Hlavní obsah
Umění a zábava

Kultovní seriály: Ženatý se závazky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Sitcom vyvolávající vášně. Od nekritického zbožňování (můj případ) po nepokrytou nenávist. A to v libovolné době, v libovolné zemi a libovolných sociálních vrstvách.

Článek

Dnes bude moje neobjektivnost na svém vrcholu, neboť už v úvodu se dopustím tvrzení, že jde o nejdokonalejší sitcom, jaký kdy byl natočen. Zatímco mnozí říkají, že postupem času poněkud ztratil na kvalitě, já jsem přesvědčen o opaku. S narůstajícím počtem epizod totiž legrace ještě stoupá, neboť dílo si čím dál více začíná dělat legraci i samo ze sebe a dokáže postavy dovést až k vrcholu parodické absurdity. A paroduje i to, co už snad ani zparodovat nelze. A jaké zbraně si tedy tento sitcom bere, aby mohl být skutečně tím nejlepším z nejlepších?

Námět

Hlavní hrdina Al Bundy přichází každý den z otravného zaměstnání k ještě otravnější rodině. Čeká ho neskutečně protivná manželka, jejíž jedinou schopností je utrácet jeho těžce vydělané peníze, a nepříliš povedené děti. Železným pravidlem scénáristů bylo, že ať už se Al pustí do čehokoli, nesmí být v ničem úspěšný a veškerá jeho snaha musí skončit fiaskem. Jedinou útěchou mu jsou vzpomínky na to, jaký byl borec jako teenager, kdy se mu podařil i největší životní úspěch. Dát při americkém fotbale čtyři touchdowny v jednom zápase a dovést svůj středoškolským tým k vítězství v ročníku. Ale to už je dávno. Po škole se nechal sbalit zrzavou saní, našel si přechodnou brigádu jako prodavač bot, než půjde na vysokou… …a šťastný život v podstatě skončil. Jde o protiváhu ke všem těm sitcomům se šťastnými úspěšnými rodinami a poučením na závěr. Ne zde, se opravdu závěrečné výchovné vsuvky, kterou znáte z Plného domu nebo Kroku za krokem, bát nemusíte.

Postavy

Tak tady se tvůrci skutečně vyřádili. Hlavní hrdina zosobňuje nostalgickou touhu po americkém životě, kterou v sobě nosí asi celý svět ještě z doby, kdy bylo o co stát. Rozsévá kolem sebe pravé chlapské názory a divákovi mluví doslova z duše. Jenže ať dělá, co dělá, nic se mu nedaří a nic mu nečiní radost, snad jen urážení zákaznic, které se rekrutují z řad tlustých ženských. O to, aby jeho štěstí nemělo nikdy dlouhého trvání, se vždy postará jeho protivná líná manželka, nepříliš bystrá prostopášná dcera a u žen navždy neúspěšný syn. A když už nemůže být hůře, nakráčí do jeho domu hysterická aktivistická sousedka s manželem. První manžel je trochu přitroublý dobrák, druhý gigollovský budižkničemu.

Vtipy

Že by tvůrci přicházeli s dalšími a dalšími díly s novou zásobou vtipů? To není zapotřebí. Diváci vědí, čemu se tady chtějí smát, a tak dostávají ve všech možných variacích znovu a znovu hlášky, na které čekají. S přibývajícími díly se pouze stupňuje jejich ostrost a absurdita. Smějete se předem, protože už víte, jaký typ hlášky bude následovat. A to těšení se, až to zazní, je jedním z kouzel tohoto sitcomu.

Prostředí

Díra, které říkáme domov. Obchod s botami. Americké město. Vzpomínky na školní fotbal. Reminiscence na všechno, co mají masy rády - americké káry, stupidní televizní pořady atd.

Sebeparodie

Později už nejde o samotný námět a vedení příběhu v jeho duchu. Práce prodavače bot není v úvodu seriálu nikterak atraktivní, ale v průběhu série se stává synonymem pro nejméně prestižní práci v USA. Dodge už není jenom starý krám, ale má najeto milion kilometrů. Peggy nejenže neuvaří, ale v ledničce jsou jenom švábi a dvacet let starý hamburger. Z Buddovy gumové panny už si nedělají jenom srandu, ona fakt existuje. A mnoho dalších.

Umělý smích

Často proklínaná ingredience všech sitcomů. Ale zde se stává obrovskou zbraní. Umělý smích u sitcomů byl zaveden proto, aby divák věděl, kdy se má smát (i když se nic vtipného neděje, což se v tomto žánru také stává). U Ženatého se závazky získala tato zbraň nový rozměr. Doslova vede diváka po těch nejnižších pudech. Obrovský aplaus, objeví-li se na scéně nějaká prsatá blondýna. Obrovský aplaus, když Al vchází do dveří. Ten počká, až potlesk dozní, a teprve poté pronese řeč. Naprosto dokonalá práce.

Dabing

Není co dodat. To co předvádí Pavel Zedníček, to je mistrovský koncert. Parádně se vyřádily také Pavla Rychlá a Valérie Zawadská. Michal Jagelka už si puberťáka střihnul v Krok za krokem, kde jeho otce, který má s Alem Bundou rovněž pár společných znaků, rovněž daboval Pavel Zedníček. Dceru Kelly dabovala v prvních dvou sériích Jana Páleníčková, poté ji vystřídala Marcela Rojíčková, která se stala dvorní dabérkou Christiny Appelgate. Tato změna byla šťastná, neboť Jana Páleníčková, byť skvělá, byla až příliš spojená s přechytřelou Danou Fosterovou z Kroku za krokem, pravým opakem Kelly. Nelze zapomenout na Petra Rychlého, který se ujal přičinlivého souseda Steva, a Ivana Vyskočila, jenž ve své téměř jediné dabingové roli, kterou si vybavuji, obdařil hlasem budižkničemného souseda Jeffersona. A to zdaleka není všechno. Občas nějakou glosu pronese i pes (Miroslav Saic) a ve vedlejších rolích nejrůznějších blondýn řádí Lucie Svobodová.

Ženatý se závazky není žádnou intelektuální stravou, nýbrž povrchní přímočarou zábavou, při které se člověk válí smíchy (a já při záchvatech smíchu dokonce mnohokrát spadl z gauče).

Pro mnoho herců bývá účast ve výrazném dlouholetém sitcomu prokletím, neboť se už nikdy nedostanou k podobně významné příležitosti. Ženatý se závazky toto prokletí trochu porušuje. Představitel Ala Ed O´Neil si o několik let později střihl další hlavu rodiny, tentokrát pravý Alův opak, v seriálu Taková moderní rodinka a celkově se může pochlubit v televizní kariéře velmi slušnou kariérou. Obsazovanou herečkou je i představitelka Peggy Katey Sagal a rovněž Christina Appelgate se dočkala několika velkých rolí zejména v komediích. A představitel Jeffersona Ted McGinley už měl za sebou jednu z titulních rolí v mýdlové opeře Dynastie a po celou svou kariéru jde doslova z role do role.

Ženatý se závazky na ČSFD

Ženatý se závazky na Wikipedii

Článek o seriálu na ČT24

Co dnes dělají herci ze seriálu

Rozsáhlý článek na Kinoboxu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz