Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 528. dne invaze na Ukrajinu, 5. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Na celém území Ukrajiny byl v sobotu večer vyhlášen letecký poplach kvůli raketovým útokům. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že ruská armáda odpálila nadzvukové střely Kinžal z ruské Tambovské oblasti.

Článek

Odpaly některých střel byly podle ukrajinských vzdušných sil provedeny i z území Běloruska, informoval ve své ruskojazyčné verzi zpravodajský server BBC News. Rakety mířily mimo jiné na město Starokosťantyniv v Chmelnycké oblasti, na Poltavskou, Žytomyrskou, Vinnyckou a Kyjevskou oblast. V Záporoží byly slyšet výbuchy.

Severovýchodní fronta: Boje probíhají na stejných místech jako v předchozích dnech, ale fronta se prakticky nehýbe. Ukrajinské ozbrojené síly jsou zde většinou v defenzivě, ale Rusům chybí dostatečné síly na silný útok. Zdá se, že se Ukrajinským vojákům podařilo lehce postoupit u Bilohorivky, ale změny jsou zde minimální.

Bachmutská fronta: Na severu Bachmutu probíhají už delší dobu poziční boje a Ukrajinci zde nedokáží najít recept na zakopané Rusy. Jahydne a Berchivka jsou tak stále v rukou okupantů a prozatím se nezdá, že by se zde mělo v dalších dnech něco měnit, pokud sem Ukrajinci nedostanou posily. Západně od města probíhají boje u Chromového a podle videí z místa se ve vesnici ukrajinské ozbrojené složky snaží probít ulicí Pidhirna (ve stejných místech probíhaly boje zhruba před rokem). Na jihu města se bojuje o remízky mezi Kliščijivkou a Bachmutem. To, že se okupanti stáhli z Kliščijivky a Andrijivky už píší i Ruské zdroje. Jak už jsme několikrát psali Rusové ustoupili za železniční trať a snaží se odtud podnikat protiútoky. U Kurdumivky popisují okupanti svou situaci jako kritickou, Ukrajinci pálí ze dvou stran do okupované části vesnice a tím prakticky znemožňují ruské protiútoky.

Jihovýchodní fronta: U Staromajorského se Ukrajincům podařilo zatlačit okupanty hlouběji od vesnice, což alespoň na určitou dobu přerušilo řadu ruských protiútoků tímto směrem z posledních dní. Vesnici stále brání ukrajinští mariňáci z 35. samostatné brigády námořní pěchoty a 7. prapor územní obrany „Arej“ ze 129. samostatné brigády teritoriální obrany z Kryvého Rihu. Toto donutilo Rusy přivést do oblasti zálohy v podobě 218. tankového pluku 127. motostřelecké divize. Země nikoho je nyní prakticky až k severnímu okraji Zavitne Bažannjy.

Záporožská fronta: Ukrajinské ozbrojené složky pokračovaly v postupu a na některých místech se jim podařilo obsadit některé zákopy první ruské obranné linie. Ukrajinci již jsou ve východní a severní části Robotyného a ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje ruské pozice ve vesnici pravděpodobně kazetovou municí. Je důležité poznamenat, že pokud ukrajinští vojáci osvobodí Robotyné, je před nimi už první ruská obranná linie. Dále na západě této fronty probíhají boje ve směru na Vasylivku, ale podrobnější informace bohužel nemáme.

Chersonská fronta: Ukrajinské ozbrojené síly rozšiřují svou sféru vlivu na východním břehu Dněpru a postoupily na vzdálenost přibližně 1,5 kilometru od městečka Olešky. Zároveň konsolidují své územní zisky po toku říčky Koňka. Ukrajinci zde zřejmě nemají sílu, která by dokázala okupanty vážně ohrozit, ale celá situace na východním břehu Dněpru způsobuje Rusům značné problémy.

Námořní dron v noci na sobotu zasáhl ruský tanker plující v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a nemůže samostatně dále plout. Uvedly to dnes agentury Ukrinform a TASS. Ukrinform zas uvedl, že byl zasažen tanker SIG, který dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Rusko zásah tankeru v blízkosti Kerčského průlivu označilo za „teroristický útok na civilní plavidlo“ ze strany Ukrajiny a rezolutně ho odsoudilo. „Na útok odpovíme a potrestáme ty, kdo jsou za něj odpovědní,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Za Spojené státy se jednání v Džiddě v sobotu účastnil bezpečnostní poradce prezidenta Jake Sullivan, Paříž zastupoval zahraničně-politický poradce prezidenta Emmanuel Bonne. Kromě západních zemí se účastnili též zástupci Indie nebo Brazílie, kteří stran války na Ukrajině zaujímají spíše neutrální postoj. Důležitá byla účast čínského zástupce. Česko na jednání zastoupil náměstek ministra zahraničí Jan Marian. Schůzky se neúčastnilo Rusko, jež pozváno nebylo.

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová povolila službu v ukrajinské armádě zatím devíti Slovákům, 26 takových žádostí zamítla. Informovala o tom agentura TASR. Naproti tomi podle informací Českého rozhlasu z tohoto týdne dostalo souhlas české hlavy státu celkem 146 Čechů, z toho 14 povolení udělil prezident Petr Pavel a zbytek jeho předchůdce Miloš Zeman. Osmi lidem Pavel žádost zamítl.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 5.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude jako být na dovolené s partou Němců. Víceméně. Wágnerovský úkrok stranou v Západní Africe začíná jednotit okolní státy. Svržený nigerský prezident Mohamed Bazoum vyzval celé mezinárodní společenství, ať obnoví ústavní pořádek v jeho zemi. Nigerijská federativní republika a ECOWAS prý jeho volání vyslyší, na což ihned válkychtivě reagoval kapitán Ibrahim Traoré, bdp. sdp. (bronzový diplom za plavání, stříbrný diplom za plavání) z Burkiny Faso. Vyhrožovat totiž ŠESTÉ nejlidnatější zemi světa je jasné prosazování dominance. Nicméně tady bychom asi neměli použít naše obvyklé PPP. Tady by mělo být spíše tradiční „play stupid games, win stupid prizes“.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz