Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 529. dne invaze na Ukrajinu, 6. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Dnes je Den ukrajinských vzdušných sil. Ukrajinské letectvo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zničilo přes 3500 ruských vzdušných cílů: 350 letadel a vrtulníků, 1200 střel s plochou dráhou letu, desítky balistických raket a přes 2000 dronů.

Článek

Za poslední noc ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 30 střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šahed. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Letecký poplach byl v noci v souvislosti raketovými útoky vyhlášen ve většině východní a jižní části země, v Kyjevě se sirény rozezněly krátce po jedné ráno tamního času. Hlavní ruský raketový útok mířil na leteckou základnu Starokosťantyniv, domov 7. brigády taktického letectva. Ukrajinští piloti byli včas informováni a přemístili letadla na jiná letiště, oznámil mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat. Letiště nakonec ani nebylo zasaženo, poškozeno však bylo obilné silo, několik přilehlých obytných domů a byl zraněn jeden civilista.

Severovýchodní fronta: Rusové se pokusili postoupit lesem směrem k řece Oskil a byli odraženi. Na západ od vesnice Peršotravneve se jim ale podařilo obsadit několik ukrajinských pozic než byli zastaveni ukrajinským protiútokem. Ukrajinským ozbrojeným složkám se podařilo postoupit západně od vesnice Karmazinovky. U Novoselského pokračují tvrdé boje o lesní pás na jih od vesnice a ve vesnici samotné. Rusové už nejspíše drží její polovinu, ale jinak se zde fronta prakticky nehýbe. Rusové se snažili postoupit u Bilohorivky, byli však odraženi.

Bachmutská fronta: Na sever od města se snaží Ukrajinci útočit severozápadně od Berchivky, ale postup je tu velice problematický a Rusové podnikli několik protiútoků. Podobná situace je u Jahidne, zde se však ozbrojeným složkám Ukrajiny daří o trochu více. Po včerejších tvrdých bojích se Ukrajincům daří pomalu prokousávat zemí nikoho na západě města a podle všeho se jim podařilo obsadit některé ruské pozice v Růžové Aleji. Boje pokračovaly také v lesních pásmech jižně od Bachmutu. Rusové se snaží o protiútoky zpoza železničního náspu na východ od Kliščijivky, ale silné ukrajinské dělostřelectvo jim jejich pokusy překazilo. V Kurďumivce jsou Rusové těžce tlačeni a neovládají ani třetinu vesnice. Okupanti se zde pokusili o protiútok, byli však odraženi.

Doněcká fronta: Z této fronty bohužel nemáme prakticky žádné podrobnější informace. Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily nepřátelské útoky v okolí Avdijivky a Marjinky.

Jihovýchodní fronta: Na jih od Urožajne probíhají bitvy a situace ve vesnici samotné začíná být pro Rusy neudržitelná. Boje probíhají i na jih od Staromajorského, ale více méně se tu nic nemění.

Záporožská fronta: U Verbového se podařilo po několika ruských protiútocích okupantům vytlačit ukrajinské ozbrojené složky směrem na západ od vesnice a tím pádem i od první ruské obranné linie. Nepředpokládáme, že by zde Rusové opravdu postupovali, spíše se jim podařilo vytlačit Ukrajince z pozic v zemi nikoho. Mezi Verbovém a Robotyně se vedou silné boje o silnici, která tyto dvě vesnice spojuje. Některé zdroje uvádějí, že se k Robotyně blíží posily v podobě 1. samostatné tankové brigády a vojáci 12. samostatné útočné brigády národní gardy „Azov“ byli viděni u Novopokrovky nedaleko Verbového.

Během každoročních oslav dne ruských výsadkářů VDV prohlásil jejích velitel Michail Teplinskij, že od začátku války na Ukrajině utrpělo 8500 výsadkářů zranění. Část z nich i přesto zůstala na frontě, ostatní se do služby po léčení vrátili. Video s prohlášením se krátce objevilo na ruských oficiálních kanálech, poté ale bylo staženo, uvádějí britští armádní zpravodajci.

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová vydala povolení devíti slovenským občanům bojovat na Ukrajině. K zamyšlení je, že Slovensko více žádostí zamítá než schvaluje. Od začátku války na Ukrajině bylo dohromady vydáno 18 povolení a 26 žádostí bylo zamítnuto.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 6.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude o starém známém pravidlu „Nedáš, dostaneš“. Rusové se od včera snaží záplavou raket zničit základnu a letouny 7. brigády taktického letectva a trefili akorát kolchoz a obilnou sýpku. Ukrajinské letectvo na oplátku vyslalo několik raket na Krym, které však byly prý úspěšně sestřeleny až na ty, které nechala ruská PVO proletět… Na Čonharské mostě a mostě přes řeku Tonka v Heničesku pak došlo pouze k synchronizované kuřácké nehodě, která způsobila vydrolení části vozovky. Jediné pozemní spojení z okupovaného Krymu tak přesně podle plánu vede přes Armjansk. V Rusku se prý začíná vést debata o tom, že by se na krabičky cigaret místo černých plic a gangrenózních údů začaly dávat obrázky vyhořelých skladů zbraní, potopených křižníků a zničené infrastruktury.

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz