Hlavní obsah
Knihy a literatura

Četli jsme: O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi (Václav Čtvrtek)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kojot

Máme tady další knihu, kterou známe jako Večerníček. Nejznámějším dílem tohoto druhu od Václava Čtvrtka je Rumcajs, my se však podíváme do trochu jiného lesa.

Článek

Zatímco děj Rumcajse umístil Václav Čtvrtek do lesa Řáholce poblíž Jičína, les, ve kterém se odehrává zásadní střet mezi spravedlivým hajným Robátkem a pánem z velkého domu Kotrčem, zůstává anonymní. Mimochodem, i les Řáholec je fiktivní. Když zadáme jeho jméno na mapy.cz, sice se do hvozdu poblíž Jičína dostaneme, ale odkaz nás dovede k Velišskému hřbetu.

Les není jedinou spojnicí mezi slavnými Čtvrtkovými večerníčky. Jak už jsem naznačil, i zde nám hlavní hrdina (rovněž vousatý) čelí nástrahám velkého pána. Jen nám zde poněkud zdegenerované knížepány nahrazuje kulatý pan Kotrč z velkého domu. Václav Čtvrtek zachovává podobně svéráznou stylistiku, čili každá věta vyřčená slovutným panem Kotrčem v sobě nese značnou pompéznost tím, že začíná slovy „Hó hó“. O jeho papalášství tak nemusíme vůbec pochybovat, zvláště, když vezmeme v úvahu jeho popis a v neposlední řadě i ilustraci.

Veškerý konflikt začíná ve chvíli, kdy se pan Kotrč rozhodne ulovit Robátkova oblíbeného jelena Větrníka. Robátko tomu zabrání, čímž čest pana Kotrče značně utrpí. Ten tak spřádá nejrůznější plány na pomstu, kdy se nejprve spojí s medvědem a poté s krtky. Když neuspěje, zkusí se zmocnit Robátkovy vyvolené Josefky. Co na tom, že vztah hajného s Josefkou je dosti asexuální a přes vzájemné kamarádství zatím doputoval jen do fáze společného ochutnávání jahod. Ale pan Kotrč pochopitelně vidí dále. Neuspěje ani intrika s liškou Metýnkou a nakonec ani plán na obsazení Robátkovy hájovny panem Kotrčem osobně.

Že zvířátka mluví, to asi nikoho nepřekvapí, ale jsou zde i jiné nadpřirozené schopnosti, kdy jelen dokáže zhruba o 100 let urychlit růst lesa, medvěd umí přesazovat celé stromy z jednoho lesa do druhého a krtci dokáží vytvořit tak bažinatý povrch, za který by se nemuseli stydět ani režiséři dobrodružných velkofilmů. A když nestačí zvířata, objeví se i zpruzený vodník Barbora nemohoucí se smířit se svým poněkud žensky působícím jménem. Poté, co je pan Kotrč odlifrován proudem vody až do třetího moře, nastupují jiní záporáci a jiné příhody, které umožní Josefce s Robátkem větší sblížení. Ale pak se vrátí od třetího moře pan Kotrč s myšlenkami na monumentální pomstu, ke které chce získat všechny, které stihl hajný Robátka naštvat.

Kniha „O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi“ je trochu chudším příbuzným slavného Rumcajse, ale rozhodně pobaví.

Odkazy:

Autor Václav Čtvrtek:

Večerníček o hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi na ČSFD:

O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi na Databázi knih:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz