Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 526. dne invaze na Ukrajinu: 3. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek nad Kyjevem zneškodnila asi 15 dronů Šahed. V Kyjevě dnes protiletecký poplach trval tři hodiny.

Článek

Rusové na hlavní město Ukrajiny útočí již osmou noc v řadě. Od začátku ruské invaze ho hlavní město zažilo už osmsetdvacetkrát.

Severovýchodní fronta: Těžké boje se vedou na několika místech v Serebrjanském lese jižně od Kreminny, ale fronta se zde prakticky nemění. Situace zde není příznivá ani pro jednu stranu, protože jak Ukrajinci, tak Rusové potřebují většinu jednotek na jiných bojištích. Ukrajinské ozbrojené složky odrazili další útok na Bilohorivku, následný protiútok pak zatlačil okupanty východněji od vesnice.

Bachmutská fronta: Situace na sever od Bachmutu zůstává prakticky stejná, jako v předchozích dnech. V průběhu dne proběhly neúspěšné protiútoky okupantů na ukrajinské pozice v Kliščijivce a Andrijivce. Množí se informace, že z Kliščijivky byli Rusové kompletně vytlačeni a ta se tak stala zónou nikoho, nicméně podle nás se nezakládají na realitě. Naše zdroje hovoří o tom, že ve vesnici samotné stále probíhají těžké boje. Z videí je zřejmé, že mají na této části fronty Ukrajinci dělostřeleckou převahu, což značně komplikuje logistiku okupantů. Ukrajinci ostřelují ruské pozice v Kurďumivce a postupují na sever od ní, okupanti si zde stěžují na nemožnost rotace. Pokud však vezmeme v potaz počet jednotek, které v tomto směru okupanti nasadili, očekáváme zpomalení ukrajinského postupu v dalších dnech.

Doněcká fronta: U Avdijivky se okupantům podařilo postoupit přibližně půl kilometru směrem k vesnici Sjeverné. Pokoušeli se postoupit i směrem na Opytné, zde však byli kompletně odraženi.

Jihovýchodní fronta: Bojovníkům ukrajinské 72. samostatné mechanizované brigády se podařilo osvobodit nemalé území na jihovýchod od Vuhledaru a okupanti se zde bezúspěšně pokoušejí o protiútoky. Boje v Urožajne pokračují a nezdá se, že by se z něj chtěli okupanti stáhnout i přes nebezpečí, že zde budou obklíčeni. Ve vesnici samotné postupují Ukrajinci dům po domu. Ruské protiútoky byly odraženy jižné od Staromajorského.

Záporožská fronta: Robotyně je nyní zemí nikoho a je možné, že Ukrajinci ovládají jeho severní část. Ukrajinský postup směrem na Verbové dokazuje, že Ukrajinci dosáhli ruské první hlavní obranné linie. Ukrajinci také podnikají útoky i na Novoprokopivku jižně odtud. Úplně na západě této fronty směrem z Orichivu se podařilo Ukrajincům postoupit víc než půl kilometru na asi kilometr dlouhé frontě.

Chersonská fronta: Na této části bojiště jsme dnes nezaznamenali žádné novinky, takže platí to, co včera. Nejméně sedm zraněných si dnes vyžádalo ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny ruskými děly, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady. Ruská palba podle nich zranila hasiče zasahující u hořícího kostela a také cestující v kolemjedoucím trolejbusu městské dopravy.

V saúdskoarabské Džiddě se o víkendu sejdou diplomaté, experti a poradci hlav států, aby projednali desetibodový mírový plán pro Ukrajinu prezidenta Volodymyra Zelenského a dohodli se na termínu, místu konání a agendě mírového summitu, napsala agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře. Spojené státy bude zřejmě zastupovat poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, napsal list The Guardian. Osobně se jednání v Džiddě zúčastní náměstek českého ministra zahraničí Jan Marian.

Estonské a lotyšské plynárenské společnosti se spojily, aby byly silnější při vyjednávání plynových obchodů. Navzdory ruským lžím o tom, že Evropa bez jejich plynu zmrzne, obě společnosti dokonce vyplácely rekordní dividendy. Naproti tomu akcionáři Gazpromu už několikrát slyšeli, že není vhodná doba na výplaty jejich podílů.

Podle litevského prezidenta Gitanase Nausėdy se oddíly wagnerovců přesunuly k litevské hranici. Podle prezidenta jsou ruští žoldnéři v regionu Grodna odkud mohou podnikat provokace jak vůči Litvě, tak i proti Polsku. Litva bude reagovat posílením pohraniční služby.

Bývalý ruský žoldnéř z Wagnerovy skupiny je podezřelý z vraždy šesti lidí, pěti mužů a jedné ženy, jejichž těla se našla před několika dny ve spálených domech ve vsi Derevjannoje v Karélii na severozápadu Ruska. Soud uvalil vazbu na dva podezřelé, sedmatřicetiletého Igora Sofonova, který se nedávno vrátil z války proti Ukrajině, a jeho společníka, osmatřicetiletého Maxima Bočkarjova.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 3.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude včerejší. Třešničkář utekl z výběhu a křičel něco o tom, že se dneska nic šíleného nestalo, takže tento prostor využijeme k reklamě na náš včerejší extravydařený podcast, jehož hlavním tématem byla ruská propaganda. Nazvali jsme jej pracovně „Jak vrtěti psem, aneb ruské lži a dezinformace“, takže tématem byly překvapivě hlavně ruské lži a dezinformace. Také se k nám připojil jako host náš kamarád Selick, který velmi aktivně a výborně mapuje českou dezinfo scénu - i tu jsme naťukli. Natáčení bylo v super náladě a hodně nás bavilo, ale zcela vážně se tématu budeme věnovat v samostatném článku, který se již peče a budeme se jej snažit vydat, co nejdříve. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde než na Twitchi, tak již je dostupný i na Youtube našeho partnerského projektu Twitch kanálu Brotherhood of Terra. Odkazy níže.

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz