Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza 532. dne invaze na Ukrajinu, 9. 8. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kolektiv valka.online

Konečný počet obětí ruského raketového úderu na Pokrovsk se ustálil na devíti mrtvých a 83 raněných. Podle ukrajinských představitelů se jednalo o válečný zločin, protože dvě střely zde dopadly v rozmezí 40 minut.

Článek

To by tedy znamenalo, že zde okupanti útočili na záchranáře, kteří se snažili evakuovat lidi zasažené prvním úderem. Během odpoledne byla hlášena velmi silná exploze ze Záporoží.

Mohutná exploze dnes otřásla městem Sergijev Posad, asi 70 km severovýchodně od Moskvy. Došlo k ní v areálu Zagorského opticko-mechanického závodu. Ten vyrábí dalekohledy, noční vidění a další optické přístroje. Část areálu byla podle ruských médií pronajata firmě, která vyráběla a prodávala profesionální pyrotechniku, která však nutně nemusí nutně být určena pro vojenské použití. Údajné fotografie dělostřeleckých/tankových granátů v okolí výbuchu se nám nepodařilo ověřit.

Severovýchodní fronta: Poté, co Rusové přeskupili své síly, se znovu pustili do útoků směrem na Kupjansk. Hlavní osy útoků vedou z Lymanu Peršoho a Vilšany na Synkivku a od Peršotravneva směrem na Petropavlivku. Snaží se také získat pod kontrolu další území jižně od Novoselivského. Některé zdroje tvrdí, že mají Ukrajinci drobné úspěchy u Karmazynivky, ale není jasné, jaký je jejich rozsah, či zda je tomu skutečně tak. Rusové prakticky nepřetržitě útočí u Bilohorivky a směrem na Zaričné a Torské.

Bachmutská fronta: U Berchivky byli Ukrajinci nuceni stáhnout se jižním směrem pod Berchivskou nádrž k rybníku Ščarabarovka, důvodem mají být silné útoky pěchoty podporované dělostřelectvem. Na jižním křídle této fronty využili Rusové záloh, které sem přesunuli ze severovýchodní fronty a provedli několik protiútoků. U Kliščijivky se Ukrajincům podařilo většinu ruských útoků odrazit a situace se tu příliš nezměnila, stejně tak u Andrijivky a situace u těchto dvou vesnic pro Rusy zůstává kritickou. U Kurďumivky se však okupantům podařilo zatlačit ukrajinské vojáky na některých místech až za kanál.

Doněcká fronta: Okupační jednotky mají drobné úspěchy u Avdijivky a daří se jim rozšiřovat území nikoho až téměř k zatopenému pískovcovému lomu na severovýchodě města. na jihu a jihozápadě od města se však situace nemění. Probíhají neustálé vzájemné útoky u Opytného, Pervomajského a Nevelského. Z Marjinky přichází velmi málo informaci a vše nasvědčuje tomu, že i zde je situace beze změny.

Jihovýchodní fronta: Ruské zdroje píší o bojích na severním okraji Mykilského. Ruským vojákům se údajně podařilo v těchto místech odrazit ukrajinský útok od Vuhledaru. Тěžké boje o Urožajné pokračují. V noci se podařilo Ukrajinským ozbrojeným silám prorazit do severní části vesnice a vytlačit z ní Rusy. Těžká palba ruského dělostřelectva poté donutila Ukrajince k ústupu z vesnice a její severní část je tak zemí nikoho. Ukrajinci se snaží překročit zákrut Mokrého Jaly pod Staromajorským a podpořit tak útoky na Urožajné, zároveň se pokoušejí postoupit jižněji. Ruské síly zde zvyšují množství leteckých útoků na ukrajinské pozice.

Záporožská fronta: Ruské jednotky se pokusily o protiútok do prostoru mezi Novopokrovkou a Malou Tokmačkou, ale byli zde odraženi. Ukrajinci stále tlačí ve směru na Verbové, některé ruské zdroje zde hovoří o údajném průlomu ruských linií, ale nenašli jsme pro něj zatím žádné důkazy. Objevilo se však několik videí, která ukazují ruské pozice silně ostřelované kazetovou municí severozápadně od vesnice. Okupanti podnikají výpady do území nikoho na severu Robotyného. Ze západního úseku fronty přicházejí z ruské strany zprávy, že zde mají okupanti situaci pod kontrolou.

Chersonská fronta: Po včerejším ukrajinském útoku na ruské pozice u vesnice Kozači Laheri dnes obě strany o této části fronty prakticky mlčí. Výjimkou jsou propagandistická videa z ruské strany, která říkají že byl ukrajinský výsadek rozprášen, což je tvrzení ke kterému neexistuje jediný důkaz. Předpokládáme, že se zde situace oproti včerejšímu dni příliš nezměnila, boje se očividně vedly hlavně mimo vesnici samotnou, což dokazují satelitní snímky i videa z místa. Videa dokazují, že zde ruské ozbrojené složky utrpěly ztráty na technice a ruští milblogeři píší až o dvaceti pěti mrtvých a zajatých okupantech. Stále si myslíme, že jde ze strany Ukrajinců o provokační akce, které mají za účel vázat síly okupantů. Zároveň si však myslíme, že v případě většího úspěchu na záporožské frontě Ukrajinci překročí Dněpr a říčku Konku s podstatně větší silou a budou se snažit postoupit i z tohoto směru.

Krym: Na okupovaném Krymu došlo k explozi v okolí letecké základny na jižním okraji města Džankoj a z Novofedorivky na jihozápadě Krymu hlásí okupační úřady aktivitu PVO. Dnešní záběry z Feodosie na východě poloostrova, na kterých byl vidět dým v přístavu, byly pravděpodobně ruským cvičením, protože ani jedna strana zde nehlásila exploze či činnost protivzdušné obrany.

Na Krymu zůstaneme, protože Ruskem dosazené kolaborační vládě poloostrova Krymu se nelíbí vyvěšování vlajek Tatarů ve školách a podobných zařízeních. Neoficiálně prý „není vhodné vyvěšovat další prapory, když již vlaje vlajka Ruské federace a Krymu“. Školám bylo rovněž doporučeno nepořádat některé události jako například Den vzpomínky obětí genocidy Krymských Tatarů, kterou spáchal Sovětský svaz v roce 1944. Při násilných deportacích necelých 250 000 obyvatel poloostrova do Uzbekistánu zemřelo přes 100 000 lidí. Putin se od těchto činů oficiálně distancuje a Tataři jsou podle zákona rehabilitováni a jejich kultura podporována. Ve skutečnosti se tak ale, jak jinak, neděje.

Ukrajina podle tamějšího ministerstva financí snižuje stavy svých státních zaměstnanců, aby optimalizovala rozpočtové výdaje a zefektivnila jejich práci. V současnosti pro některou ze státních institucí pracuje podle údajů ministerstva 173 100 Ukrajinců, což je o 2700 méně než na jaře. Číslo nezohledňuje bezpečnostní a vojenské složky.

Česká plynárenská společnost EPH jde příkladem a rozhodla se využívat kapacity ukrajinských plynových zásobníků. Rozhodnutí využívat ukrajinská zařízení má být výrazem důvěry v Ukrajinu a její systém přepravy plynu, ale jde samozřejmě i o fakt, že v létě je cena plynu na burze nižší a v Evropě již není mnoho možností pro jeho skladování. Společně s EPH se mají v souladu s plány EU připojit i další evropští obchodníci. Evropské zásobníky jsou naplněny z 87 %, Česká republika hlásí pohodlných 95 %. Evropská unie si loni dala za úkol vyřešit problém uskladnění co největšího množství plynu, jehož cílem bylo kompenzovat omezené dodávky surovin z Ruska. A to se zatím daří.

Lotyšsko uvedlo, že od začátku letošního roku se jeho hranice s Běloruskem pokusilo překročit 5461 nelegálních migrantů. Jak jsme psali dříve, běloruská strana migrantům aktivně pomáha a nyní navíc vzniklo riziko provokací ze strany ruských wagnerovců. Ochranu hranic bude zajišťovat pohraniční služba společně s armádou a policií.

Finsko a Norsko znemožní Yandexu, ruské obdobě Googlu, odesílání dat o evropských uživatelích do Ruské federace. Regulátoři z obou zemí uvedli, že zabránili této činnosti nejen společnosti Yandex, ale i jejího partnera Ridetech International se sídlem v Nizozemsku. Postižené firmy podle Finů umožňují přístup k datům tajné službě FSB. Proč je rovnou nezakážou nevíme, ale aspoň něco.

Rusko začne příští týden testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli. Oznámila to dnes ruská centrální banka. Země, která kvůli loňskému útoku na Ukrajinu čelí rozsáhlým hospodářským sankcím, by pomocí digitální měny chtěla rozšířit své možnosti pro mezinárodní platby, uvedla agentura Reuters.

Varšava vyšle na hranice s Běloruskem dalších 2000 vojáků. Podle agentury PAP to uvedl náměstek polského ministra vnitra Maciej Wonsik. Je to dvojnásobek toho, co původně žádala pohraniční stráž kvůli zvýšené migraci, z jejíž organizace Varšava obviňuje Minsk, a přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v Bělorusku. O vyslání dvojnásobného počtu vojáků na hranice rozhodl ministr obrany Mariusz Blaszczak a bezpečnostní výbor.

Foto: Kolektiv valka.online

Mapa konfliktu 9.8.2023

Dnešní Třešnička™ bude o tajných plánech. Ruský ministr pro speciální operace podle plánu, Sergej Šojgu, dnes oznámil, že Polsko má v plánu naplánovat plán, který svým naplánováním předčí všechny plánovatelné plány. Podle překližkového maršála totiž Poláci plánují vytvořit polsko-ukrajinskou unii, aby mohli chránit západní Ukrajinu. To však ale podle něj není ten skutečný plán. Poláci totiž v tom ultra tajném plánu plánují ve skutečnosti západní Ukrajinu okupovat. Avšak i v tomto plánu hrají Poláci podle diktátorova pejska druhé housle. Ten hlavní plán totiž spočívá v tom, že jsou „Poláci pouze hlavním nástrojem americké politiky.“ Nevíme jak vám, ale nám se zdá, že všechno jde PPP!

Autoři: Kolektiv Valka.online Odkaz na web

Pomoci nám s naší tvorbou můžete pomocí Patreonu.

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz