Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 578. dne invaze na Ukrajinu, 24. 9. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Při ruských vzdušných útocích na ukrajinskou Chersonskou oblast dnes zahynuli dva civilisté, další utrpěli zranění, uvedla na platformě Telegram tamní regionální správa.

Článek

Ukrajinský dron zaútočil na administrativní budovu v ruském Kursku, uvedl dnes na platformě Telegram gubernátor oblasti Roman Starovojt. Ukrajinský zpravodajský server Ukrajinska pravda píše o přímém zásahu budovy místního oddělení tajné služby FSB, odvolává se na zdroj z ukrajinské vojenské rozvědky.

Severovýchodní fronta: Záběry okupanty ostřelované Synkivky potvrzují, že je i nadále v ukrajinských rukou. Příslušníci 32. samostatné mechanizované brigády vyhnali ruské vojáky z pozic v Novoselivském. Video jejich chvatného stahování bylo doprovázeno audionahrávkou, na níž má údajně být hlas velitele. Ten vyhrožuje, že pokud se vojáci stáhnou, ponesou si následky. V jižní části fronty podniká ruské letectvo stále více náletů na ukrajinské pozice u Peršotravnevého, Nevského, Serebrjanky a Bilohorivky, k územním změnám podle našich informací nedošlo.

Bachmutská fronta: Okupanti provedli další sérii útoků ve směru na Hryhorivku a výpady do území nikoho mezi Pivnyčným a Berchovskou nádrží. Ivanivské bylo v posledních 24 hodinách několikrát ostřelované, bombardované a ukrajinské pozice v Kliščijivce byly zasaženy několika drony. Ukrajinští vojáci zajistili prostor mezi vesnicí a tratí a to až téměř k Andrijivce. Díky tomu vytvořili nárazníkové pásmo, ve kterém mohou zachytávat ruské útoky na obě vesnice. Nové dostupné informace naznačují, že se Ukrajincům povedlo vytvořit si nástupové pozice pro útočné operace západně od Kurďumivky.

Doněcká fronta: Ruské letectvo opět bombarduje ukrajinské pozice západně od Majorsku, bomby dopadaly i do Družby a Pivničného. Ruská gelologalizovaná videa ukazují, že se ukrajinské 56. samostatné mechanizované brigádě podařil další postup severozápadně od Opytného, kde se jim povedlo zajistit pozice v území nikoho ve starých ruských zákopech. Okupanti zaznamenali pravděpodobně již v předchozích dnech drobné územní zisky podél trati spojující Krasnohorivku a západní část okupovaného Doněcka, ale potvrzeno to bylo až dnes na základě videa z ukrajinského dronu. Nejde o nijak výrazný postup, ale v budoucnu by to mohlo pomoci ruským pozicím v Rusy obsazeném dole, který leží o něco jižněji.

Jihovýchodní fronta: Východní část Vuhledaru čelila v posledním dnu silnému ostřelovaní z ruských termobarických raketometů TOS-1. Pravděpodobně jde o snahu ulevit okupantům, kteří se nacházejí na severozápadním okraji Mykilského. Mezi Novodoněckým a Novomajorským i nadále dochází k útlumu ukrajinských operací a část jednotek je pravděpodobně přesouvána blíže k Mokrému Jalu, kde podle podle některých ruských zdrojů dochází k přípravám na další ofenzivní operace v jižním směru.

Záporožská fronta: Ukrajinci pokračují v zajišťování pozic na území nikoho západně od Verbového. Na severozápadě vesnice dochází k bojům mezi prvními domy, předsunuté ukrajinské pozice jsou již několik stovek metrů od ní. Jižním směrem postupují výsadkáři 82. brigády podél ruských obranných linií, čím opět snižují efektivitu těchto postavení. Dostali se také až na severovýchod Novoprokopivky, což je potvrzeno videem, na kterým je vidět úspěšný přepad dvou ukrajinských vojáků okupantem. Toto drastické video bylo natočeno v zemědělské usedlosti v severovýchodní části vesnice.

Chersonská fronta: Ruské letectvo podniká masivní bombardovací kampaň na pravý břeh Dněpru po téměř celé délce Kozáckého ostrova (ostrov který leží u Kozačich Laherů). Všech šest vesnic je masivně bombardovaných a ostřelovaných, podobně jako Antonivka a Cherson. Účelem nejspíše je zlikvidovat zde pozice, ze kterých jsou zásobované bojůvky ukrajinských speciálních jednotek na druhém břehu. V důsledku toho jsou hlášeni mrtví a zranění.

Krym: V Sevastopolu dnes byla opět hlášena masivní exploze a v některých oblastech na Krymu se ozvaly sirény leteckého poplachu. Některé zdroje uvádějí, že ruská Černomořská flotila se stahuje ze Sevastopolu do bezpečnějších kotvišť. Pravděpodobným novým kotvištěm se tak stane ruský přístav Novorossijsk.

Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.

Ukrajinská ekonomika poprvé od začátku války vzrostla, uvedl ukrajinský statistický úřad. Podle něj ukrajinská ekonomika zaznamenala po hlubokém propadu z loňského roku ve druhém čtvrtletí vzestup. Statistický úřad v pátek uvedl, že ukrajinský HDP vzrostl ve srovnání s prvním kvartálem o 0,8 procenta po očištění od sezónních faktorů. Meziročně se pak zvýšil o 19,5 procenta. V prvním čtvrtletí ukrajinská ekonomika zaznamenala meziroční propad o více než deset procent.

Ukrajina může vyvážet své obilí přes polské území do dalších států, ve kterých je ho potřeba. Řekl to dnes v rozhovoru s televizí TVP 1 polský prezident Andrzej Duda. Zároveň podpořil rozhodnutí polské vlády prodloužit zákaz dovozu obilí z Ukrajiny na polský trh.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 24.9.2023

Dnešní Třešnička™ bude o lásce a radosti, aneb hříšný tanec mezi vločkami a mazutem. Ruský opozičník, Vladimir Kara-Murza, který se provinil zločinem nejhorším, totiž kritikou ruské invaze na Ukrajinu, byl tento týden převezen do pětihvězdičkového hotelu se vším komfortem od izolační cely po 24/7 ostrahu v novém letovisku na Sibiři. Jak jsme již informovali v minulosti, za své těžké zločiny získal plně hrazenou all-inclusive umístěnku do tohoto letoviska na 25 let. Opět, znovu a zase se potvrzuje, že Rusko dbá svobody a práva jednotlivce jako žádná jiná země na světě a dovede se odvděčit. Jako vrah by samozřejmě mohl své hříchy odčinit, zablbnout si s klukama na nových územích a možná se vrátit svobodný a živý. Ale ideozločin nezná polehčující okolnosti.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz