Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 576. dne invaze na Ukrajinu, 22. 9. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinská protivzdušná obrana byla v noci aktivní v Dněpropetrovské oblasti, kde byl sestřelen ruský dron.

Článek

13 lidí bylo zraněno při ostřelování v Kurachovém, vzdáleném necelých 15 km severozápadně od Marjinky. Dopad dronu byl také hlášen v Bilhorodu-Dnistrovském na východě Oděské oblasti.

Severovýchodní fronta: Videa z ruských dronů stále potvrzují ukrajinskou přítomnost v Synkivce. Vesnice je silně ostřelovaná, ale prozatím pevně v ukrajinských rukou. Situace v Novoselivském je nepřehledná, ale pravděpodobně beze změny oproti včerejšímu dni. Objevily se záběry datované k 18.9., podle kterých se skutečně část okupačních jednotek ze západní poloviny vesnice stáhla, ale Ukrajinci ji stále nejspíše nemají pod kontrolou - prozatím jsme nenarazili na žádný důkaz o opaku. Ruské zdroje dnes ukázaly video švédských Stridsvagnů 122 na úseku u Kolomyjčichy. Dva stroje byly pravděpodobně znehybněny minami a zasaženy drony Lancet. Ukrajinský generální štáb hlásí zvyšování intenzity leteckých úderů v oblasti. U Dibrové byl odražen ukrajinský útok a vojáci se museli stáhnout do výchozích pozic.

Bachmutská fronta: Sektor Zalizňanské - silnice M-03 je beze změny, okupanti útočí od Dubovo-Vasylivky jihovýchodním směrem na Hryhorivku. Ruské letectvo provedlo několik náletů do prostoru Kliščijivky a Andrijivky na podporu útoků, které však byly odraženy. Tvrdé boje se vedou v Kurďumivce, která jak jsme psali dříve, má jako pro Ukrajince tak pro Rusy naprosto zásadní význam, protože z ní lze kontrolovat nejen silnici T-05-13, ale jižní přístup k Bachmutu jako celek, Majorsk, a severozápadní části Horlivky.

Doněcká fronta: U Avdijivky byly odraženy ruské útoky na jihovýchodě a pak u Opytného a Pervomajského. Ruským vojákům se po několika týdnech bojů podařilo postoupit u Krasnohorivky, kde obsadili těžební komplex jižně od města a pruh území, který k němu vede od Doněcka. V Marjince je situace stále stejná. Ukrajinci odrážejí ruské útoky bez reálné možnosti sami postoupit.

Jihovýchodní fronta: Ruští vojáci provedli přes v posledních 24 hodinách sérii útoků do nejzápadnějšího cípu Mykilského, Ukrajincům se je však pravděpodobně podařilo odrazit. Poté, co se ukrajinské jednotky stáhly od Novomajorského, povedlo se okupantům získat pod kontrolu levý břeh Šajtanky, která vesnicí protéká. Ruské zdroje tvrdí, že ukrajinské jednotky obnovily útočné operace podél Mokrého Jalu a že okupanti odrazili několik útoků východně od Urožajného a severně od Pryjutného.

Záporožská fronta: U Verbového mají Ukrajinci nyní podporu obrněné techniky, pohybují se však stále v zaminovaném prostoru, takže lze očekávat opatrný postup i nadále. Podle satelitních snímků se vojákům z 82. aeromobilní brigády podařilo mezi Verbovým a Novoprokopivkou dostat až zhruba kilometr za první obrannou linii. Tento prostor neovládají, ale probíhají v něm boje. Severně od Novoprokopivky se ukrajinským vojákům podařilo zajistit zákopový systém, ze které se jim podařilo okupanty vytlačit před necelými dvěma týdny. Dnes bychom jen chtěli uvést na pravou míru tvrzení @CT24, že Ukrajinci překročili u Verbového třetí obrannou linii, není tomu tak. Povedlo se jim první linii prolomit a přesunout obrněnou techniku k vesnici. U Verbového jsou pouze dvě linie (asi 11 km od sebe), ta třetí je až mnohem dál.

Chersonská fronta:
Ukrajinské speciální síly pokračují v partyzánském boji na levém břehu Dněpru. Boje probíhají u Kozačich Laherů, na ostrůvcích na řece i u Olešek. Mají zde také masivní podporu skupin využívajících FPV drony, které zasahují vozidla, živou sílu i pozorovací a komunikační techniku.

Krym: Ukrajincům se podařilo během odpoledne zasáhnout velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu. Ruskem dosazený „starosta“ města a kolaborant Michail Razvožajev tvrdí, čtyři řízené střely Storm Shadow byly sestřeleny, pátá dopadla. Úder se podle něj obešel bez civilních obětí. Poškození a oběti v budově nejsou známy, ale z místa je hlášen příjezd mnoha sanitek. Další exploze jsou hlášeny v Bachčisaraji a Počtovém asi na půli cesty mezi Sevastopolem a Simferopolem. Protivzdušná obrana, která byla aktivní v oblasti Tarkanchutského výběžku, nebyla schopna všechny střely zlikvidovat.

Z ukrajinského přístavu Černomorsk odpluly další čtyři lodě přes koridor v rumunských výsostných vodách. Jednou z nich je Aroyat plující pod vlajkou Palau, podle ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova veze 17,6 tisíce tun obilí do Egypta.

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. První americké tanky M1 Abrams budou na Ukrajinu dodány už příští týden, řekl dále Biden. Státníci se dohodli na tom, že USA Ukrajině pomůže před zimou posílit její protivzdušnou obranu. Zelenskyj se ve čtvrtek setkal s americkými zákonodárci a navštívil Pentagon. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Biden také oznámil svému ukrajinskému protějšku Zelenskému, že Spojené státy dodají Ukrajině malé množství řízených střel ATACMS. Ukrajina o tyto střely žádá již téměř rok, teď teprve však došlo k oficiálnímu potvrzení. Podle serveru NBC news, který zprávu přinesl, však není jasné, kdy k dodání střel s doletem 300 km dojde. Nebudou však nejspíš součástí zmíněného balíku pomoci.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 22.06.2023

Dnešní Třešnička™ o odpovědích na otázky, na které se nikdo neptal. Abychom předešli mýlce, nebudeme odpovídat na to, kdo nás platí, kolik měsíčně a proč zrovna v brukvích, ale přidržíme se starého shnilého Ruska. Život má tu krásnou vlastnost, že čas od času prostě dojde k situaci, kdy (nejspíš kouzlem nechtěného) někdo řekne víc, než chtěl. Jasně, ne vždy to má velký dopad, jindy to není vtipné. My se však domníváme, že obyčejná, téměř až zbytečná informace ruského propagandistického plátku Gazeta je ve skutečnosti skrytý poklad. Nu, podívejte se sami: „V Rusku v současnosti nehrozí žádné riziko šíření moru, všechna přírodní ohniska jsou monitorována, uvedl šéf Rospotrebnadzoru (federální agentury pro dohled nad ruským blahobytem).“ Za prvé, ptal se na to někdo? Pokud ne, proč by to sakra někdo uváděl? Za druhé, šíří se mor v Rusku? Pokud ne, proč by to sakra někdo uváděl? Za třetí, pokud je odpověď na první dvě otázky „ne,“ PROČ BY TO NĚKDO UVÁDĚL? Podle našich vysoce přesných zdrojů se v Rusku mor rozhodně nešíří a ten počet jam k hromadnému spalování obětí taky nesouhlasí!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz