Hlavní obsah
Umění a zábava

Kultovní seriály: Jack Holborn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Těch zahraničních seriálů vysílaných v rámci pořadů typu Vega nebylo zase tak moc, ale rozhodně stály za to. Ale jen jeden byl nejlepší. A právě tomu se budu věnovat dnes.

Článek

Mé články o retro seriálech nemají ambici přinášet recenze, zasvěcené rozbory nebo vyčerpávající fakta. Chtěl bych jen zavzpomínat na seriály, které byly pro naši generaci kultem, a podělit se o své dojmy s dalšími potenciálními pamětníky.

Odmalička jsem holdoval knihám i filmům odehrávajícím se na lodích. Jednou z mých nejoblíbenějších hraček byl atlas, kde jsem si mohl otevřít dvoustranu se zeměkoulí a jezdit prstem po světě, ač ve skutečném životě nějak zcestovalý nejsem. Není žádným divem, že pokud jde o mořeplavecké seriály a filmy, stal se mou jedničkou právě Jack Holborn. A zůstal jí dodnes.

Příběh zde převypravovat nebudu. Každopádně je zde všechno, co by měla poutavá dobrodružná podívaná mít. Dobrodružství na lodi i na souši, trocha robinsonády, nevyjasněné charaktery, které se projevují pozvolna a postupně, síla přátelství a v neposlední řadě trocha mysterióznosti, o kterou se starají Jackovy vzpomínky.

Mě osobně nejvíc zaujal kontrast mezi kapitánem Sharinghamem a jeho bratrem, dvojčetem soudcem Sharinghamem. Představitel této dvojrole, Matthias Habich (i dabér Jiří Klem), dokázal každému z dvojčat vtisknout jinou tvář (byť právě tvář je vlastně logicky stejná). Kapitán je charismatický rebel. Vzdělaný, kultivovaný, ale nikterak se nerozpakující vydat se na pirátskou dráhu, pokud z toho kouká prospěch. Soudce je morální s pevnými zásadami, trochu škrobený, ale co je hlavní, navzdory tomu, že jej ztvárňuje stejný herec, nepochytil ani zlomek kapitánova charismatu. I díky tomu jej jeden z námořníků snadno identifikuje, ač tento fakt zůstává mezi oběma nevyřčeným sdíleným tajemstvím až do chvíle, kdy je prozrazení bezpečné. Jak už jistě tušíte, nebo víte, v průběhu seriálu dojde k záměně a soudce se ocitá na pirátské lodi místo kapitána. I když děj seriálu na konci dojde tam, kam v duchu zákona neúprosně dojít musí, rozuzlení seriálu v divákovi vzbudí spíše smíšené pocity. Asi se mezi diváky nenajde nikdo, kdo by si přál, aby kapitán skončil na šibenici. Nepřál si to ostatně ani Jack, který si jinak od pirátství držel pořádný odstup. Co se tvůrcům nepodařilo úplně vychytat, je kapitánův hysterický výstup u soudu, který příliš neodpovídá charakteru a naturelu, který nám byl na počátku představen.

Máme tady další členy posádky. Přísného loďmistra Morrise, který si rád spolu s kapitánem nezákonně přilepší, ale skuteční piráti jsou pro něho jen špinavá a nedisciplinovaná chátra. Je zde loajální kormidelník Wronsky, kterého na šikmou plochu přivedlo spíše přátelství a obdiv k Sharinghamovi či Morrisovi, nežli vnitřní motivace ke zločinu. Ten si Jacka hned oblíbí a vezme ho pod svou ochranu. Je zde kultivovaný Trumpet, jenž musí skrývat své kladné i záporné stránky. A každou před někým jiným. Do děje vstupuje také sadistický kapitán Cox, k jehož údivu (ale už méně k údivu diváka) jeho posádka Sharinghama obdivuje. A také piráty, kteří jsou zde zobrazeni jako nelítostní primitivní hrdlořezové a zločinci, kteří se neštítí ničeho a nedokážou dohlédnout dál než za nejbližší roh vlastního prospěchu. Vytváří zde kontrast se Sharinghamovou posádkou, která v nich má sice spojence, ale obě party se navzájem nemohou vystát.

Jack ví, že ho s kapitánem Sharinghamem a lodí nesoucí jméno Kráska Molly něco pojí, o to překvapivější je pak relativně banální vysvětlení události, která Jacka hororově pronásleduje ve snech a která je poháněcím ústrojím seriálu.

Obrovskou devízou seriálu je pak hudba. Kdo někdy zaslechl spinetový motiv, který je spojen především s kapitánem, tomu se musel navěky vrýt do kůže. Pusťte si jej ZDE, k dispozici je i verze s orchestrem ze závěrečných titulků. Ač tu melodii zbožňuji, byl jsem vždy velice nerad, když ukončila každý díl seriálu v nejlepším.

Dá se říci, že jediné, co seriálu chybí k dokonalosti, je lepší natočení bojových scén. Pokud se bojíte v dospělosti k Jackovi Holbornovi vrátit, nemusíte mít obavy. Viděl jsem ho po dlouhých letech a můžete si být jisti, že u vás obstojí i bez nostalgické protekce.

Na počátku seriálu však byla kniha. Říká se, že Stevenson žánr založil, ale Leon Garfield jej o mnoho vylepšil. Zde je Jack Holborn v Databázi knih.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz