Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 566. dne invaze na Ukrajinu, 12. 9. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ráno byla hlášena exploze v Záporoží, jednalo se pravděpodobně o dopad střely S-300. Od noci byl hlášen vzdušný poplach, ale byl jinak relativní klid.

Článek

Nejčastěji se v hlášeních objevovaly Doněcká, Záporožská, Chersonská, Oděská, Mykolajivská a Kirivohradská oblast. Asi před dvěma hodinami bylo hlášeno varování před možnými dopady balistických střel, Ukrajinci tedy očekávají Iskandery nebo Kinžaly.

Severovýchodní fronta: Mezi Lymanem Peršym a Synkivkou okupanti opět donutili ukrajinské obránce stáhnout se z předsunutých pozic u Synkivky. Vzdálenost mezi těmito dvěma vesnicemi je necelé dva kilometry, přičemž boje probíhají zhruba o kilometrový úsek uprostřed. Ruské jednotky útočí nejen přímo že severu, ale opět i ze severovýchodu od Vilšany. Okolo Novojehorivky probíhají tvrdé boje na severním okraji vesnice, kde vedou ruské jednotky ofenzívu. V Serebrjanském lese se podle některých zdrojů podařilo Ukrajincům postoupit k Dibrové, ale nejsme schopni najít žádné přesvědčivé důkazy.

Bachmutská fronta: Ukrajinci pokračují ve snaze prorazit ruskou obranu jižně od Zalizňanského a postoupit směrem k silnici M-03. Okupanti se snaží posunout frontu jižně od Dubovo-Vasylivky směrem k Bohdanivce, což se jim kvůli ukrajinskému ostřelování však příliš nedaří. Ukrajinci zveřejnili záběry ze středu Kliščijivky. Zdá se, že tato část je vyčištěná od okupantů, protože vojáci se procházejí podíl hlavní ulice severovýchodním směrem dále do vesnice. Podle některých informací se u Kliščijivky povedlo 3. útočné brigádě dosáhnout železničního náspu. Některé informace naznačují, že tato brigáda započala rotaci její místo převezmou mechanizované brigády, ale konkrétní čísla k dispozici nemáme. Některé ruské kanály tvrdí, že se Ukrajincům povedlo vstoupit do Andrijivky, ale chybí k tomu důkazy. Podél trati se pak ukrajinské jednotky pomalu přibližují ke Kurďumivce, ale ruský odpor je zde kvůli exponovanému terénu velmi silný. Rusové jsou podle dostupných informací nuceni stahovat se z pozic na březích Donbaského kanálu nad Majorskem. Jedním z důvodů by mělo být i silné ukrajinské ostřelování těchto míst.

Doněcká fronta: Ukrajinci pokračují v bojových operací u Opytného, a podle zpráv z ruských telegramových kanálů zde sice probíhají silné boje, ale situace se výrazněji nemění. Ukrajinci se nejspíš nikam neženou, protože vesnice leží na řece, jejíž překročení by pro ně bylo smrtící. Logičtější se proto jeví snaha útočit v prostoru mezi Pervomajským a Pisky a u Nevelského, kde mohou získat výrazně více manévrovacího prostoru. UKrasnohorivky a Marjinky je situace beze změny.

Jihovýchodní fronta: Geolokalizovaná videa ukazují ostřelované ukrajinské jednotky na v severní části Novomajorského, z čehož lze usuzovat, že se tu ukrajinským mariňákům podařilo překročit Šajtanku a postoupit na kraj vesnice. Další videa však ukazují, jak složitá zde pro ně situace je, když čelí prakticky neustálému ostřelování a útokům dronů. Ukrajinští dronaři také pokračují v likvidaci ruské obrněné techniky kolem Kermenčuku. Na jihovýchodě Urožajného se Ukrajincům pravděpodobně podařilo vytlačit okupanty o několik stovek metrů od vesnice, což otevírá manévrovací prostor kolem Zavitného Bažani.

Záporožská fronta: V oblasti Verbového se Ukrajincům podařilo rozšířit předmostí a téměř dosáhnout silnice mezi ním a Novoprokopivkou. Tuto silnici lze v současné době považovat za frontovou linii, protože Ukrajinci je ještě nedokázali pořádně překročit. Sociálními sítěmi se šíří nepotvrzené informace, že Ukrajinci zlikvidovali 1430. motostřelecký prapor na právě na východě Novoprokopivky. Těžké jednotky tohoto pluku byly vybaveny tanky T-64M a T-55. Opět však neexistuje žádný důkaz, takže varujeme před přílišnou radostí. Rusové staví další obranné linie pod již existujícími.

Chersonská fronta: Kromě udržování ruské armády ve stresu u Kozačich Laherů a Olešek se teď Ukrajinci soustředí také na likvidaci prostředků radioelektronického boje protivníka podél břehu Dněpru a jeho ramene, Konky. Daří se jim také narušovat ruské hlídkové operace na řece a pomocí salvových raketometů narušovat logistiku a likvidovat dělostřelecké pozice v pobřežních oblastech. Okupanti jsou však i přesto schopni pálit na druhou stranu řeky a zasahovat Cherson, Kizomys a Stanislav.

Prezident Zelenskyj vetoval zákon, který po dobu jednoho roku utajoval majetková přiznání ukrajinských činitelů. Podle něj mají být přiznání veřejná již nyní. To je teď, v době, kdy se Ukrajina i přes válečné úsilí snaží bojovat s korupcí, velmi důležité rozhodnutí. Na tento zákon také tlačí Evropská Unie, která ho vidí jako jednu z mnoha podmínek, které musí Ukrajina splnit.

Ukrajinská společnost Antonov rozšiřuje výrobu dronů, a v reakci na ruskou invazi tak diverzifikuje svou dosud dominantní produkci dopravních letadel. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na prezentaci ukrajinského holdingu zastřešujícího zbrojního průmysl. Od zkušeností Antonova s dálkovou leteckou přepravou si zbrojaři slibují schopnost vyvíjet drony s dlouhým doletem, které budou moci útočit hluboko v ruském zázemí.

Dánská vláda oznámila, že Ukrajině věnuje zbrojní techniku v hodnotě 5,8 miliardy dánských korun (19 miliard korun). Dodávka zahrnuje tanky, bojová vozidla pěchoty, tankovou munici a protitankové zbraně. Doručení proběhne ve třech vlnách rozložených do roku 2025.

Švédská vláda požádá ozbrojené síly, aby prověřily možnost dodání letounů Gripen Ukrajině, která čelí ruské agresi. Uvedl to švédský rozhlas s odvoláním na nejmenované zdroje. Vláda chce mimo jiné vědět, jak by tato zásilka ovlivnila švédské obranné kapacity a jak rychle by mohlo Švédsko získat nové gripeny.

Ruský diktátor Putin dnes na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku oznámil, že se za uplynulý rok nastoupilo do služby v armádě 570 000 nových odvedenců. V návaznosti na to oznámil, že během mobilizace loni v září se přihlásilo více než 300 000 rekrutů a dalších 270.000 se do služby v armádě přihlásilo dobrovolně. Tato čísla však nelze nezávisle ověřit. Ukrajina bude podle něj také bude jednat o míru teprve tehdy, až jí dojdou zdroje. Rusko nemůže přestat bojovat, dokud Kyjev vede protiofenzivu, řekl také Putin.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel svým obrněným vlakem do Ruska. Podle agentury AFP to dnes uvedli jihokorejští činitelé a následně i ruská agentura RIA. Kreml před očekávanou schůzkou Kima s prezidentem Vladimirem Putinem vzkázal do Spojených států, že jej nezajímají hrozby Washingtonu, aby Rusko nekupovalo severokorejské zbraně.

Rheinmetall předal na Ukrajinu polní nemocnici ROLE-2. Ta má 24 klasických lůžek, 8 lůžek intenzivní péče, operační sál se sterilizačním příslušenstvím, rentgen a počítačovou tomografii, laboratoř, lékárnu a administrativní zázemí.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 12.9.2023

Dnešní Třešnička™ bude o konci éry jedné slavné legendy. Klid, král bramborových lidí Luka I. Rudý, stále štípe dřevo, abychom nezmrzli. O dědičného diktátora Nejlepší Koreje, Kim Čong-una, také nemějte obavy, nadále nás házením balistických střel do moře chrání před Godzillou. A i velmistr bullshida, Steven Seagal je také v pohodě, protože se ho stále nepodařilo prostrčit oknem - zatím se nenašlo tak velké. O co tedy jde? Dochází totiž k ukončení výroby legendárního tanku T-14 Atrapa! Tank, který se proslavil těžkými ztrátami na Rudém náměstí, ale zároveň díky superpokročilé stealth technologii beze ztrát bojoval na Ukrajině a měl tak vyspělý motor, že Rusové ještě neobjevili technologii pro jeho zprovoznění, odchází do důchodu. UralVagonZavod začne na příkaz ministerstva obrany totiž vyrábět „osvědčený dizajn, který na západní tanky stačí“. Ale nebude to T-90M, ale rovnou T-80BVM. Protože nikdo neví, co přesně znamenají zkratky u ruských tanků, můžeme se jen domnívat, jestli BVM znamená něco jako Božský Vláďa Mírotvůrce, Berlín V Máji nebo Bolšoj Vehikl Moskalskij. Musíme uznat, že výhodou tohoto typu je jeho bezpečnostní kapsle, která v případě přímého zásahu samonabíjecího karuselu vyšle posádku na oběžnou dráhu, kde ji může bezpečně nabrat budoucí vesmírná stanice, která dle Rusů bude ve vesmíru hned, co zvládnou přistát na měsíci. PPP!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz