Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč firmy zakazují práci z domu? Kdo se chce flákat, dělá to i v kanceláři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Doma jsou lidé méně produktivní. Je potřeba vídat se s kolegy osobně. Argumentů, proč nenechat zaměstnance pracovat z domova, bychom dokázali vymyslet nespočet. Jak to, že za covidu to šlo a nyní ne?

Článek

Je zajímavé, že v době covidové pracovali z domova opravdu všichni pracovníci, u kterých to bylo jen trochu možné. Mimo programátorů, kteří jsou na to zvyklí, tak končili doma i bankéři, úředníci nebo pracovníci call centra. Nikdo neříká, že u všech jmenovaných pozic je záhodno pracovat pouze z domova, ale tato zkušenost nám ukazuje, že svět se nezhroutil, naopak.

Více času pro sebe

Hledáte si takovou práci, abyste to nikdy neměli daleko do kanceláře? Pokud vám zaměstnavatel umožní alespoň částečnou práci z domova, hned se vám rozšíří obzory. Stejně tak to platí i pro firmy, obzvlášť pokud hledají vysoce kvalifikovaného odborníka. Umožníte mu práci z domova, hezky ho zaplatíte a on už jednou za čtrnáct dnů například z Ostravy do Prahy dojede.

Někteří zaměstnanci jsou dokonce ochotní vzít práci, která je pouze z domova, za menší odměnu než obvykle. Nejenže ušetří čas za dojíždění, zrovna tak není potřeba platit benzín a místo chození do restaurací si připraví něco doma. Zkrátka a dobře tohle je ideální situace pro všechny.

Doma flákač, vždycky flákač

Asi nejčastějším argumentem zaměstnavatelů proč ne je obava, že pracovník neodvede z domova zdaleka tak kvalitní výkon jako v kanceláři. Každý jsme jiný a někomu práce mezi čtyřmi stěnami svého pokoje a s postelí jen dva kroky na dosah, skutečně nesvědčí.

Na druhou stranu v kanceláři máme rovněž svody, pouze jsou jiného druhu. Doma byste si možná dali šlofíka nebo se místo práci věnovali úklidu. V kanceláři ale také můžete s kolegy na kávu, na cigaretu nebo předstírat, že řešíte důležité věci v zasedačce a většinu času probírat poslední zápas z české ligy. Kdo se chce práci vyhnout nebo ji alespoň odložit, kam až mu to trpělivost vedení dovolí, cestu si vždycky najde.

Vím, na co klikáš

V případě, že vám firma domácí produktivitu příliš nevěří nebo pracujete v korporátu, už nad vámi navíc velký bratr bdí z domova. V dnešní době už není problém sledovat, na co jste celý den klikali a kolik minut jste případně byli neaktivní.

Tento nástroj tak sice odhalí flákače velmi rychle, v rukou nadřízeného se sklonem k mikromanagementu se však může stát nástrojem ďáblovým. Velmi dobře znám případy, kdy byli pracovníci na home office neustále bombardováni emaily a telefonáty ve strachu z toho, že nepracují dostatečně.

Na tomto místě bych ráda vzkázala managementu všeho druhu. Člověka k sobě do týmu jste si vybrali sami. Pokud trpíte panickou hrůzou z toho, že se málo snaží, možná jste to naopak vy, kdo svou práci dělá špatně.

Svět otevřených možností

Firmy mohou zavést sdílená pracovní místa a tím ušetřit. Rodiče malých dětí vám při možnosti alespoň částečné práce z domova, utrhají ruce vděčností… Argumentů, proč je práce z domova něco, co bychom měli podporovat, vymyslíme asi stejné množství, které produkují firmy jako důvod proč ne.

Asi nejhorší argument, jaký jsem slyšela, zněl, že zaměstnanci jsou tady na to zvyklí. Zaměstnanci jsou zvyklí na ledacos. Na to, že pracují na IČO a vlastně žádnými zaměstnanci nejsou. Na to, že jim nikdy neproplácí přesčasy. Kolikrát se ještě chvástají, že oni jsou loajální, a i tak neodejdou. Tady možná stojí za to se zastavit a porozhlédnout. Sem tam ta tráva opravdu je jinde zelenější.

A jak to máte vy? Preferujete práci z domova, nebo se lépe cítíte v prostředí kanceláře? Budu ráda za jakékoliv vaše názory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz