Hlavní obsah
Umění a zábava

Kultovní seriály: Korálový ostrov

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pamatujete seriál Korálový ostrov? Ve vzpomínkách naší generace žije zastíněn Jackem Holbornem, který se na obrazovky vracel v reprízách mnohem častěji. A to je trochu škoda.

Článek

Mé články o retro seriálech nemají ambici přinášet recenze, zasvěcené rozbory nebo vyčerpávající fakta. Chtěl bych jen zavzpomínat na seriály, které byly pro naši generaci kultem, a podělit se o své dojmy s dalšími potenciálními čtenáři a pamětníky.

Poprvé jsem Korálový ostrov viděl v druhé polovině osmdesátých let, podruhé nedávno. Co jsem si před reprízou po nějakých 35 letech pamatoval? Moc toho nebylo. Pěkný ostrov a na něm tři trosečníky. Dva dospělé chlapy, z nichž se ten frajírek neustále navážel do toho druhého, a s nimi jeden kluk. A to bylo asi všechno, příběh se mi ani v útržkovité podobě v paměti nedochoval.

Zhlédnutí reprízy předcházela návštěva ČSFD, kde se na seriál pěje chvála a evidentně to není výhradně pouze z nostalgických důvodů. Hodnocení 118 uživatelů dává průměr 82 %.

Seznamujeme se s mladým zakřiknutým intelektuálem Ralphem z bohaté obchodnické rodiny, který tráví nejraději čas mezi knihami. Straní se konfliktů i jakéhokoli náznaku akce či dobrodružství. Jeho otec má pochopení pro jeho studijní předpoklady, ale zároveň by rád přispěl k jeho zocelení aspoň tím, že ho na školu pošle na jedné ze svých lodí ve společnosti ohroublých námořníků. Neboť i ve světě obchodu je třeba mít ostřejší lokty. Nakonec půjde o mnohem větší dobrodružství a zocelování, než si kdo dovedl představit. Kuriózním faktem je, že Ralpha hraje Richard Gibson, jenž ve stejné době exceloval v roli nekompromisního gestapáka Flicka v sitcomu Haló, haló.

Ralph se tedy naloďuje, snaží se působit nenápadně a nekonfliktně, leč konflikty, zejména s mladým lodním kuchařem Jackem, kterého pranic nezajímá, že je Ralph synem majitele lodi, nějakou zjevnou příčinu ani nepotřebují. Někdy stačí v rámci snahy o navázání přátelství nabídnout knihu, což se u někoho, kdo číst neumí, nemusí setkat s patřičnou odezvou.

Jak už každý tuší, loď ztroskotá, není třeba dlouho hádat, kteří dva jedinci přežijí. A s nimi malý zlodějíček Petřík, který byl při krádeži před časem přistižen i v domě Ralphovy rodiny. Jack nadále na Ralpha machruje a posměšně ho oslovuje „fousku“ (na základních školách toto oslovení v 80.letech docela zlidovělo), Ralph se odevzdaně smiřuje s tím, že mu společnost dělá Jack a malý zloděj. Zato Jackovi je Petřík sympatický a nějaké kradení v Ralphově domě mu spíše imponuje, neboť Ralph na rozdíl od nich nikdy nepoznal, co je to mít hlad. Až teď. A Petřík veškeré slovní přestřelky komentuje s černohumornou bezstarostností.

A nastává klasická robinzonáda. Poznávání ostrova, pozůstalost dřívějšího trosečníka, příjezd divochů a jejich rituály, nádherná romance Jacka s „lidožroutkou“ Awateou, další nepřátelé, schovávání se, boj o loď, boj o přežití, dobrodružné osvobozování. Je toho mnoho, proč se těšit na každý další díl a proč litovat, když se s námi seriál prostřednictvím titulků posledního dílu loučí.

Zkrátka a dobře, pokud vám tento seriál v 80. letech také protekl mezi prsty a byl ve vaší paměti zastíněn mnohem většími kulty, rozhodně si ho pusťte, je na internetu dostupný. Čeká vás romantika, dobrodružství, dobře napsané postavy, smysluplné dialogy, poutavý děj a v neposlední řadě krásné záběry přírody.

Úvodní znělku seriálu si můžete pustit ZDE

Profil seriálu na ČSFD ZDE

Profil seriálu Haló, haló, kde exceloval Richard Gibson, na ČSFD ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz