Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 579. dne invaze na Ukrajinu, 25. 9. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Rusko v noci na dnešek zaútočilo pomocí dronů a řízených střel na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian.

Článek

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura. Celkem mělo být na Ukrajinu vysláno 19 dronů, 11 střel Kalibr a dvě střely Oniks.

Ruská protiletecká obrana v noci na dnešek sestřelila osm ukrajinských dronů nad severozápadní částí Černého moře, Krymem, nad Kurskou a Brjanskou oblastí a nad Moskvou, kde došlo ke zdržení či zrušení několika desítek letů. Uvedlo to podle agentury TASS ministerstvo obrany v Moskvě. O případných škodách neinformuje, ale některé ruské zdroje uvádějí, že u Chalinského letiště v Kurské oblasti došlo k při útoku ke ztrátám na životě. Během dopoledne byly hlášeny silné exploze v Sorokyném v Luhanské oblasti. V těchto místech mají okupační jednotky sklady munice a zbraní. Zhruba ve stejnou dobu došlo k explozím v místech zničeného velitelství Černomořské flotily. Místní úřady se však odvolávají na probíhající demoliční práce. Odpoledne pak dopadl další dron na brjanský naftový závod.

Severovýchodní fronta: Synkivka je i nadále v ukrajinských rukou. Ruské dělostřelectvo ostřeluje západní polovinu Novoselivského, což potvrzuje dřívější informace o přítomnosti Ukrajinců v těchto místech. Nedaleko Novojehorivky se ukrajinskému dělostřelectvu povedl úspěšný přepad kolony ruských tanků. Z osmi strojů se podařilo stáhnout jen polovině. Zbytek byl buď zničen nebo poškozen do té míry, že musely zůstat na místě. U Dibrové okupanti odrazili útoky 67. samostatné mechanizované brigády.

Bachmutská fronta:
Severozápadní úsek nad Bachmutem zůstává bez zaznamenaných změn. Boje u silnice M-03 stále stojí zhruba na linii Zalizňanské - Orichovo-Vasylivka a okupanti zde provádí protiútoky, které jakékoliv ukrajinské operace zpomalují. Pokračují také v útocích do prostoru mezi Dubovo-Vasylivkou a Hryhorivkou a u Berchivské nádrže. Zde se v některých místech ukrajinské jednotky dokonce stahují z předsunutých pozic. Včera v noci některé propagandistické kanály tvrdily, že se okupantům povedl úspěšný protiútok do Kliščijivky, ale k ničemu takovému nedošlo. Ukrajincům se dokonce podařilo zajmout bývalého starostu městečka Čajkovské (ruská Permská oblast), který sloužil v ruské 42. pěší divizi. Ten tvrdí, že na Ukrajinu šel jen proto, aby se „připojil k armádě NATO.“ Ukrajinská 3. útočná brigáda je stále aktivní v oblasti Andrijivky a pomáhá čistit prostor těsně kolem železniční trati a pravděpodobně i za ní. Jednotka podle dostupných informací používá nano drony Black Hornet k průzkumu terénu a korekcím dělostřelecké palby. U Kurďumivky se ukrajinským vojákům podařilo připravit opěrné body a opevněné pozice, je tedy možné, že v dohledné době můžeme očekávat ukrajinské bojové operace i zde.

Doněcká fronta: Na jihovýchodě Avdijivky proběhlo několik ruských útoků, ale byly odraženy. Včerejší konsolidace pozic v území nikoho umožnila Ukrajincům rozšířit pole působnosti u Opytného, díky čemuž mohou útočit z většího prostoru a přibližují se i k Vodjanému. Ruské útoky byly odraženy u Krasnohorivky a v Marjince se ukrajinským jednotkám podařilo získat území o délce asi 600 metrů podél ulice Ivana Franka. Jde o ulici, která vede souběžně se severním břehem rybníku Marjinské moře. Potvrzují to videa z dronu, který koriguje dělostřeleckou palbu.

Jihovýchodní fronta: Na úseku mezi Novodoněckým a Novomajorským jsou ukrajinské jednotky pravděpodobně již jen v obranných postaveních, protože jejich bojové operace zde téměř přestaly. Včera se také objevila zpráva, že minimálně část jednotek, které byly vyčleněny na boje v tomto úseku - 35 a 37. brigáda námořní pěchoty, 4. samostatná tanková brigáda a 74. samostatný průzkumný prapor - jsou přesouvány ne k Morkému Jalu, ale pravděpodobně až na Záporožskou frontu, kde mají podpořit dynamickou situaci u Verbového a Novoprokopivky.

Záporožská fronta: Ruský telegramový kanál VDV za Teplinskogo viní ruské ministerstvo obrany, že se snaží skrýt skutečný rozsah průniku ukrajinských jednotek u Verbového a přímo ve vesnici. Podle dostupných videí dochází již k bojům v západní zhruba třetině vesnice. Některé proukrajinské zdroje tvrdí, že ukrajinští vojáci opět postoupili u Novoprokopivky, nebo že do ní dokonce vstoupily, s výjimkou včerejšího videa pro to ale nemáme další důkazy. Lzevšak pozorovat další drobné krůčky západně od Robotyného, ve směru k vesnicím Kopani a Rivne.

Chersonská fronta: Pokračuje série leteckých úderů na vesnice podél pravého břehu Dněpru v oblasti Kozáckého ostrova a úměrně tomu i přepady a likvidace ruského vojenského kapitálu ukrajinskými speciálními jednotkami. Ukrajinské dělostřelectvo se zaměřuje na kontrolní body, shromaždiště jednotek a skladiště munice a zásob.

Krym: Jak jsme psali v úvodu, na Krymu pokračují ukrajinské raketové a dronové útoky. Poté, co Ukrajinci prakticky vykastrovali ruskou protivzdušnou obranu, mají téměř volné pole působnosti. Objevují se také informace, že při úderech na velitelství Černomořské flotily bylo zabito několik desítek důstojníků. Nelze je však potvrdit, protože zprávy vycházejí jen z kusých neoficiálních informací.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že první tanky Abrams již dorazily na Ukrajinu. „Dobré zprávy od ministra (obrany) Umerova. Tanky Abrams jsou již na Ukrajině a probíhají přípravy na jejich začlenění do našich brigád. Jsem vděčný spojencům, že plní své závazky,“ napsal na svém telegramu. Ukrajina má od Spojených států dostat celkem 31 těchto strojů.

Ruská okupační správa ukrajinské Doněcké oblasti zavádí zákaz vycházení či vojenskou cenzuru soukromé komunikace po internetu či telefonu. Informují o tom dnes ukrajinská média s odkazem na výnos šéfa samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Penise Dušilina. Cílem je podle výnosu zamezit sabotážím a špionáži.

Ředitel Bezpečnostní informační služby, brigádní generál Michal Koudelka na konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně uvedl, že se bezpečnostní službě povedlo odhalit, že jeden z dlouhodobých ruských vlivových agentů v ČR rozdal úplatky v hodnotě několika tisíc EUR za šíření ruské propagandy. „Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost nejvyšších orgánů ruské státní moci rozdával tisíce EUR, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničně politické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. K šíření těchto ruských dezinformací byly dokonce využity veřejně známé osobnosti.“

Ruští vojáci mučili své ukrajinské oběti na okupovaných územích sousední země tak brutálně, že některé z nich umučili k smrti. Podle agentury Reuters to uvedl šéf vyšetřovací komise Organizace spojených národů působící na Ukrajině. Prohlásil také, že komise získala další důkazy o tom, že ruská armáda využívá mučení velmi široce a systematicky. Vyšetřovací tým pod patronátem OSN navštívil na Ukrajině území v Chersonské či Záporožské oblasti, která padla do rukou Ruska a při následné protiofenzivě je ukrajinské síly osvobodily. Komise dospěla k závěrům, že mučení se dopouštěly většinou ruští vojáci na Ukrajincích v provizorních věznicích zřízených Ruskem.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 25.9.2023

Dnešní Girkinův rozbitej frňák™, dříve známý jako Třešnička™ bude o právech osob vězněných. Spousta lidí na Západě tvrdí, že ve skutečnosti žijeme ve fašistické totalitě, kde obyčejného bílého cisgendera čeká jen ústrk od sexuálních a etnických menšin, který skončí v nejlepším případě vyhazovem z práce, v horším kriminálem. To jsme to dotáhli, že? Naopak v Rusku, které je jen krůček od stvoření ráje na zemi, se vám nic takového stát nemůže. V duchu starých dobrých sovětských technik vás seberou na základě vágních obvinění (pokud vůbec), jako je třeba pomluva rudé - pardon - ruské armády, a nebo třeba zpronevěra peněz (které ve skutečnosti ukradl ten policajt, co na vás předal složku svému kamarádovi na prokuratuře). Ve vazbě si vás můžou nechat až jeden rok, ale pokud máte to štěstí a někdo si dal tu práci, aby na vás něco ušil a chtějí vás odsoudit rychleji, tak to nabere rychlý spád. V roce 2009 se třeba stalo, že začal soud s mužem, který už dříve v CPZ po 11 měsících mučení zemřel #WithRussiaFromLove. Pokud jste ale ještě naživu a někdo má zájem z vás „dostat“, co si o celém případu myslíte, tak po solidní přednášce o vašich právech gumovou hadicí vám důstojník položí pár dobře mířených dotazů. No a pokud si rychle nevzpomenete, tak pozve své kamarády, vyhlášené vyjednavače; Přesdržkina a Mlátičkova. Své o tom už jistě ví věhlasný terorista a válečný zločinec Igor Strelkov Girkin, které mu jsme dobře radili, ať se raději vydá do Haagu, než aby si dal cestu po vyhlášených hotelech a letoviskách Butyrka -> Lubjanka -> Sibiř -> Peklo. Protože jedna věc je být Gépard Retardieu v Rusku a druhá věc je mít nos jako Depardieu v Rusku.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz