Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 525. dne invaze na Ukrajinu 02. 08. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Kyjev se v noci na včerejšek znovu stal terčem ruského útoku. Na město spadly trosky několika dronů, které poškodily dvojici nebytových prostor a dětské hřiště.

Článek

Ruské drony také v časných ranních hodinách opět napadly a poškodily přístav a sklady obilí v Oděské oblasti. Vážné škody drony podle zdroje agentury Reuters napáchaly i v ukrajinském přístavu Izmajil na Dunaji u hranic s Rumunskem.

Severovýchodní fronta: Ve směru na Kupjansk se okupanti po stažení z vesnice Nadija koncentrují v Rajhorodce a na jih od ní. To však nebrání Ukrajincům v tomto směru podnikat protiútoky, při kterých se jim podařilo vytlačit Rusy z několika pozic u Serhijivky. Stejně tak okupanti posilují své síly u vesnice Novovodjane. Těžké boje probíhají i u Synkivky a Bilohorivky.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu Ukrajinci postupují směrem na Soledar. V Jahidne pokračují v útocích na ruské pozice a okupantům značně ztěžuje situaci to, že kopce na sever od vesnice jsou již osvobozeny a pod kontrolou Ukrajiny. Na město samotné dělají nájezdy malé skupiny ukrajinských vojáků, které se snaží vázat Ruské síly. Jižně od města Bachmut se ruští vojáci ze 72. a 57. motostřelecké brigády stáhli za železnici na prakticky celém úseku fronty mezi Kliščijivkou a Kurďumivkou. Samotná Kliščijivka a Andrijivka zůstávají zónou nikoho, ale jejich východní části kontrolují Ukrajinci.

Doněcká fronta: Okupanti ztrácí pozice v okolí Avdijivky a jižně od ní Ukrajinci postupují směrem na Opytne. Rusové se pokusili o protiútok u Marjinky, a byli odraženi.

Jihovýchodní fronta: U Staromajorského se ruský 247. gardový výsadkový pluk společně s částmi 60. motostřelecké brigády pokouší o protiútoky, ale ukrajinští obránci zatím všechny jejich pokusy odrazili. Ukrajinci pomalu ukrajují z Rusy ovládaného Urožajne a stále více hrozí, že zde budou okupanti obklíčeni. V průběhu včerejšího dne se objevilo zajímavé video ruského vrtulníku Ka-52, který útočí na ukrajinské pozice východně od Staromlynivky, což by znamenalo, že jsou v tomto směru Ukrajinci podstatně jižněji, než přiznávají a podařilo se jim z východu obejít Zavitne Bažannja.

Záporožská fronta: Těžké boje zuří v okolí Robotyně a videa ukazují, že jsou ukrajinské jednotky poměrně hluboko na jih pod vesnicí. Ukrajinské ozbrojené síly postoupili směrem k Verbovému a jsou od něj nyní pouhých několik set metrů. Na severozápadě se Rusové stahují na jih k vesnici Žerebrjanky a posilují zde obranu ve snaze udržet silnici T-0812. Jenže mezi tím postoupili bojovníci 128. samostatné horské útočné brigády k vesnici Luhové, což by jim mohlo umožnit Žerebjanky obejít a postupovat po silnici E-105. Je také možné, že se zde okupanti snaží koncentrovat síly kvůli případnému protiútoku směrem na Pjatichatky.

Chersonská fronta: Boje se opět rozhořely na východním břehu Dněpru a zdá se, že se Ukrajincům opět podařilo postoupit blíže k Oleškám a přibližují se k městečku Hola Prystaň. Ukrajinští dělostřelci zničili na východním břehu řeky Dněpr muniční sklad v oblasti Rybalče.

Mluvčí ukrajinského námořnictva, Dmytro Pletenčuk, prohlásil, že Ukrajinci nemají nic společného s dronovými útoky na ruské lodě Sergej Kotov a Vasylij Bykov a ty počty také nesouhlasí. Podle Pletenčuka Ukrajina ani nevlastní typ dronů, o kterých Rusko mluví. K útokům podle ruského ministerstva obrany došlo včera, všechny byly zlikvidovány a nedošlo k žádným škodám. Důkazy, které se dostaly na veřejnost však ukazují, že ruští námořníci v inkriminovanou dobu žádali velitelství o povolení evakuovat se z svých plavidel.

Česká republika přijala další várku 22 zraněných ukrajinských vojáků, s různě závažnými zraněními. Podle serveru Intermarium budou čeští lékaři nuceni provést amputaci končetin, pět Ukrajinců zde zůstane na delší čas. Lékařská pomoc ukrajinskému vojenskému personálu nijak neovlivní kvalitu péče o české občany.

Společnost Turkmenistan Airlines oznámila, že její letadla přestávají létat do Moskvy a místo toho linka z Ašgabatu povede do ruské Kazaně. Firma se tak stala prvními aerolinkami, které přestaly létat do Moskvy po druhém náletu dronů v jednom týdnu na ruskou metropoli, upozornila dnes na svém webu ruská redakce BBC.

Pobaltí se v únoru 2025 chystá společně odpojit od ruské energetické sítě a synchronizovat svou síť se zbytkem kontinentální Evropy. Estonsko, Litva a Lotyšsko se tak rozhodly po ruském útoku na Ukrajinu. Elektřinu z Ruska už dovážet přestaly, ale jsou stále součástí společné energetické sítě s Ruskem a Běloruskem. Na svém webu o tom dnes informuje litevské ministerstvo energetiky. Na opatření se shodli provozovatelé sítí všech tří států.

Ruský nejvyšší soud podle agentury TASS ponechal v platnosti rozsudek, kterým loni v září prvoinstanční soud odsoudil novináře Ivana Safronova na 22 let odnětí svobody za vlastizradu. Prokuratura ho obvinila ze spolupráce s českou rozvědkou. Žurnalista, který vinu popírá, si trest již začal odpykávat v trestanecké kolonii na Sibiři.

Mnoho vězňů v provizorních Rusy spravovaných věznicích v okupované části Ukrajiny bylo vystaveno mučení a sexuálnímu násilí. V shrnutí dosavadních poznatků z vyšetřování to podle agentury Reuters uvedl mezinárodní tým odborníků Mobile Justice Team, zřízený společností specializující se na humanitární právo Global Rights Compliance.

Ruské námořnictvo zahájilo cvičení v Baltském moři, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Plánovaných manévrů pod názvem Oceánský štít 2023 se účastní přes 30 válečných lodí a 20 doprovodných plavidel, 30 letadel a zhruba 6000 vojáků. „Během cvičení máme v plánu ověřit připravenost námořních sil chránit národní zájmy Ruské federace v operativně významné oblasti a souhru velení na různých úrovních,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 1.8.2023

Dnešní Třešničkou™ budiž dnešní stream, vlastně video podcast, který budeme mít od 20:00. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude ruská propaganda. Nazvali jsme jej „Jak vrtěti psem, aneb ruské lži a dezinformace“, takže se budeme bavit hlavně o ruských lžích a dezinformacích. Také se k nám možná připojí jako host „Selick“, který velmi aktivně mapuje českou dezinfo scénu - i o té budeme mluvit. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz