Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 524. dne invaze na Ukrajinu 01.08.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Dnes uplynulo 79 let od začátku Varšavského povstání. Polská Zemská armáda se v něm pokusila začít s osvobozováním města ještě před příchodem Rudé armády, která však v té době čelila problémům na řece Visle.

Článek

Během 63 dnů zemřelo více než čtvrt milionu Poláků, dalších více než 600 tisíc lidí bylo vyhnáno z města, které poté Němci prakticky srovnali se zemí.

Ruské síly v noci na dnešek pomocí dronů provedly další z řady vzdušných útoků na Charkov. Starosta tohoto východoukrajinského města Ihor Terechov uvedl, že v centru byly slyšet tři výbuchy a zásah utrpěla ubytovna. Šéf Kirivohradské vojenské správy oznámil, že počet zraněných po včerejším raketovém útoku na Kryvyj Rih se vyšplhal již na 81.

Při novém dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova, která utrpěla zásah již v noci na neděli. Dnes to oznámil starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Z toho usuzujeme, že ruská protivzdušná obrana nad městem je naprosto neefektivní. Je také zajímavé, že nedošlo k leteckému poplachu. Důvodem by mohl být fakt, že Putin nechce za žádnou cenu vyvolávat paniku mezi Moskvany, ale je možné že letouny nebyly vůbec zaregistrovány na velení PVO. Podle agentury TASS bylo dnes krátce uzavřeno moskevské letiště Vnukovo.

Severovýchodní fronta: Celková situace vypadá pro ruskou ofenzivu v tomto směru poměrně nedobře. Zdá se, že zde okupanti vyplýtvali své ofenzivní možnosti a již dva dny ztrácejí půdu pod nohama. Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily jejich útoky východně od Berestového a u Novoselivského. Na severu Rusové do značné míry uvízli v oblasti Lymanu Peršoho a prakticky týden už nepokročili. V oblasti Svatova za poslední tři dny Ukrajinci osvobodili území, které před tím Rusové dobývali týden a jsou nyní přibližně 2 kilometry od původní linie před začátkem ruské protiofenzivy v tomto směru. V okolí Andrijivky a Novoselivského zatlačili Ukrajinci Rusy asi o čtyři až pět kilometrů. Více na jih pokračují těžké boje v lesích jihozápadně od Kreminny.

Bachmutská fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily ruské útoky na několika místech jižně od Bachmutu. Ukrajincům se povedlo postoupit až k železniční trati nad Kliščijivkou, ve které stále probíhají boje. Ukrajinci kontrolují celý západní sektor kolem vesnice, včetně všech kopců a nutí ruské vojáky utíkat z boje, protože minometné týmy na kopcích značně komplikují ruskou logistiku. Ukrajinské zdroje tvrdí, že Kadyrovci z praporu Achmat, kteří ve vesnici bojovali, měli 90 % ztráty, protože z vesnice se stáhlo jen padesát příslušníků jednotky. Čečenci podle vlastních prohlášení přišli 2. června na tento úsek v počtu 500 vojáků. Poté, co se před pár dny povedlo Ukrajincům postoupit jižně od Andrijivky, snaží se překročit železniční trať, což by jim pomohlo zlepšit operační situaci pro útok směrem na ni a Kurďumivku.

Doněcká fronta: V okolí Avdijivky provedly Ozbrojené síly Ukrajiny protiútok a podařilo se jim vytlačit okupanty z některých pozic východně od Nevelského. Ukrajinci také odrazili nepřátelské útoky v okolí Marjinky a Pobjedy. Z okupovaného Mariupolu jsou hlášeny exploze. Ruské zdroje tvrdí, že jde o dopady střel Storm Shadow.

Jihovýchodní fronta: Ruské pozice v Novodoněckém se dostávají pod čím dál tím větší tlak a Ukrajinci drží pod dělostřeleckou palbou poslední cestu, kterou do této vesnice mohou dovážet posily a zásoby. Ukrajinské ozbrojené složky stále konsolidují své pozice ve Staromajorském a útočí z něj přes říčku Mokry Jaly na Urožajné, které je částečně v ukrajinských rukou a zároveň je ze tří stran obklíčené. Do Pryjutného se ukrajinským vojákům ani přes dílčí úspěchy v posledních dnech prozatím nepodařilo vstoupit.

Záporožská fronta: Ukrajinci postupují v okolí Robotyného a čím dál tím více se nám zdá, že se ho pokoušejí obklíčit. Ukrajinský postup pokračuje směrem k Verbovému, které je v tomto směru první částí „Surovikinovy linie“. Ukrajinci většinu území východně od Robotyného kontrolují za pomoci dělostřelectva, ale fyzickou kontrolu nad ním stále nemají. Objevují se náznaky ukrajinského postupu mezi Kamjanským a Luhovým. Podle zveřejněných záběrů z ruských dronů ostřelovalo ruské dělostřelectvo ukrajinské pozice na samém cípu údolíčka, které vede jihovýchodním směrem od Kamjanského. Je ale samozřejmě možné, že šlo o průzkumné jednotky.

Chersonská fronta a Krym: Ruské zdroje tvrdí, že se ukrajinské síly pokoušejí překonat ruskou obranu v jižně od Chersonu. K větším střetům zde však podle našich informací zatím nedochází i přes to, že se ukrajinské ozbrojené složky dostávají stále blíže městečku Olešky. Ukrajinci podnikli několik raketových úderů pomocí HIMARS na výcvikové středisko okupačních sil na Džarylhačské kose na jihu oblasti. Zasažených bylo pět míst, která jsou vzdálena více než 60 km od frontových oblastí. Okupační úřady na Krymu podle některých zdrojů vybudovaly kolem Kerčského mostu ponorné stěny, které by měly zabránit ukrajinským hladinovým dronům v dalších útocích. Nedaleko Sevastopolu, u vesnice Sacharna Holovka, došlo k výbuchu poté, co šéf okupační správy oznámil, že byl sestřelen ukrajinský dron.

Ruskému opozičníkovi Vladimiru Kara-Murzovi dnes soud zamítl žádost o dovolání proti trestu 25 let za vlastizradu, který mu byl vyměřen v dubnu loňského roku. Kara-Murza, který je znám svou kritikou ruského diktátora Putina, byl obviněn z vlastizrady poté, co v sérii článků kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu a psal o masakru v Buči, Irpini a dalších městech.

Dvě lodě ruského vojenského námořnictva, plavící se v Černém moři přibližně 340 kilometrů jihozápadně od Sevastopolu, odrazily v noci na dnešek útok tří ukrajinských bezosádkových hladinových plavidel, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské ministerstvo obrany podepsalo dohodu s tureckým výrobcem dronů Baykar Makina o založení centra na opravy a údržbu dronů turecké společnosti, které ve velké míře využívá ukrajinská armáda. Baykar Makina vyrábí mimo jiné drony Bayraktar. Již 10.7. začal Baykar stavět na Ukrajině továrnu na drony.

Znak na štítu monumentální sochy v Kyjevě, o jehož odstranění nedávno rozhodly ukrajinské úřady, bude uložen v Národním ukrajinském muzeu druhé světové války. S odvoláním na ukrajinské ministerstvo kultury o tom dnes informoval ruskojazyčný server BBC.

V Rusku za uplynulý den podnikli žháři útoky na 12 vojenských komisariátů napříč zemí, uvedla stanice Rádio Svobodná Evropa. Podle ní jsou z většiny pondělních útoků podezřelé ženy. Zapalování armádních úřadů, které se mimo jiné zabývají povoláváním mužů do bojů na Ukrajině, je od začátku ruské invaze na Ukrajinu a zejména od vyhlášení částečné mobilizace v Rusku v loňském roce poměrně častým jevem.

Česko dokončilo ratifikaci smlouvy o obranné spolupráci se Spojenými státy. Dohodu podepsal prezident. Smlouva ještě podléhá spolupodpisu premiéra. Obě komory dokument podpořily značnou většinou hlasů. V Senátu pro něj hlasovalo 66 ze 72 a ve Sněmovně 115 ze 144 přítomných.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 1.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude ze světů okolo nás. Prezident africké země Wakanda dnes zakázal export vibránia do Francie. To by bylo pro Francii značně nepříjemné, kdyby vibránium nebylo pouze fiktivní surovinou z fiktivního světa. Řeč je ve skutečnosti o západoafrickém státu Burkina Faso, jehož vůdce, kapitán Ibrahim Traoré, který se dostal k moci po vojenském puči na konci září 2022, dnes zakázal export uranu do Francie. Důvod, proč jsme si při čtení této informace vzpomněli na Wakandu a vibránium, je ten, že zásoby uranu v Burkině Faso jsou stejně fiktivní, jako tyto dva komixové výmysly. Země totiž podle MAAE nemá žádné známé zásoby uranu. Zakázat vývoz něčeho, co nemáte, je podobné, jako bojovat proti Ukrajincům v Rusku. Jednoduché Watsone. Ale proč zmiňujeme Rusko, ptáte se? Důvod pro tento oslí můstek je, že Kadyrovci (ti z propagandakompanie, tiktokoví, ne ti, co dostali přes ruce, nohy a záda u Kliščijivky) zveřejnili video, ve kterém střílí na křoví v Belgorodské oblasti v Rusku a vydávají to za boj na ukrajinské frontě. PPP!

A pozor! Ve středu 02.08.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude ruská propaganda. Nazvali jsme jej „Jak vrtěti psem, aneb ruské lži a dezinformace“, takže se budeme bavit hlavně o ruských lžích a dezinformacích. Také se k nám možná připojí jako host „Selick“, který velmi aktivně mapuje českou dezinfo scénu - i o té budeme mluvit. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz