Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Volné vztahy: Sexuální revoluce nebo glorifikace nevěry?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V poslední době se hodně mluví o volných, nebo chcete-li otevřených, vztazích. Je to způsob jak okořenit svůj vztah a zabránit nudě v posteli, nebo spíš cesta do záhuby?

Článek

Podle statistik končí v ČR téměř každé druhé manželství rozvodem a zhruba třetina zadaných přiznává nevěru. I bez statistik jistě každý ve svém okolí známe více než jednoho rozvedeného nebo podvádějícího/podvedeného. V případě, že jste si slíbili věrnost, máte po provalení nevěry velkou šanci, že váš vztah spěje ke konci. Co když jste si ale s partnerem už na začátku řekli, že to budete mít jinak?

Spát s jinými lidmi společně, nebo sólo?

Co se týče vztahových uspořádání, můžete mít hned několik variant lišících se od monogamie. Nejlehčí odchylkou je přizvání do postele někoho dalšího. V případě trojky je nesporná výhoda v tom, že se jí účastní oba partneři současně. Oba mají tím pádem možnost mluvit do výběru toho třetího a případně celou akci ukončit, pokud se to někomu nezdá.

To je samozřejmě ideální stav. Problém je, že vždy může začít jeden z partnerů žárlit. Ve chvíli, kdy si to s novým partnerem/partnerkou ten druhý přehnaně užívá a z celého aktu se stane spíše dvojka s jedním přihlížejícím, pak i žárlí oprávněně. Ne každý má zkrátka náturu, aby snesl pohled na to, že si s partnerem užívá někdo jiný.

Další možností je, že si s partnerem případné bokovky dopředu schválíte. O tom, zda si budete tyto akty barvitě popisovat, nebo o tom partnerovi neřeknete, si již rozhodujete sami. Hlavní rozdíl od klasické nevěry spočívá zkrátka v tom, že jste si k sexu s jinými dali dopředu souhlas.

To ale stále neznamená, že vás takováto epizoda nezraní. Úskalí spočívá i v tom, že zatímco jeden z partnerů této možnosti využije občas, ten druhý si takto užívá neustále. Takovýto nepoměr pak nemusí být partnerovi, který má na svém kontě „méně zářezů“, vůbec příjemný. Nejhorším možným scénářem je, že se do svého milence/milenky váš partner zamiluje a vám zbydou jen oči pro pláč.

Více lidí v jednom vztahu

V neposlední řadě můžete s více než jedním člověkem nejenom spát, ale rovnou chodit. Zatímco vícečetné manželství u nás na rozdíl od jiných kultur není na pořadu dne, s žitím na hromádce ve více osobách u nás ale lidé zkušenosti mají.

K tomuto životnímu stylu se přiznala například herečka Tereza Těžká, která na svůj mladistvý vzhled lapala predátory ve filmu v Síti. Aktuálně má manžela a ještě dalšího partnera, dříve byla ještě ve vztahu s další ženou. Dle jejích slov polyamorie náhodnému sexu není otevřená, ale je v ní možné mít více plnohodnotných vztahů. Upřímně, jak se dá časově stíhat vztah se dvěma nebo třemi lidmi, to mi zůstává záhadou.

A co vy? Vyhovuje vám liberálnější přístup k sexu, popř. vztahovému uspořádání, nebo si libujete spíš ve staré dobré monogamii? Podělte se s námi o své názory v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz