Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 567. dne invaze na Ukrajinu, 13. 9. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinské úřady oznámily, že v noci došlo k náletu sebevražedných dronů Šahed 131/136 na říční přístavy Reni a Izmail na Dněpru.

Článek

Na obou místech došlo k poškození přístavní infrastruktury a varování před dopadem trosek bylo prostřednictvím rumunského krizového systému rozesláno i na rumunské straně hranice. Další exploze byly zaznamenány v Záporoží, kde došlo nejméně k jednomu úmrtí. Mluvčí ukrajinského letectva tvrdí, že se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit 32 ze 44 vyslaných dronů.

Severovýchodní fronta: V prostoru mezi Lymanem Peršym a Synkivkou dochází k tvrdým bojům, ale podle posledních zpráv zde prozatím nedošlo k žádnému postupu ani jedné strany. Situace je napjatá také u Novojehorivky, kde se museli Ukrajinci podle některých zpráv stáhnout z předních pozic. Rusům se v předchozích týdnech podařilo zachytit na výšinách na západním břehu Žerebce a snaží se toho maximálně využívat. Na jižní části fronty v oblasti kolem Torského, Dibrové a Bilohorivky hlásí ukrajinský generální štáb nálety ruského letectva na obranné pozice.

Bachmutská fronta: Vojáci ukrajinské 56. samostatné mechanizované brigády podporovaní 241. brigádou teritoriální obrany pokračují ve snaze postoupit u Zalizňanského, ale části ruského 9. motostřeleckého pluku se zde tvrdě brání. Podél silnice M-003 pak vedou příslušníci ruského 200. samostatné motostřelecké brigády protiútoky do ukrajinských pozic. U Kliščijivky kontrolují příslušníci ukrajinské 22. samostatné mechanizované brigády východní přístupy k vesnici za pomoci minometů a granátometů, čímž jsou schopni limitovat možné ruské posily do zbytku vesnice, který je ještě v ruských rukou. Okupanti k vesnici údajně poslali zálohy. V Andrijivce se stále bojuje i přesto, že došlo ke stažení části ruských sil a Ukrajinci se snaž do ní vstoupit ze severozápadu a jihu. Některé ruské zdroje tvrdí, že byla vesnice znovu dobyta ruskými vojáky, což ale přímo odporuje ukrajinským informacím, podle kterých ještě nebyla ani osvobozena. Ukrajinský postup u Kurďumivky zaznamenán nebyl.

Doněcká fronta: Situace na východním perimetru Avdijivky zůstává beze změn. Opytné je stále v ruských rukou, ale na ruských telegramových kanálech lze stále číst zprávy o ukrajinských útocích na vesnici. Úsek Krasnohorivka - Marjinka je beze změn. Okupanti pokračují ve snaze probýt se do Krasnohorivky od Marjinky, ve které Ukrajinci provedli několik protiútoků ve snaze získat trochu manévrovacího prostoru, ale vše naznačuje tomu, že byli odraženi a museli se stáhnout do výchozích pozic.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci pokračují v bojových operacích u Novomajorského, kde mají po překročení Šajtanky velmi složitou situaci kvůli ruským dronům, dělostřelectvu a minám na přístupových cestách. Na silný odpor narážejí také mezi Novodoněckým a Kermenčukem. Momentálně nemáme informace o případném jejich postupu zde, nebo u Mokrého Jalu.

Záporožská fronta: Rusové se pokusili o protiútoky na křídla ukrajinských ozbrojených sil u Verbového, ale Ukrajinci pokusy odrazili. Situace zde pro okupanty zůstává velice obtížnou. Mezi Verbovým a Novoprokopivkou se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo dosáhnout silnice, která tyto dvě vesnice spojuje, což Rusům ještě více zkomplikuje obranu. Spojovací komunikace obecně nebývají zaminované, aby umožňovaly přepravu posil a materiálu, takže ztráta kontroly je pro okupanty problémem. Za posledních 24 hodin ukrajinské jednotky rozšířily předmostí na hlavní obranné linii Rusů mezi vesnicemi Robotyné a Verbové na více než 10 kilometrů.

Chersonská fronta:
Některé zdroje tvrdí, že okupanti nemají v současné době v oblasti od Kozačich Laherů až k Oleškám pořádně přístup k Dněpru, protože Ukrajinci vedou z ostrůvků na řece bojové operace za pomoci speciálních sil.

Krym:
V nočních hodinách se Ukrajincům povedlo neznámou střelou zasáhnout suchý dok v sevastopolských loděnicích 13. lodního opravárenského závodu. Podle dostupných videozáběrů a jejich porovnání se satelitními snímky ze včerejšího dne se zdá, že byla vážně poškozena jedna výsadková loď třídy Ropucha (nesoucí jméno Minsk) a také ponorka třídy Kilo nesoucí jméno Rostov-na-Donu (patřící do ruské baltské flotily), která patří mezi nosiče střel Kalibr, které ruské válečné loďstvo využívá k úderům na ukrajinském území. Pozdější informace z ruských kanálů pak hovoří o zničení obou plavidel. Telegramový kanál Krymskyj Veter pak píše, že k úderu byly použity pravděpodobně střely Storm Shadow (což lze odvodit i z poděkování velitele letectva pilotům, kteří se podle něj úderu účastnili). Lze se domnívat, že nedávné zničení ruského PVO systému S-400 na Tarkanchutu a osvobození těžebních věží v Černém moři na přelomu týdne bylo přípravou na úder na Sevastopol. Asi v 19 hodin místního času bylo oznámeno uzavření Kerčského mostu.Napjatě očekáváme ruské výhružky jadernou válkou.

Včera se na Ukrajinu vrátilo dalších 13 dětí, které byly uneseny okupačními jednotkami v Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. Další tři děti byly se vrátily během dnešního dne, uvádí server Hromadske.

Izraelský velvyslanec na Ukrajinu Michael Brodsky uvedl, že se 20. září šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu setká na Valném shromáždění OSN s ukrajinským prezidentem Zelenským. Půjde o první setkání izraelského premiéra a Zelenského.

Trosky patrně bezpilotního letounu byly nalezeny na rumunském území, oznámilo dnes rumunské ministerstvo obrany podle agentury Reuters. Ta současně připomněla, že nálet ruských dronů během noci na dnešek poškodil přístavní infrastrukturu v ukrajinském městě Izmajil, které leží hned u hranic s Rumunskem. Ukrajinské úřady ohlásily po ruském náletu sedm raněných, z nichž dva jsou zraněni těžce. Úřady v rumunském městě Galati před náletem varovaly obyvatele a vybízely je, aby se odebrali do sklepů či krytů. Rumunsko také začalo na jednom místě u hranic s Ukrajinou stavět protiletecké kryty.

První ukrajinští piloti by mohli zakončit výcvik na amerických stíhačkách F-16 v USA před koncem letošního roku. Na bojových misích ale budou moci létat až za delší dobu. Podle agentury AP to v úterý řekl ředitel americké letecké národní gardy Michael Loh. Výcvik bude podle něj probíhat v Tusconu v Arizoně a ukrajinští piloti by tam měli dorazit v říjnu.

Estonsko zakázalo vjezd aut s ruskými poznávacími značkami do pobaltské země. Zákaz platí od deseti hodin místního času (09:00 SELČ), uvedl server Delfi s odvoláním na ministerstvo vnitra. Tallinn tak následuje příklad Litvy a Lotyšska, které zákaz přijaly o den dříve. Děje se tak poté, co Evropská komise v uplynulých dnech vyjasnila pravidla ohledně zákazu dovozu automobilů a osobních věcí. Podle EK při uplatňování pravidel týkajících se sankcí zavedených proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu nezáleží na tom, zda jde o auta určená pro soukromé, nebo služební účely; restrikce se vztahují na všechny automobily s ruskou poznávací značkou.

Německo dodalo ukrajinské armádě k boji proti ruským invazním silám další zbrojní pomoc, mimo jiné 20 bojových vozů pěchoty Marder, dva odminovávací tanky Wisent 1 a 3000 kusů dělostřelecké munice. Vyplývá to z dnes aktualizovaného vládního seznamu poskytnuté vojenské pomoci. Německo rovněž předalo Ukrajině 20 hlídkovacích dronů RQ-35 Heidrun, senzory pro bezpilotní letouny, dva mobilní anténní systémy, pyrotechnický materiál pro likvidaci munice, několik nákladních vozů, tři sanitky a 1,5 milionu kusů munice pro ruční střelné zbraně.

Budeme stát na straně Ukrajiny na každém kroku, tak dlouho, jak to bude potřeba, řekla ve svém projevu v europarlamentu o stavu Evropské unie šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. V EU podle ní od začátku války našly útočiště čtyři miliony Ukrajinců. „Chci jim říct, že jsou teď stejně vítáni jako v těch osudných prvních týdnech,“ dodala von der Leyenová s tím, že Evropská komise navrhne prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v unii. „Naše podpora Ukrajiny bude i nadále trvat,“ doplnila.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 13.9.2023

Dnešní Třešnička™ bude o rektálním uralismu Kdysimocnosti. Tak na nás totiž působí vysvětlování severokorejské vyspělosti ruskými propagandisty, na pozadí Putinova setkání s Kim Čong-Unem, které je též známé jako „Škemrando grando“. Nikolaj Starikov, pořadatel „Goebbelsovy ceny“ udělované „lidem, kteří lžou a špiní Rusko“, se pokoušel v TV show kremelské propagandistky Olgy Skabajevy vysvětlit, proč je Nejlepší Korea skutečně nejlepší. Že nevíte proč? Protože severokorejší vůdcové prokoukli Západ! Ano, KLDR si třeba všimla, že v Hollywoodu natočili komedii o tom, jak dojde k útoku na vedení země a proto má obrněný vlak Kima pancéřovou podlahu. „Představte si tu bžundu“, vysvětloval Starikov „oni se smějí ze smrti vůdce jiné země!“. Severokorejská ekonomika podle něj šlape (jak vietnamské digitálky), země má arzenál (z 50. let) a je celkově v pohodě (asi jako teenager v sobotu ráno). Prostě si z Američanů nedělat hlavu je zárukou pokroku, jídla a … eee… No i Skabajeva byla trochu v rozpacích, co si budeme povídat.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz