Hlavní obsah

Četli jsme: Indiánská romance (Bohumil Říha)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kojot

Bohumil Říha je vnímán jako typický autor knih zachycujících dětské příběhy na českém venkově. Kniha, které se budu věnovat dnes, se však odehrává na úplně jiné straně zeměkoule.

Článek

Rozhodně to není naposledy, co píšu o nějaké knize Bohumila Říhy. Než se však dostaneme k jeho typičtějším dílům, vypravíme se za exotikou do jižní Ameriky. Právě tam, kdesi ve fiktivním státečku obklopeném dvěma většími fiktivními státy, se odehrává Indiánská romance.

František Karabin pobýval delší dobu v Dešťové zemi, která se nachází kdesi v jižní Americe. Za tu dobu si tam vydobyl takové renomé, že z něho Dešťová země udělala svého konzula. Dokonce se tam narodila i jeho dcera Kateřina. My se však s rodinou Františka Karabina setkáváme doma v České republice právě ve chvíli, kdy z Dešťové země přichází žádost, aby jí František Karabin pomohl. Na území tohoto ministátečku s malebnou přírodou se totiž nachází ložisko vzácných nerostných surovin, po kterých touží sousední velké státy Ara a Turu. František Karabin neváhá a chystá se do místa, kde toho tolik zažil, kde má tolik přátel a kde je stále tak uctíván. Ale malá Kateřina chce rovněž poznat zem, ve které se narodila. A nakonec vlastně není důvod ji nevzít s sebou.

Byl jsem hodně zvědavý, jak si Bohumil Říha poradí s tím, že se příběh nebude odehrávat kdesi na české vsi s jejím typickým osazenstvem, ale na jakémsi indiánském území v neposkvrněné hornaté a jezernaté krajině. Ale zkušený rutinér si se změnou prostředí poradil jako vždy, tedy čtivě a záživně.

Zatímco o aktivitách Františka Karabina na diplomatickém poli se toho až tak moc nedozvíme, Kateřina absolvuje dobrodružnou cestu horskou přírodou se synem rodinných přátel Manuelem, seznamuje se s místními zvyky, osvojuje si příchylnost k životu v souladu s přírodou po vzoru zdejších obyvatel. A na své cestě se setkává i se špiony ze sousedních zemí, kteří obhlížejí terén pro to, aby se jejich země mohly území nacházejícího se na ložisku nerostného bohatství zmocnit. Bohumil Říha zajistil svému číslu nadčasovost tím, že touhu po oněch surovinách připsal sousedním státům a nikoliv nějakému globálnímu hegemonovi. To by asi knihu čekaly větší posmrtné editorské zásahy než Honzíkovu cestu.

Situace se každopádně stává stále napjatější, nicméně diplomatická mise Františka Karabina přinese své ovoce a rozmístění ochranných jednotek pod patronátem světového společenství Dešťovou zemi před svými nenasytnými sousedy ochrání. Předpokládám, že oním deus ex machinou, co Dešťovou zemi zachránila, byla OSN, což z dnešního pohledu působí docela roztomile.

Čtenář se každopádně nemusí nikterak bát vypravit se spolu s Bohumilem Říhou do exotického prostředí jižní Ameriky. Tato změna je osvěžující a ona trochu naivní představa toho, jak přírodní národy žijí je více než osvěžující.

Odkazy:

Indiánská romance na Databázi knih:

Bohumil Říha na Databázi knih:

Indiánská romance jako audiokniha v podání Luďka Munzara:

Bohumil Říha na Wikipedii:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz