Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 527. dne invaze na Ukrajinu: 4. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Situace na bojišti je složitá, ale ukrajinské ozbrojené síly dominují, uvedl ve svém pravidelném poselství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská armáda podle něj vyslala na ukrajinské území už nejméně 1961 dronů Šáhed.

Článek

Severovýchodní fronta: Jižně od vesnice Novoselivské se podařilo okupantům vytlačit Ukrajince z několika pozic v místních lesích. Boje probíhají i v samotné vesnici, ale zde se Ukrajincům poměrně daří. V Serebrjanském lese pokračují tvrdé boje a obě strany zde hlásí lehký postup. U Bilohorivky se podařilo ruským jednotkám vrátit zpět na pozice, které ztratily při ukrajinské protiútoku před pár dny.

Bachmutská fronta: Na severu Bachmutu zůstává situace už několik dní beze změny. Jižně od města byla Kliščijivka podle všeho opuštěna Rusy, nedokážeme však určit do jaké míry ji kontrolují Ukrajinci. Jsme toho názoru, že vesnice je nyní z větší části území nikoho a Ukrajincům bude nějaký čas trvat, než se jim podaří konsolidovat zisky. Podobná situace je podle nás i ve vesnici Andrijivka, na kterou okupanti provedli minimálně dva neúspěšné protiútoky. O Kurďumivku se stále bojuje, zdá se, že třetinu vesnice drží Ukrajinci, třetina je zemí nikoho a zbytek drží Rusové.

Doněcká fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily útoky okupantů severně a jihovýchodně od Avdijivky, jihovýchodně od Pervomajského a u Marjinky. Z této fronty poslední dny nechodí příliš informací.

Jihovýchodní fronta: U Vuhledaru Ukrajinci stále postupují v zahrádkářské kolonii jižně od města a ruští vojáci si na sociálních sítích stěžují na to, že jsou ostřelování kazetovou municí. Více na západ se Rusové pokusili o protiútok na Staromajorské a byli zde odraženi s těžkými ztrátami. Západně od Staromajorského se Ukrajincům podařilo vytlačit Rusy z jejich pozic a dál tlačí mezi Staromajorské a Pryjutné. Ukrajinští vojáci pomalu postupují také ve vesnici Urožajne i na jihovýchod od ní. Z videí z oblasti je zřejmé, že ukrajinské jednotky operují na východ od vesnice Zavitne Bažannja, která leží jižně od Urožajne a průzkumné jednotky Ukrajinců zkouší ruskou obranu na východ od venice Staromlynivka, která leží jižně.

Záporožská fronta: Více na západ se Ukrajinským ozbrojeným silám podařilo prolomit obranu mezi vesnicemi Robotyné a Verbové, nečekáme zde však žádný rapidní postup a jsme spíše názoru, že je to součást akcí, které mají za úkol obklíčit Robotyné. Úplně na západě fronty směrem na Vasylivku postupovaly ozbrojené složky Ukrajiny směrem k Luhovu a jsou od ní nyní několik kilometrů.

Chersonská fronta: Ukrajinským silám na východním břehu Dněpru se daří rozšiřovat předmostí směrem k městečku Olešky i k vesnici Hola Prystan. Z této části fronty bohužel není moc konkrétních informací, ale několik proruských zdrojů tvrdí, že se zde nedaří Ukrajince vytlačit.

U ruského černomořského přístavu Novorossijsk bylo dnes brzy ráno slyšet exploze a střelbu. Podle Moskvy se Ukrajina pokusila zaútočit na zdejší námořní základnu dvěma dálkově ovládanými plavidly, která ale byla zničena. Agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany také informuje o útoku více než deseti dronů na anektovaný Krym. Nicméně Ukrajina uvádí, že v noci na dnešek při speciální operaci u ruského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď projektu 775 (BDK-91). Rusové tvrdí, že oba drony byly zničeny palbou posádky lodi. Nicméně podle posledních informací byla viditelně poškozená loď odvlečena do přístavu, kde se převrátila na bok.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil pozice ruských vojáků na frontové linii na Ukrajině, uvedla dnes podle agentury TASS v prohlášení ruská armáda. Ministr, který frontu navštívil patrně poprvé od června, si vyslechl hlášení velitele Centrálního vojenského okruhu, generálporučíka Andreje Mordvičeva a vojákům poděkoval „za úspěšné vedení operací“ u východoukrajinského Lymanu.

Ukrajinské obilí bude do a z EU vyváženo přes Litvu, uvedl litevský prezident Gitanas Nausėda po setkání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Jedná se o výsledek snahy o snazší a rychlejší export ukrajinských zemědělských plodin ze země. Kvůli zrychlení procesu transportu Poláci navrhli, že celní kontroly nebudou probíhat na polsko-ukrajinských hranicích, ale až v litevských přístavech na Baltu. O vývoz ukrajinského obilí projevilo zájem i Chorvatsko, které nabídlo své přístavy na Jadranu. 3

Ukrnafta, ukrajinský ropný koncern chce do konce roku zprovoznit devět nových těžebních věží. V současnosti provozuje 4 těžební zařízení, příští rok chtějí zvýšit počet věží na 30.

Lotyšsko vyzve 6000 ruských občanů na svém území k opuštění země. Jedná se o Rusy, kteří zde žijí dlouhodobě, ale dosud se neobtěžovali získat občanství nebo dočasný pobyt. Výzvy by jim měly začít chodit v průběhu září a budou mít 3 měsíce na odchod, pak začnou být pokutováni. Baltská země již nepřijímá formuláře k žádosti o dočasný pobyt od občanů RF, ani jim nevydává víza, čili postižení Rusové již nemají žádnou možnost v Lotyšsku zůstat.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 4.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude padlá na hlavu. Včera po jedenácté hodině dopoledne totiž došlo k výbuchu policejního vozu v západočeské Aši. Exploze vůz zničila a navíc poškodila služební vozidlo německých policistů, kteří zde byli na jednání. Jak k explozi došlo mezitím ukázal záznam bezpečnostní kamery. „Čtyřicetiletý muž z Aše přišel k místnímu obvodnímu oddělení, na parkovišti přistoupil k jednomu ze služebních vozidel a pod kapotu umístil po domácku vyrobenou výbušninu…“ popsal mluvčí policie. Policisté se případem začali okamžitě zabývat a zhruba hodinu po výbuchu muže zadrželi. Ten poté policistům uvedl, že jedním z důvodů, proč poškodil služební vozidlo, jsou osobní problémy, které v současné době řeší a také, že je na policii strašně naštvaný, protože policisté figurovali v případu vyhoštění ruských tenistek. Protože výbuch nastal v hustě zastavěné oblasti poblíž panelových domů, došlo podle policie i k ohrožení obyvatel. Muž byl vzat do vazby a čeká jej stíhání za obecné ohrožení a násilí proti orgánu veřejné moci za což mu hrozí až 8 let. Ten pocit, že nám tu terorismus páchají jen bílí Češi je fakt k nezaplacení. Děkujeme páté koloně.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz