Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zimní růže vykvete každý rok, bez ohledu na sníh či mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Čemeřice černá je nejrannější trvalkou, která u nás kvete

Bílé nebo temně purpurové květy čemeřice si často najdou cestu zmrzlou půdou a klidně vykvetou, i když je ještě všude kolem sníh. Čemeřice černá totiž patří k největším otužilcům našich zahrad.

Článek

Výrazné květy se na záhonech objevují s pravidelností od konce prosince až po polovinu března. Záleží jen na tom, v jak vysoké nadmořské výšce ji pěstujete.

Čemeřice patří k pryskyřníkovitým a najdete ji po celé Evropě, až ke střednímu Kavkazu. Původní druhy neměly tak nápadné květy, ale díky poměrně jednoduchému křížení se postupně ze zelených či bílých okvětních plátků divokých čemeřic vylouply květy všech myslitelných odstínů - od jemně růžových a nažloutlých, přes sytě růžovofialové až po téměř černé. Dokonce existují i dvojité květy, kterými se pyšní třeba odrůda Double flash purple.

Foto: Agnieszka Kwiecień, Nova/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Double flash purple

Krásu čemeřicových květů neobdivují jen lidé, ale hlavně čmeláci. Jsou totiž bohaté na nektar a matky čmeláků se jím po zimě dosyta nakrmí, čímž si doplní bílkoviny nezbytné pro dozrání vajíček, která nakladou.

Pro ostatní zvířata jsou čemeřice - stejně jako většina prvních jarních květin - jedovaté. V bylinkářství se dřív používaly do směsí proti vším a na svrab, ale později se od toho upustilo.

Foto: knihoMolka

Čemeřice vypadají krásně jako solitery, ale sluší to i víc květinám sesazeným pohromadě

Pokud byste zatoužili ozdobit si rostlinkou čemeřice interiér, pak vyberte co možná nejstudenější místo - třeba verandu nebo balkon. Při pokojové teplotě totiž zimní růže, jak se jí říká v anglicky mluvících zemích, vysloveně trpí a často rychle uhyne. A to by přece byla škoda. Zvlášť, když ji můžete po odkvětu na jaře zasadit do polostínu, aby vám udělala radost i s příchodem příštího nového roku.

Zdroje informací:

Marianne - Venkov a styl, 2/2022

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz