Hlavní obsah
Umění a zábava

Kultovní seriály: Nejmladší z rodu Hamrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jestli se nemýlím, jde o první skutečnou seriálovou spolupráci scenáristy Jaroslava Dietla a režiséra Evžena Sokolovského. Pojďme se tedy na jejich prvotinu podívat.

Článek

Mé články o retro seriálech nemají ambici přinášet recenze, zasvěcené rozbory nebo vyčerpávající fakta. Chtěl bych jen zavzpomínat na starší seriály a podělit se o své dojmy s dalšími potenciálními čtenáři a pamětníky.

O tomto seriálu jsem slyšel takové legendy, že jsem si naplánoval, že k němu přistoupím jako ke kuriozitě a trochu se pokochám historií jezeďáctví, neboť kolem toho se i za časů mého dětství na vesnici vše odehrávalo. Seriál se však ukázal být koukatelným i z hlediska příběhového. V centru dění stojí klasická dietlovská postava Honza Hamr, jenž je v seriálu vylíčen jako manažer takových kvalit, že by k němu takový Baťa mohl chodit pro začátečnické lekce.

Co mě naopak velice zklamalo, byla téměř absolutní absence nějakých záběrů z terénu. Když už se opěvuje modernizace a velké projekty, tak by člověk docela uvítal, kdyby v takovém seriálu viděl nějakou tu zemědělskou techniku, moderní kravín, vepřín či drůbežárnu. Režisér Sokolovský už zde přináší svůj typický rukopis, jehož dominantním rysem jsou bouřlivé schůze a porady. Nutno říci, že každá věta v seriálu dost šustí papírem a je plná sebechvály všech předsedů, tajemníků a sebeobdivu za oběti, které předsedové a jejich kolegové z porad museli přinášet, aby se jim ti soukromí sedláci nesmáli (než je také přesvědčili). Nutno dodat, že u všech těch námitek soukromých sedláků směrem ke kolektivizaci musel člověk souhlasně pokyvovat hlavou, ač byly napsány za účelem zcela opačným (nebo si to aspoň myslím). Pojďme se podívat na poznatky z jednotlivých dílů:

1. Velké rozhodnutí

Rodina Hamrových míří do pohraničí, aby osídlila nějaký pěkný grunt. Tahounkou tohoto tažení je matka rodu v podání Libuše Havelkové, která kromě přirozené dominantní autority rodu obstarává v seriálu i trochu toho vtipu. Stěhovat se má celý rod, což kromě jeho královny zahrnuje i dva syny včetně jejich známostí a nejmladšího syna Honzíka, jenž už zde projevuje značnou vyspělost a uvědomělost.

2. Splněné přání

Po zjištění, že onen krásný grunt, k jehož stolu celá šťastná široká rodina zasedla, již svého novopečeného vlastníka má, se Hamrovi stěhují do chalupy poněkud skromnější. Někteří z Hamrů zjišťují, že toto soužití a hospodaření nebude úplně jednoduché. Libuše Havelková dál hláškuje a zachraňuje nudnější pasáže. Poněkud záhadou je, proč si schopná rázná žena, jako je snacha Jiřina, nabrnkla za ženicha zrovna Štěpána. Ač si říkám, že by bylo zajímavé vidět, jak se mu ji vlastně podařilo sbalit. Nebo spíše naopak.

3. Hospodář

Partyzán Hubert v podání Jiřího Valy se konečně dočkal a jeho touha skoncovat se samotou je tak velká, že neváhá a opuštěné ženy se třemi dětmi se zmocní bez zaváhání, sotva ona vystoupí z vozu, který ji přivezl. Politické debaty v hospodě kupodivu obsahují značnou část pravdy, nutno říci, že povětšinou z úst těch, kteří zde mají představovat hamižné sedláky. O to překvapenější jsem byl, že sedláka (odhaduji, že budoucího kulaka) v podání Ilji Prachaře nějak zvlášť nepobouřil románek jeho dcery s uvědomělým komunistou Honzou.

4. Z bouřného času

Nemohu si pomoci, ale všechny ty debaty o tom, zda združstevnit či nezdružstevnit, končí trochu jinak, než bych od tohoto seriálu očekával. Agitátoři a družstevníci zde působí jako poněkud jednodušší naivové, zatímco sedláci bránící se kolektivizaci jako rozumní chlapi, kteří ony združstevňovatele argumentačně rozmetají na kopytech. Navíc seriál otevřeně přiznává odsunutí sedláků na neúrodné okraje polí a komunisty ukazuje, jak se nepoddajným chystají zakroutit krkem.

5. Zvednutý kámen

Se společným vlastnictvím je věčný kříž, ono totiž nefunguje tak nějak nikdy. Ale jsem překvapen, že nefunguje dokonce ani v propagandistickém seriálu. Další zajímavostí je, že Jiří Vala v roli fanatického komunistického předsedy je vykreslen v tomto dílu úplně stejně, jako vykreslovaly komunistické papaláše z 50. let filmy z 90. let, když „už se to smělo“ a kdy si na tom tvůrci dávali patřičně záležet. Včetně perel typu „Ty zpochybňuješ stranu a stát“ nebo „Takhle mluví nepřítel“.

6. Svatba

Díl, který nám předloží mnoho situací, které jdou za hranici absurdna.

7. Zrádce

Poslouchat každý den uhánění do ženitby, to už je moc i na takového v soukromí trochu moulovitého kliďase, jako je Honza Hamr. Leč na schůzi už si opět říká o svatozář, neboť sloučení s neúspěšným družstvem, které tomu jeho úspěšnému bude ujídat chleba, přednese s takovým patosem, že se všichni přítomní začnou na to, až si budou odtrhovat od huby, aby pomohli těm druhým, vyloženě těšit. A to ještě nevědí, že tomu nebude šéfovat úspěšný Honza Hamr, nýbrž manažer onoho neúspěšného družstva, neboť Honza půjde studovat vysokou zemědělskou. Všemu asistují dobráčtí straničtí funkcionáři, bez kterých by to Honza nedokázal.

8. Student

Díl, který do seriálu kvůli svému vytržení z prostředí tak trochu nezapadá. Honzovy studijní osudy. Nechybí Regina Rázlová, která si roli temperamentní ženy, která se k vesnickému či maloměstskému hrdinovi příliš nehodí, střihla hned v několika podobně laděných seriálech.

9. Rozchod

Honza Hamr se vrací. Jako šerif přicházející do města ovládaného zhýralou bandou. Podaří se mu město vyčistit? Aneb jezeďácký western po dietlovsku. Nutno říci, že navzdory tomu, jakou jsem si z toho udělal legraci v předchozích větách, je to opět podáno výborně, byť v tradičním schůzovém patosu Evžena Sokolovského.

10. Tíha

Předposlední díl aneb kterak Honza Hamr několika větami zhatil plány obdivovatelů kapitalismu i drobného živnostničení a většinu přivedl znovu na správnou cestu jezeďáctví. Velké plány, ve kterých dnes už je včera. Pokud by seriál vznikl později, řekl bych, že zde se plánuje růst ve stylu Slušovic.

11. Setkání

Dietlovým typickým rukopisem je to, že poslední díly jeho seriálů bývají tak nějak navíc. Ale především divačky tak nějak potřebují, aby život a dílo největšího českého manažera od dob Tomáše Bati dostal i nějaké to ukončení z hlediska vztahů, manželství atd.

Nejmladší z rodu Hamrů na wikipedii:

Nejmladší z rodu Hamrů na ČSFD:

Nejmladší z rodu Hamrů na SerialZone:

Filmová místa - seriál Nejmladší z rodu Hamrů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz