. Vedlo to tak daleko, že se manželé Lauderovi rozvedli, ale po pár letech obnovili svůj slib a korunovali vše nejen druhým synem, ale i společným budováním firmy, která funguje dodnes. Jen místo krému za dolar a půl už se jejich produkty pohybují v jiné cenové relaci.

Estée nezapomněla ani na své kořeny a často dávala práci modelkám ze střední či východní Evropy. Ostatně díky ní se třeba stala Češka Paulina Pořízová celosvětovou top modelkou.

Laura Baldiniová: Estée Lauder - Sen o kráse, Ikar, 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz